Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Als je het Taiwanese Foxconn kent, dan is het omdat je weet dat ze allerlei electronica produceren voor onder andere Nintendo en Apple. Ze zijn al vaker in het nieuws gekomen vanwege de slechte werkomstandigheden, voornamelijk bij het fabriceren van iPhones. Dat is trouwens omdat ze dat simpelweg het meeste doen trouwens, niet omdat Apple erger is dan anderen.
Hoe dan ook, Foxconn heeft een forse overname gedaan en gaat daarmee voor het eerst ook technologie verkopen aan consumenten. Door Belkin te kopen (het bekendst van hun kabels, opladers en andere accessoires) hebben ze namelijk ook Linksys (van de routers) en de hier minder bekende Belkin-dochter Wemo in de pocket, die vooral Internet of Things-producten maakt.
Kijken of het mag
Het is echter niet zo simpel als de deal sluiten en aankondigen: omdat Belkin Amerikaans is moet de overname nog langs de ‘US Committee on Foreign Investment’ en in de nasleep van de hard tegengehouden overname van Qualcomm door Broadcom zou dat nog wel eens problemen kunnen opleveren. Diezelfde commissie raadde Trump namelijk aan om die overname tegen te houden.
Zeker omdat de Linksys-business draait om routers en dus toegang tot data zou het makkelijk zijn om de nationale veiligheid weer van stal te halen om de overname tegen te houden. Foxconn heeft wel beloofd een fabriek van 10 miljard dollar in Wisconsin te gaan bouwen om de Goden goed te stemmen, maar of dat genoeg is moet nog blijken.
Consumenten
Als de overname doorgaat zal Foxconn dus voor het eerst producten gaan verkopen aan consumenten. Hoe dat er gaat uitzien weet nog niemand: de kans is vrij groot dat de merken Belkin en Linksys gewoon blijven bestaan en dus zal er effectief niet zo veel veranderen voor ons als consument. De vraag is wat Foxconn dan hoopt te bereiken met deze beweging. Ze hebben 866 miljoen dollar in cash betaald voor Belkin en de rest, dus misschien is het gewoon een kwestie van het geld goed benutten.
Het geeft wel aan dat het landschap voor technologie drastisch aan het veranderen is: bijna alle spelers die niet megagroot zijn worden gewoon opgekocht en straks zijn er uiteindelijk maar een paar mega-bedrijven die alles in handen hebben. Tencent is daar een heel goed voorbeeld van, maar ook in Amerika zelf gebeurt dit steeds meer. Foxconn heeft dit vermoedelijk ook gedaan om niet zo afhankelijk van Apple te zijn in de toekomst. Op zich slim, want het lijkt er op dat die namelijk steeds meer zelf hun tech willen gaan produceren en dan raakt het bedrijf zijn grootste klant kwijt.
[Afbeeldingen © Artwell – Adobe Stock]
Verder lezen over Technology
Technology05.11.2024
Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024