06.01.2015
Technologie

CES 2015: Samsung wil belofte van Internet of Things waar maken

By: Henk de Hooge

BlogTechnologie

Het is tijd voor de CES, het jaarlijkse Consumer Electronic feestje in Las Vegas en ieder jaar weer een tikkie groter. De CES is ook de plek waar veel merken het podium zoeken voor nieuwste innovaties. Samsung als een van de belangrijkste electronica fabrikanten ter wereld geeft tijdens de CES ook zijn toekomstvisie weer over de wereld van de Internet of Things waarbij zo’n beetje alles om je heen praat met het internet.

Dat is een mooie belofte waar we allemaal naar uitkijken. Het is ook een wereld die een tegenstroming oproept van mensen die juist helemaal niet meer verbonden willen zijn met het internet. Maar goed een ‘Internet of Nothing’ is niet meer denkbaar. Of het Internet of Things er echt gaat komen en een succes wordt zal in grote mate afhangen van de open structuur die hiervoor noodzakelijk is. En dat is maar de vraag of iedereen daaraan wil gaan meewerken.

Volgens BK Yoon, CEO van Samsung Electronics, zijn de mogelijkheden van het Internet of Things (IoT) eindeloos, zolang de technologische infrastructuur open blijft en alle leveranciers beter samenwerken. Bovendien moet de mens altijd centraal staan. Yoon maakte zijn statement tijdens zijn vannacht gehouden openingstoespraak op de elektronicabeurs in Vegas.

Samsung wil vol inzetten op IoT. Vanaf 2017 zijn alle televisies van de fabrikant klaar voor IoT en binnen vijf jaar geldt dat voor alle hardware die Samsung aanbiedt. Bovendien investeert het bedrijf komend jaar meer dan $100 miljoen in de gemeenschap van IoT-ontwikkelaars. Dit zal zeker de beschikbaarheid van IoT-apparaten in de markt doen versnellen.

Nu steeds meer apparaten continu aanstaan en altijd zijn verbonden met internet, groeit de noodzaak om ze zuiniger en kleiner te maken. Samsung wil hiervoor slimme sensoren ontwikkelen die zó precies zijn dat ze de omgeving van de gebruiker begrijpen. Deze zin in te zetten voor talloze toepassingen, zoals voor het in 3D waarnemen van extreem kleine bewegingen.

Het bedrijf werkt verder aan uiterst zuinige en compacte chips voor gebruik in apparaten zoals
wearables en mobiele apparatuur. Voorbeelden van deze chips zijn de ePOP (embedded package on package) en de Bio-Processor.

Samsung heeft relatief nu al veel IoT-apparaten en -componenten in zijn assortiment. Volgens BK Yoon leverde zijn bedrijf in 2014 665 miljoen producten. Dit aantal zal de komende tijd verder toenemen.

Open infrastructuur

Het pleidooi van een open infrastructuur vindt weerklank bij Alex Hawkinson, de CEO van SmartThings die tijdens Yoons speech op het podium zijn verhaal deed. ”
Als we van IoT een succes willen maken, moet het open zijn. Elk apparaat, van welk platform dan ook, moet met elk ander apparaat kunnen verbinden en communiceren.

Het domotica-platform van SmartThings kun je volgens Hawkinson koppelen aan meer apparaten dan concurrerende platformen.

Samenwerking tussen leveranciers en sectoren

Samsung is groot voorstander van samenwerking. Pas als ondernemingen uit alle sectoren van de maatschappij het Internet of Things omarmen en gezamenlijk toepassingen ontwikkelen, zal IoT succesvol van de grond komen. Dat betekent samen bouwen aan de technische infrastructuur en samen bouwen aan innovatieve diensten waar de consument echt wat aan heeft.


De voordelen van het Internet of Things behaal je niet als één bedrijf of als één sector. Pas als we samenwerken kunnen we het leven van mensen ermee verbeteren“, besluit BK Yoon.

Share this post