De toekomst is al begonnen in China, nadat de spoorwegpolitie daar begonnen is met het dragen van gezichtsherkenningsbrilllen. De agenten die op het perron lopen met die brillen kunnen binnen 100 milliseconden (althans tijdens testen) een gezicht scannen en uit een database trekken. Het gescande gezicht wordt dat vergeleken met alle bekende criminele verdachten.
De brillen zien er niet veel anders uit dan Google Glass en werden begin dit jaar gepresenteerd. Sinds de brillen in gebruik zijn genomen zijn er al een tiental mensen gearresteerd voor eerdere vergrijpen en zijn er meer dan 25 die een reisstop opgelegd hebben gekregen. Dat laatste trouwens vanwege het hebben van valse papieren.
Als je in China de trein wilt nemen heb je een geldig identiteitsbewijs nodig, blijkbaar om te voorkomen dat mensen met grote schulden hogesnelheidstreinen nemen. Of dat nu is om te zorgen dat ze niet nog meer schulden maken met het ticket of om te voorkomen dat ze ‘m peren is niet helemaal duidelijk daarin, maar feit is wel dat de uitrol precies op tijd komt, want het Chinese nieuwjaar komt er aan en dus wordt er veel gereisd.
De meer sinistere reden om te checken bij treinen is dat bepaalde religieuze minderheden hun identiteitsbewijzen afgenomen hebben gekregen en zo worden belet om te reizen. Over sinister gesproken: de surveillance-staat is in China wel al zo goed als realiteit.
Dit mag dan nieuws zijn in de zin dat de Chinese politie Google Glass-achtige brillen gebruikt om mensen te identificeren, maar gezichtsherkenning is al jarenlang heel groot in China. Je kunt daar in de steden steeds moeilijker rondlopen zonder gevolgd te worden en naarmate de systemen steeds meer geautomatiseerd worden wordt het Big Brother plaatje ook steeds completer.
Het is technisch indrukwekkend, maar dat wil niet zeggen dat dit een toekomst is waar we ons prettig bij moeten voelen. In China denkt de overheid dat ze sociale stabiliteit promoten met deze insteek, maar het tegendeel zou nog wel eens het geval kunnen zijn. Zover is het hier gelukkig nog niet, maar weet dat als je naar China gaat, je dus een grote kans loopt in de gaten gehouden te worden.
[Afbeeldingen © chombosan – Adobe Stock]