Je zou verwachten dat een organisatie als de Amerikaanse overheid ver voorop loopt als het gaat om technische ontwikkelingen. Niets is minder waar, want volgens een rapport van de Governmental Accountability Office (GAO) gebruikt defensie in Amerika nog steeds floppy’s.
Amerika heeft nooit echt de moeite genomen om de boel te vernieuwen. De diskettes worden gebruikt voor DoD’s Strategic Automated Command and Control System. Dit systeem coördineert de nucleaire operaties van Amerika. De floppy’s worden gebruikt voor deze computersystemen van intercontinentale raketten met kernkoppen, tankvliegtuigen en bommenwerpers die kernbommen kunnen afwerpen. Dat staat in het onderzoeksrapport van het Amerikaanse Congres.
Ook worden er nog steeds computers uit de jaren 70 gebruikt. Bizar om te horen dat de overheid nog steeds deze achterhaalde methode van opslag gebruikt, toch? Het draaiende houden van het systeem is ook nog eens erg duur: 61 miljard dollar per jaar. Dat is drie keer zoveel als wanneer de systemen zouden vervangen worden door nieuwe technologie. Echter komt er wel een einde aan. In 2017 gaat Amerika het systeem updaten. En dat werd tijd! Al zegt een militaire woordvoerder dat de floppy’s nog prima werken.
Floppydisks werden eind jaren 60 ontwikkeld door IBM in een 8 inchversie. In de jaren 80 werden de diskettes massaal gebruikt, want dat was toen dé manier om gegevens tussen computers, externe geheugens of back-ups te transporteren. Tegen het begin van de jaren 90 werden softwarepakketten zo groot dat ze niet meer op een floppy pasten. Aan het eind van de jaren 90 werd de cd-rom steeds vaker gebruikt, omdat deze veel meer capaciteit had. Tegenwoordig kennen we natuurlijk USB-sticks of harde schijven of nog beter: de cloud!
Fotocredit: Fotolia / adamico