07.07.2018
Technologie

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?

By: Patrick Smeets

BlogTechnologie

We hebben het al eerder gehad over Call for Code, een competitie die ontwikkelaars uitdaagt om technische oplossingen te vinden die voor, tijdens of na klimaat- en natuurrampen kunnen helpen. Maar wat kun je bedenken dat niet al bestaat? Best wat, zo blijkt. Een hoop moderne software-ontwikkelingen worden nog helemaal niet gebruikt in rampenbestrijding. Call for Code laat teams (maximaal 5 mensen) kijken wat er onder meer met AI, blockchain of big data mogelijk is in die context.

Het initiatief wordt onder andere door IBM gesteund. Die bieden hun technische know-how aan om ontwikkelaars te helpen met het maken van een innovatieve applicatie of techniek. Denk aan toegang tot Watson, Cloud Accounts, het gebruik van meer dan 35 applicaties en hele libraries vol aan voorbeelden en code om je als team op weg te helpen.

1.5 Trillion-FB-1200x628pxl
1.5 Trillion-FB-1200x628pxl

Wat voor problemen ga je oplossen?

Elke ramp is uniek, maar er is altijd één constante: chaos. Wat vaak blijkt is dat hulpdiensten niet goed op elkaar zijn ‘aangesloten’ en dat er dus langs elkaar heen gewerkt wordt. Daar valt veel winst te behalen en door big data en AI te combineren kun je ook in klein teamverband veel data verwerken en anlyseren om te zien waar er overlap is. Denk aan het koppelen van gegevens over begaanbaarheid van een gebied, bijvoorbeeld. Meldingen van hulpverleners die (soms letterlijk) gedwarsboomd worden door de omgeving kun je dan koppelen aan de diensten die de weg vrij kunnen maken. Een tweede koppeling richting hulpdiensten ter plekke laat weten waar en wanneer die wél weer vrije doorgang hebben. Je kunt nog verder gaan: een AI kan een overzicht maken van alle routes die al dan niet afgesloten zijn. Dan kunnen er alternatieve routes aangeboden worden aan hulpverleners die niet verder komen.

Soms is er echter geen begaanbare weg in een rampgebied en moet verdere hulp via de lucht komen. Bij een aardbeving, overstroming of in de nasleep van een orkaan zijn drones een steeds vaker gebruikte oplossing. Ze bieden een efficiënte manier om kleine payloads zoals medicijnen op plekken te krijgen die voor voertuigen op wielen onbereikbaar zijn. Ook daar is coördinatie nodig, dus een applicatie die verschillende typen drones (bij een ramp is alles dat vliegt bruikbaar) kan tracken zodat ze elkaar niet in de weg vliegen is dan heel handig.

Slimme koppelingen maken

Bij elke ramp is er naast de chaos en schade die de natuur veroorzaakt -of eigenlijk juist daardoor- criminaliteit een terugkerend probleem. Gebieden die niet direct getroffen maar wel geëvacueerd zijn worden bijvoorbeeld vaak geplunderd. Hoe hou je dat tegen? Zijn er modellen te bouwen die voorspellen waar die kans op criminaliteit het grootste is, zodat je op tijd justitie ter plekke kunt krijgen? Is er een manier om het Internet of Things te gebruiken om een gebied te monitoren?

Dat zijn nog maar een aantal voorbeelden van problemen die spelen nádat een ramp zich voltrokken heeft. Je kunt natuurlijk ook bijdragen door iets te verzinnen dat bij een aanstaande ramp of gevaarlijke situatie kan helpen. Zo kun je de databases van supply chain en weersvoorspellingen bijvoorbeeld koppelen, zodat er bij dreiging van noodweer extra water, medicijnen en andere nuttige zaken ingeslagen kan worden. Of een waarschuwingsmethode die gebruik maakt van social media, maar dan automatisch. Misschien is een app waarbij burgers de camera’s rond hun huis kunnen inzetten om een situatie in te schatten nuttig. Wat het idee ook is, als het bijdraagt aan de paraatheid is het welkom.

Call for Code-FB-1200x628pxl
Call for Code-FB-1200x628pxl

Je hebt nog de hele zomer om mee te doen

Er zijn zo veel technologische oplossingen te bedenken voor al dit soort scenario’s dat het wel duidelijk is waarom deze competitie wordt opgezet: als je 500.000 ontwikkelaars allemaal op hun eigen manier naar dit soort problemen laat kijken zitten er altijd een aantal dingen bij waar nog niemand aan gedacht heeft.

Dat is ook precies de reden dat je als ontwikkelaar mee moet doen met de Call for Code Challenge: je leert er veel van, het geeft je de mogelijkheid om de IBM-tools te (leren) gebruiken en misschien heeft jouw team wel de eerste versie van een applicatie die iets doet dat iedereen wil, maar die nog niet is gemaakt. Dan is de kans groot dat het idee verder wordt uitgewerkt door de experts van het Corporate Service Corps (CSC) van IBM. Je maakt dan ook nog kans op de hoofdprijs van 200.000 dollar, maar dat is bijzaak als je de wereld een beter plek aan het maken bent, toch? Je code wordt in elk geval beschermd, want alles dat je produceert tijdens de challenge is en blijft van jou.

Als je als ontwikkelaar interesse hebt in blockchain, het Internet of Things of de inzet van AI is dit dé kans om met professionele hulp aan de slag te gaan met de materie. Je kunt in ons vorige artikel zien waar je aan moet denken bij het formeren van een team, maar je kunt natuurlijk ook gewoon op de Call for Code-pagina van IBM kijken wat de mogelijkheden zijn. De community is zich nu aan het vormen en je hebt nog tot eind augustus om met gelijkgestemden een concept in te leveren en bij de Nederlandse selectie te komen. Als je door bent kun je meedoen aan de internationale pitch op 24 september. Aan de slag dus!

[Afbeeldingen © IBM]

Share this post