30.05.2022
Technologie

​China neemt zijn eigen ruimtestation Tiangong in gebruik

By: Laura Jenny

BlogTechnologie

China lanceert over een paar dagen meerdere taikonauten naar Tiangong. Tiangong is het Chinese ruimtestation waarvan vorig jaar de eerste module werd gelanceerd. In juli en oktober volgen nog meer modules.

Een Chinees ruimtestation

Als we het over de ruimte hebben, dan gaat het vaak over NASA, SpaceX, de ESA… maar ondertussen timmert Azië ook keihard aan de weg, met China als voorloper. China maakt geen deel uit van het bekende International Space Station (ISS). Dat wilde het wel, maar daarvoor hebben de Amerikanen een stokje gestoken. De Verenigde Staten hebben al langere tijd grote problemen met de Chinezen. Niet alleen op het gebied van ruimtevaart, want ook als we bijvoorbeeld kijken naar technologie met bans voor Huawei en gedoe rondom Xiaomi dan zie je dat de VS niet zo zitten te wachten op het opkomende reuzeland.

China gaat echter niet bij de pakken neerzitten. De ruimte is groot genoeg, dus heeft het besloten om zijn eigen ruimtestation te bouwen. Dat ruimtestation is Tiangong. Dit ruimtestation zweeft tussen de 340 en 450 kilometer boven aarde en het is voor het eerst dat China zo’n langdurig ruimtestation heeft gemaakt. Het is qua grootte ongeveer net zo groot als eenvijfde van het ISS. Wel heeft het hetzelfde doel, namelijk onderzoeken verrichten in de ruimte.

Tiangong

Hoewel het ruimtestation nog niet officieel af is en pas eind dit jaar helemaal af is, kunnen we wel spreken van een ingebruikname nu er weer meer Chinese ruimtevaarders die kant opgaan. Bloomberg schrijft dat China elf missies nodig heeft om Tiangong helemaal af te maken. Over een paar dagen gaan er weer drie Chinese ruimtevaarders die kant op om te zorgen dat het een en ander in gereedheid wordt gebracht voor als de andere modules komen.

De taikonauten worden gelanceerd met de Shenzhou XIV en staat nu al klaar in Mongolië op het Jiuquan Satellite Launch Center. Wanneer de lancering precies plaatsvindt, dat geeft de Chinese staatsmedia niet aan. Ergens is dat voor te stellen, want het is zo weersafhankelijk en technologieafhankelijk of een lancering kan doorgaan, dat het waarschijnlijk geen gezichtsverlies wil lijden als het de lancering toch moet uitstellen.

Hemels paleis

Wat opvalt aan het project is de naamgeving. Zo staat Tiangong voor ‘hemels paleis’ en is de eerste module ‘hemelse harmonie’ genoemd (Tianhe). In eerste instantie was gekozen voor namen uit de historie van China, maar nu is gekozen voor mystieke varianten. De ruimtecapsule heet ‘goddelijk schip’ en het ruimtevaartuig heet ‘goddelijke draak’.

Director van CMSA (China Manned Space Agency) Wang Wenbao zegt er het volgende over: “Gezien de prestaties uit het verleden en de mooie toekomst, vinden we dat het bemande ruimteprogramma een levendiger symbool zou moeten hebben en dat het toekomstige ruimtestation een klinkende en bemoedigende naam moet dragen. We vinden nu dat het publiek moet worden betrokken bij de namen en symbolen, aangezien dit grote project het nationale prestige zal vergroten en het nationale gevoel van cohesie en trots zal versterken”. Kortom, China doet het helemaal zelf en wil dat ook graag benadrukken, ook als het om buitenaardse activiteiten gaat.

20 meter

Overigens gaat het niet alles alleen doen, want het hoopt ook private bedrijven aan zich te verbinden, zoals ook NASA sinds enige tijd doet. Voor nu is de Tianhe-module al sinds 29 april 2021 in de ruimte te vinden, maar komt daar op 24 juli de Wentian-module bij en in oktober de Mengtian-module om het tot één geheel te maken. Tiangong moet uiteindelijk 20 meter lang worden en 4,20 meter breed.

Het ruimtestation heeft al niet de meest makkelijke route afgelegd, want het eerste deel van het ruimtestation kwam al in de problemen door de satellieten van Starlink. Hopelijk loopt de rest van de missie (of missies) wel gesmeerd.

Share this post