Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Ik had er nog nooit van gehoord, het ‘death cross’. Bitcoin lijkt er echter op af te gaan, en dat heeft alles met de langetermijnwaarde te maken, zo blijkt. Het kruis des doods treedt op als je in een grafiek de huidige koers, de koers gemiddeld over 50 dagen én de koers over 200 dagen op hetzelfde punt krijgt. Zoals je kunt zien in de onderstaande grafiek van Bloomberg zitten we daar bijna.
Die kruising is een slecht teken, zeggen financieel analisten. Als je dat punt bereikt is er namelijk sprake van een structurele koersdaling en dat voorspelt weinig goeds voor de digitale munt. Nou is Bitcoin al een tijdje aan het flubberen, maar zoals ik al eerder zei zit er wel een soort van harde lijn ergens rond de paar duizend euro, omdat de munt voornamelijk in handen is van een klein aantal beleggers (want dat zijn het inmiddels gewoon) die de cryptovaluta gewoon weigeren te verkopen.
Onder de 6000
Zakenbank Goldman Sachs waarschuwt dat de munt zeker nog wel onder de 6000 dollar kan gaan zakken. Dat zou kunnen, maar de kans dat Bitcoin helemaal waardeloos wordt is toch klein. Er zit wel een soort van harde lijn ergens rond de paar duizend euro (2800 dollar volgens sommige analisten), omdat de munt voornamelijk in handen is van een klein aantal beleggers – want dat zijn het inmiddels gewoon – die gewoon weigeren te verkopen.
Dat zal kleine investeerders echter niet tegenhouden om op een gegeven moment toch hun verlies (of gebrek aan winst) te nemen. Als het zover komt dat niemand meer wil investeren in Bitcoin kan de digitale munt dan wel een bepaalde waarde hebben, maar wat heb je aan een munt die niemand wil overnemen? Het zou alsnog voor een (redelijk) forse crash kunnen zorgen, maar zover is het nog lang niet. Bitcoin fluctueert gewoon, en zoals iedereen met redelijke aantallen zal zeggen: gewoon rustig blijven HODLen.
Dat is makkelijk gezegd, maar uiteindelijk zit er voor veel mensen die zich gek hebben laten maken toch een hoop geld in dat ze wellicht niet helemaal kunnen missen, dus als de crash komt, kan het voor sommigen toch een serieus probleem opleveren, te vergelijken met een beurscrash. Natuurlijk zitten veel investeerders in cryptovaluta ook in andere munten zoals Ethereum, maar de kans dat de rest van de crypto-markt meezakt als Bitcoin de plom in gaat is ook heel groot: dat was bij de vorige forse dalingen namelijk ook het geval.
Maar goed: in het verleden behaalde resultaten zijn niet representatief, zeggen ze altijd, en dat is ook zo: zelfs het death cross van Bitcoin wil nog niet zeggen dat het allemaal mis gaat: het is gewoon iets dat in het verleden is gebeurd en waar je eventueel iets aan zou kunnen aflezen.
[Afbeeldingen © alswart – Adobe Stock]
Verder lezen over Bitcoin
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.09.2024
Het kruispunt van crypto en AI: de toekomst van digitale innovatie vormgeven
Automotive24.07.2024
Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto
Online16.07.2024
Bitcoin maakt een flinke sprong omhoog
Social Media14.07.2024
Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi
Online06.07.2024
Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd
Online24.06.2024
De populariteit van crypto blijft verder toenemen
Online20.04.2024
Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent
Verder lezen over Crypto
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.09.2024
Het kruispunt van crypto en AI: de toekomst van digitale innovatie vormgeven
Automotive24.07.2024
Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto
Online06.07.2024
Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd
Online24.06.2024
De populariteit van crypto blijft verder toenemen
Online20.04.2024
Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent
Entertainment03.04.2024