Technology21.08.2017

CEO’s willen heel snel af van killer robots


liever vandaag nog dan morgen

Meer dan honderd CEO’s van tech-bedrijven – waaronder Elon Musk – willen af van killer robots. Gezamenlijk hebben ze een brief ondertekend die is verstuurd aan de Verenigde Naties, waarin ze schrijven dat de ontwikkeling van autonome wapens gestopt moet worden.

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en robots gaat sneller dan ooit en daarmee ontstaat dus ook een nieuw probleem. Deze technologie wordt namelijk hergebruikt om autonome wapens te ontwikkelen, waar het dus in de basis helemaal niet voor bedoeld is. Directeuren van bedrijven die zich met robotica of kunstmatige intelligentie bezig houden zien deze ontwikkeling als een bedreiging voor de mens en slaan daarom met z’n allen alarm. Ze bieden ook meteen hun kennis en expertise aan om advies te geven aan de Verenigde Naties. Het doel is burgers beschermen en misbruik van autonome wapens voorkomen.

Autonome wapens

Killer robots of autonome wapens kunnen zonder dat deze door de mens bestuurd worden zelf beslissen om over te gaan tot actie. Zo’n robot kan dus bijvoorbeeld de omgeving scannen en vervolgens wapens afvuren op verdachte personen, zonder dat hier een mens over beslist. Dat doet een killer robot helemaal zelfstandig.

Dodelijke autonome wapens vormen een grote bedreiging, omdat ze – indien eenmaal ontwikkeld – op grote schaal, en sneller dan de mens het kan bevatten, ingezet kunnen worden voor terreur. En daarom moet er nú iets gebeuren, want als Pandora’s box eenmaal open is, is ‘ie bijna niet meer te sluiten.

De open brief is ondertekend door meer dan honderd CEO’s, maar wie zich geroepen voelt om ook zijn naam onder deze brief te laten zetten kan zich melden. Op de lijst staan nu namen als Elon Musk van Tesla, maar ook Mustafa Suleyman van DeepMind (overgenomen door Google) en robotica-bedrijven over de hele wereld. Op de lijst zijn ook namen te vinden van Nederlandse bedrijven:

  • Koen Hindriks & Joachim de Greeff, founders, CEO & COO at Interactive Robotics, the Netherlands
  • Maja Rudinac, founder and CEO of Robot Care Systems, the Netherlands
  • Jaap van Leeuwen, founder and CEO Blue Ocean Robotics Benelux, the Netherlands

Volgens al deze mensen moet er heel snel iets gebeuren. “We do not have long to act” schrijven ze in de brief. Er moet een internationaal verbod komen, liever vandaag nog dan morgen.

Foto header: Storm – Adobe Stock

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl

...

Verder lezen over Robot

Roborock Black Friday deals: S8, S7 Max Ultra, JONR ED12 nu voor de laagste prijs ooit op Bol

Van 18 november tot 2 december biedt Roborock de S7 Max Ultra, een allround schoonmaakrobot, aan voor de laagste prijs ooit op bol.com! De oorspronkelijke prijs van 799 euro is nu slechts 699 euro, een korting tot 100 euro. Deze robot wordt geleverd met een all-in-one basisstation dat automatisch de taken van het wassen en drogen van de mop en het legen van de stofbak uitvoert, obstakels intelligent vermijdt en grondig schoonmaakt in een optimale route om gemiste en dubbele schoonmaakbeurten te voorkomen.

Gadgets18.11.2024

Roborock Black Friday deals: S8, S7 Max Ultra, JONR ED12 nu voor de laagste prijs ooit op Bol

ADV
Deze robot valt niet meer over draden

Spot, de robothond van Boston Dynamics, valt niet meer over elektriciteitsdraden. Je zou niet verwachten dat de robot het kan zien, maar het is toch echt zo: hij valt niet meer.

Technology14.11.2024

Deze robot valt niet meer over draden

Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots

Een journalist van de Wall Street Journal nam de proef op de som en trok 24 uur de bossen in om te ontdekken of Gemini van Google, Meta AI van Meta, OpenAI van ChatGPT en Copilot van Microsoft een beetje behulpzaam waren.

Online13.11.2024

Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots

Vernieuwing van de magazijncultuur: Kan automatisering zorgen voor een verbeterde werkomgeving?

In de snel veranderende magazijn sector, waar efficiëntie en doorvoer centraal staan, krijgt werkcultuur vaak niet de hoogste prioriteit. Jongere generaties, met name Gen Z, beschouwen banen in de industrie, zoals magazijnwerk, vaak als stijf en missen de flexibiliteit die ze belangrijk vinden in hun carrière. Nu fysiek en emotioneel welzijn steeds belangrijker worden in het arbeidsproces, voelen magazijnen de druk om niet alleen de werkomstandigheden te verbeteren, maar ook aantrekkelijker te worden als werkplek.

Technology31.10.2024

Vernieuwing van de magazijncultuur: Kan automatisering zorgen voor een verbeterde werkomgeving?

Was alles op Tesla’s We, Robot-event nep?

Als je een presentatie houdt in een Hollywood-studio, dan weet je dat de kans groot is dat je met veel neppigheid te maken krijgt. Of niet, Tesla?

Events22.10.2024

Was alles op Tesla’s We, Robot-event nep?

Deze Buzz Lightyear is zo realistisch dat je geen films meer nodig hebt

Nu kunnen speelgoedmakers dat natuurlijk ook al heel lang maken, maar de Buzz Lightyear ‘robot’ die nu is gemaakt, die is wel heel realistisch.

Gadgets20.10.2024

Deze Buzz Lightyear is zo realistisch dat je geen films meer nodig hebt

Deze knuffelmarmot is stiekem een robot

Casio, bekend van de horloges, heeft een heel andere gadget in petto: een knuffelhamster. Maar er komt wel tech bij kijken: het is een robot.

Gadgets12.10.2024

Deze knuffelmarmot is stiekem een robot

Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family

Robots hebben vaak handen die gewoon aan hun arm zitten: handig met alle elektriciteitsdraden natuurlijk. Een nieuwe robot doet het helemaal anders: hallo Thing!

Technology30.09.2024

Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family

Robot met losse handjes