China en Rusland willen samen een permanent station op de maan bouwen. Ze hebben daarvoor samen een overeenkomst getekend om een ‘Internationaal Wetenschappelijk Maanstation’ te bouwen. De twee wereldmachten waren al maanden in gesprek.
Rusland dacht er eerst een hele tijd over na om deel te nemen aan de missies van NASA. Het Gateway-programma van NASA wil een rivaliserend maan ruimtestation bouwen samen met een coalitie van andere landen.
Het ‘Internationale Wetenschappelijke Maanstation’ waar Rusland en China aan zullen werken is “een complex van experimentele onderzoeksfaciliteiten gecreëerd op het oppervlak en/of in de baan van de Maan”, staat op de website van Roscosmos, de Russische NASA.
Net als NASA heeft China internationale steun gezocht voor zijn eigen plannen om infrastructuur op de maan te plaatsen. Het heeft ook verschillende robotmissies naar de maan gestuurd. Het hoogte punt voor China was de landing op de achterkant van de maan, het deel van het oppervlak van de maan dat nooit vanaf de aarde zichtbaar is.
De overeenkomst die tussen de twee landen getekend is, markeert de nieuwste ontwikkeling in de pogingen van Peking om de maan te verkennen. NASA mag volgens een wet die door de Amerikaanse overheid is aangenomen in 2011 niet met China samenwerken.
Rusland, dat een decennialange samenwerking met de NASA heeft onderhouden op het internationale ruimtestation ISS, aarzelde om zijn alliantie in de ruimte met de VS uit te breiden naar de maan.
Het lijkt erop dat de ‘space race’ uit de jaren ’50 – ’70 in de vorige eeuw weer opnieuw wordt gehouden.
NASA heeft zijn inspanningen opgevoerd om astronauten weer op de maan te zetten met het Artemis-programma. Negen andere landen hebben tot dusver de Artemis-akkoorden ondertekend, maar Rusland niet.