Technology27.06.2019

Bestaande appartementen verwarmen op waterstof?


Deze week is in Nederland hiermee de eerste proef gestart

Sinds dinsdag 25 juni worden er voor de eerste keer in Nederland bestaande appartementen verwarmd op 100% waterstof. Een mijlpaal die meteen gevierd werd met het ‘Waterstof Werkt’ evenement. De proef is een voortzetting van het bestaande Power2Gas project in Rozenburg. In deze plaats staan dus ook de appartementen die op waterstof worden verwarmd. Bij het Power2Gas project wordt lokaal waterstof geproduceerd met groene stroom en via een gasnet van Stedin getransporteerd naar het ketelhuis van een appartementencomplex. Daar hangen dan weer drie ketels die een deel van het complex verwarmen.

Primeur in Nederland

Dit is de eerste keer dat huizen in Nederland verwarmd worden met HR-ketels op pure waterstof. Deze technologie kan zelfs bijdragen aan de gestelde klimaatdoelstellingen omdat er geen CO2 vrijkomt bij de verbranding van waterstofgas. De appartementen in Rozenburg, gemeente Rotterdam, dienen als test, want grote toepassing van waterstof moet nog verder onderzocht worden. De netbeheerders pleiten ervoor om het gebruik van waterstof breder uit te testen in de industrie en binnen pilots zoals bij deze appartementencomplexen.

Rotterdam een van de grootste waterstofproducenten van Europa

Rotterdam is nu al een van de grootste waterstofproducenten van Europa. Het wordt veel toegepast in de petrochemische industrie. De gemeente ziet dan ook veel kansen voor grootschalige toepassing in de industrie. Voor woonhuizen kan het op kleinere schaal toegepast worden. En bij moeilijk te isoleren woningen in het buitengebied kan waterstof een uitkomst zijn.

We schreven eerder al dit artikel over waterstof als alternatief voor aardgas. Een hoogleraar vertelde toen dat, om waterstof veel groter in te zetten, een enorme systeemomslag nodig is. Daarvoor moet een nationale aanpak worden ontwikkeld. Het initiatief in Rozenburg is pas een begin. Er is veel aandacht voor het project en de uitkomsten van de pilot zullen gebruikt worden om te kijken naar meer mogelijkheden om waterstof toe te passen.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

...

Verder lezen over Duurzaam

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

Refurbished iPhones winnen snel aan populariteit door hun duurzaamheid en lagere prijs. Voor consumenten die op zoek zijn naar een betrouwbaar en betaalbaar alternatief voor nieuwe modellen, bieden refurbished iPhones zoals de iPhone 14 en iPhone 14 Pro uitstekende prestaties tegen een gereduceerde prijs.

Lifestyle31.10.2024

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

De zomer is nu wel echt op zijn einde aan het lopen en dat betekent dat er bladeren naar beneden komen, vaker een spatje valt en het ook weer kouder wordt. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je naar binnen moet gaan en je tuin weer moet laten overnemen door de natuur. Op deze 3 manieren kun je ook in de herfst genieten van een buitenhuiskamer in je tuin.

Lifestyle23.10.2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

Studententeam TU/ecomotive presenteert vanmiddag Phoenix, en hoopt hiermee autofabrikanten te inspireren nu nieuwe wetgeving vanuit Brussel in aantocht is.

Automotive11.10.2024

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

De onvoorspelbaarheid zit hem in de extremen die extremer worden en korter op elkaar plaatsvinden. Hoe kunnen we erop anticiperen?

Nieuws10.10.2024

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Toen Robert Jan Lanser dit voorjaar zonnepanelen aanschafte bij Zelfstroom, had hij nooit verwacht dat hij ook een thuisbatterij zou winnen. Inmiddels heeft hij zijn prijs een paar maanden in gebruik. Hoe heeft hij de thuisbatterij ervaren?

Nieuws08.10.2024

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

Energie-armoede is aanzienlijk minder met duurzamer huis

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, en dat onderschrijft ook TNO: een duurzamer huis zou de ergste energie-armoede oplossen.

Nieuws24.09.2024

Energie-armoede is aanzienlijk minder met duurzamer huis