Hopelijk ken je het scherm niet, maar de kans is groot van wel: het blauwe scherm van Windows. Microsoft creëerde het om te laten zien dat er iets goed mis is met je computer. Het zette er zelfs een verdrietig kijkende smiley bij, naast de tekst ‘Your PC ran into a problem that it couldn’t handle, and now it needs to restart”. Straks wordt dat scherm misschien minder herkenbaar.
Het scherm betekent doorgaans niet altijd dat je computer onherstelbaar gecrasht is, gelukkig, maar aangezien het scherm meestal ineens oppopt, heeft het vaak wel gevolgen voor iets waaraan je werkte. Het wordt wel het Blue Screen of Death genoemd, maar het is de vraag hoe lang we het nog zo kunnen noemen. In Windows 11 schijnt de pagina namelijk een andere kleur te hebben. Het wordt het zwarte scherm van de dood: al zullen wij het waarschijnlijk voor wat extra dramatiek de Zwarte Weduwe van Windows gaan noemen.
Het zwarte scherm is dus wat minder herkenbaar qua kleur, maar ook qua inhoud. Microsoft neemt afscheid van de 🙁 en de QR-code, het gaat voor een veel subtieler scherm dat meer lijkt op een van de startschermen van Windows. Ergens jammer, want je weet zo misschien minder snel dat er iets ernstigs aan de hand is, maar Microsoft heeft er wel een verklaring voor waarom het voor deze verandering kiest: “Dit is een nieuwe, meer gestroomlijnde UI voor onverwachte herstarts die beter aansluit bij de ontwerpprincipes van Windows 11 en ons doel ondersteunt om gebruikers zo snel mogelijk weer productief te laten zijn.”
Er staat nog steeds genoeg technische informatie op je scherm, maar het errorscherm is verder dus enorm versimpeld. Er staat met witte letters op een zwarte achtergrond ‘Your device ran into a problem and needs to restart. Daaronder staat een tellertje met hoe ver het systeem is en onderin staat wat je kunt doen om het te stoppen. Opvallend is dat het in de testversie voor Windows Insiders als een groen scherm verschijnt, wat een stuk herkenbaarder is.
Een andere nieuwe mogelijkheid is Quick Machine Recovery. Dit is een automatisch systeem dat detecteert wanneer zich problemen voordoen binnen je Windows-systeem. Wanneer deze functie is ingeschakeld, worden wijdverspreide opstartproblemen op Windows 11-apparaten aangepakt door het automatisch detecteren en direct toepassen van fixes vanuit het Windows Recovery Environment (WinRE). Windows laat weten dat het de downtime van het systeem en handmatige interventie moet verminderen.
Microsoft: “Wanneer een kritieke opstartfout optreedt, gaat het apparaat naar WinRE, maakt verbinding met het netwerk en stuurt diagnostische gegevens naar Microsoft, die vervolgens gerichte oplossingen kan implementeren via Windows Update. IT-beheerders worden aangemoedigd om deze functie, die standaard is ingeschakeld voor thuisgebruikers, in te schakelen, aan te passen of te testen.” De functie is te vinden in de Feedback Hub onder Herstel en verwijderen > Snel machineherstel.
Meer automatisering dus, wat op zich positief is, maar het weggaan van het blauwe scherm des doods is wel het einde van een bijzonder tijdperk voor Windows-gebruikers.