Fake news is iets waar we hoe dan ook mee geconfronteerd worden als we gebruikmaken van internet. Verkeerde of misleidende informatie kan zomaar gebruikt worden voor allerlei doelen. In de politiek om mensen voor zich te winnen, maar ook om de publieke opinie te beïnvloeden. Trump reikt zelfs zijn eigen Fake News Awards uit, met fake news dat over zichzelf verspreid was. Facebook laat mensen ook zelf bepalen of iets fake news is. Maar fake news kan lastig te onderscheiden zijn van echt en betrouwbaar nieuws.
Eyeo, het bedrijf achter Adblock, is bezig aan een project waarbij fake news automatisch herkend wordt voor de gebruiker. Dit kan middels de browserextensie Trusted News. Het systeem “scoort de integriteit en geloofwaardigheid van online nieuwsbronnen op democratische wijze”, volgens Eyeo. Trusted News is alleen geschikt voor Chrome. Na installatie komt er een icoontje naast de browserbalk te staan. Als een gebruiker dan op een website zit, geeft Trusted News aan of de inhoud betrouwbaar is of niet. Een groen vinkje betekent een geloofwaardige nieuwsbron en een oranje ‘B’ geeft mogelijke biased content aan.
Sterker nog, het systeem kan je ook zeggen of iets ongeloofwaardig, satirisch, clickbait, user-generated content of hatelijk is. Mocht het systeem geen van deze gevallen herkennen, dan staat er ‘onbekend’. Het systeem leert op basis van databases, in samenwerking met Metacert Protocol. Ook zal feedback van gebruikers een belangrijke rol gaan spelen in het verbeteren van het systeem. Deze database zal gedecentraliseerd worden naar Ethereum Blockchain. Trusted News is alleen nog voor Engelse webpagina’s beschikbaar.
Hoe meer feedback, hoe slimmer het systeem uiteindelijk wordt. Daarom kan het geen kwaad om het toe te voegen aan Chrome. En mocht je denken dat je zelf altijd meteen doorhebt dat iets fake news is, kan dit systeem je wellicht nog verbazen.
[Afbeelding © Kagenmi – Adobe Stock]