De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
De aarde zal in 2030 twee graden zijn opgewarmd door de Bitcoin. De cryptovaluta schijnt enorm veel stroom te verbruiken, zelfs meer dan het hele land Zwitserland bij elkaar. Hoe komt dat en kan daar iets aan worden gedaan?
Triljoenen berekeningen
Triljoenen berekeningen per seconde… Bitcoin is een keihard werkend netwerk dat in de lucht wordt gehouden door tienduizenden nodes en hardware om dat allemaal te kunnen faciliteren. En dan is er natuurlijk ook nog de beveiliging van dit veiligste netwerk op aarde. Dat alles kost nogal wat aan elektriciteit, zo meent Cambridge. De consumptie ligt op 0,24% van het wereldwijde gebruik. Vergelijk je dat echter met standby zijnde apparaten in bijvoorbeeld Amerika, dan valt dat wel mee. Dat ligt namelijk vier keer zo hoog.
Het energieverbruik van Bitcoin is vooral zo hoog door het minen, waarmee Bitcoins worden gemaakt. Dat kost veel rekenkracht en daar is veel energie voor nodig. Exact berekenen hoe hoog precies, dat is niet mogelijk, juist omdat Bitcoin zo verspreid is. Er is dus ook redelijk wat discussie onder experts: de één berekent het allemaal veel negatiever dan de ander. Ze zijn het er allemaal wel over eens dat het veel is. Dit jaar is het net zo groot als het verbruik van Zwitserland: volgend jaar kan dat een nog groter land zijn.
Duurzame bronnen
Twee graden warmer door Bitcoin, dat is -ook als je het met andere grootverbruikers vergelijkt- heel heftig. 74% van het netwerk is op dit moment voorzien van elektriciteit uit duurzame bronnen, zo schrijft CoinShares. Maar ja, dat betekent niet dat het systeem minder energie gebruikt. Kan dat wel? Op dit moment is dat moeilijk, omdat het systeem achter Bitcoin juist steeds groeit en meer energie verbruikt.
In ieder geval buigt onze overheid zich er ook over. Zo worden er regelmatig vragen gesteld aan minister Eric Wiebes, die gelukkig voor zowel klimaatbeleid als economische zaken verantwoordelijk is. De overheid vraagt echter niet alleen wat er aan gedaan kan worden om het in te perken: het vraagt ook of we überhaupt digitale munten wel willen. Moet er bijvoorbeeld een milieuheffing op komen, zodat mensen die het wel willen gebruiken dat ook kunnen doen en daar bewuster voor kiezen?
Minen
Juist omdat Bitcoin niet goed te controleren is, lijken dat soort oplossingen te makkelijk omzeilbaar. Er zijn dan ook bedrijven binnen de Bitcoin die zelf proberen te minen onder iets minder ‘slechte’ energieslurpende omstandigheden. Bijvoorbeeld door waterkracht te gebruiken. Dat zijn op dit moment nog druppels op een gloeiende plaat. Het meeste minen vindt plaats in Aziatische landen, zoals China, waar kolencentrales in overvloed zijn en de kosten voor elektriciteit laag zijn.
Als je per se Bitcoin wil blijven gebruiken en niet wil overstappen naar bijvoorbeeld het minder energieslurpende ether, dan moet je ook gaan kijken naar andere manieren om te minen. Dit is echter allemaal nog in een zeer experimentele fase, waardoor de kans groot is dat je hier volgend jaar leest dat Bitcoin bijvoorbeeld zoveel verbruikt als het land Colombia.
[Fotocredits © Visual Generation – Adobe Stock]
Verder lezen over Bitcoin
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.09.2024
Het kruispunt van crypto en AI: de toekomst van digitale innovatie vormgeven
Automotive24.07.2024
Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto
Online16.07.2024
Bitcoin maakt een flinke sprong omhoog
Social Media14.07.2024
Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi
Online06.07.2024
Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd
Online24.06.2024
De populariteit van crypto blijft verder toenemen
Online20.04.2024
Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent
Verder lezen over Crypto
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.09.2024
Het kruispunt van crypto en AI: de toekomst van digitale innovatie vormgeven
Automotive24.07.2024
Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto
Online06.07.2024
Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd
Online24.06.2024
De populariteit van crypto blijft verder toenemen
Online20.04.2024
Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent
Entertainment03.04.2024