Technology15.02.2023

Batterijen zijn broodnodig voor de toekomst: 5 alternatieven


Of je het een accu noemt of een batterij, dat maakt eigenlijk niet uit. Het is een manier om energie op te slaan en langzaam vrij te geven om zo een lamp, een telefoon of zelfs een volledige auto te laten werken. Batterijen zien we bijvoorbeeld ook steeds vaker in huizen, om de uit zonnepanelen gewonnen energie op te slaan voor in de avonduren. Er is veel vraag naar batterijen, maar is lithium-ion wel zo duurzaam? Niet echt. Dit zijn vijf alternatieven.

Alternatief voor batterijen

Op dit moment is 90 procent van de batterijen die we gebruiken als consumenten gemaakt van lithium-ion. Het is een enorm slimme manier om energie op te slaan, maar tegelijkertijd is er zoveel vraag naar, dat de accu’s bijna niet aan te slepen zijn. Een voordeel is dat er zoveel makers zijn van dit type batterij, dat de producten die er gebruik van maken hierdoor ook beter betaalbaar worden. Klinkt goed, maar lithium is niet zo milieuvriendelijk. Eén ton lithium maken, dat betekent 2,2 miljoen liter water gebruiken. Juist omdat er veel in Zuid-Amerika wordt geproduceerd, ontstaan er veel problemen rondom het gebruik van water. Lithium is chemisch en heel slecht voor de grond, naast dat het ook nog luchtvervuiling veroorzaakt.

Beter recyclen

Verre van ideaal dus, die lithium-batterij al oplossing voor onze gadgets. Er is helaas nog niet echt een grote nieuwe ster aan de batterij-horizon, maar er zijn zeker alternatieven te bedenken. De eerste is recyclen. Lithium-ion-batterijen zijn heel goed te recyclen, maar dan moeten we dat uiteraard wel doen. Zeker omdat we weten dat de grondstoffen voor dit type accu opraken, is het vinden van betere manieren om te recyclen. Dit heeft op dit moment de voorkeur, want veel andere alternatieven hebben toch iets meer voeten in aarde.

Magnesium

Magnesium is een veelgehoorde, veelbelovende oplossing voor het probleem van lithiumbatterijen. Het kan zelfs aanzienlijk meer energie met zich meedragen dan de gewone batterij. Tel daarbij stabiliteit en een lagere prijs op en je begrijpt dat magnesium een kanshebber is. Kan het nog mooier? Zeker: magnesium blijkt namelijk twee keer zoveel energie aan te kunnen omdat er steeds twee elektronen vrijkomen bij de ontlading van de batterij. Win-win, toch?

Zout

Zout is een veel natuurvriendelijkere optie en is qua chemische samenstelling erg gelijkwaardig aan lithium. De sodium-ionbatterij wordt gemaakt zonder dat er allerlei belangrijke bronnen opraken in de natuur. Je kunt het zelfs gewoon maken met een vaatje tafelzout. Het is echter wel wat minder krachtig dan de lithium-variant, terwijl het in gewicht juist zwaarder is. Vooral dat laatste heeft enorm invloed, denk maar aan het gewicht van een auto. In het verlengde hiervan is ook zeewater een optie, echter hebben beide sodium-oplossingen (letterlijk en figuurlijk) helaas minder kracht dan hun lithium-broer.

IJzer

IJzer zou ook een interessant alternatief zijn, omdat het heel lang en efficiënt energie kan vasthouden. Het zou zelfs betrouwbaarder zijn dan lithium. Echter is er een groot nadeel en dat heeft niet eens echt te maken met gewicht: maar wel met grootte. Je zou een ijzerbatterij niet makkelijk even in een laptop of smartphone stoppen, want het moet juist altijd kleiner en lichter als het om accu’s voor deze gadgets gaat.

Hennep

Waar veel mensen hennep vooral associëren met ‘groenten uit Amsterdam’ of het materiaal om bijvoorbeeld stoffen te maken: zou het ook geschikt zijn om batterijen mee te produceren. Lithium is out: hennep en boron carbide is in. Hennep is een heel goede bron: het groeit als kool, het is veelzijdig en het is veel natuurlijker om te verwerken (en te kweken). Ze zijn ook veiliger, omdat hennep niet zo vreselijk brandgevaarlijk is.

Andere alternatieven zijn bijvoorbeeld siliconen of aluminium-ion. Zelfs glas wordt genoemd als een mogelijke stand-in voor lithium-ion. Elk materiaal heeft zo zijn voordelen, maar helaas ook nadelen, waardoor het erop lijkt dat magnesium de grootste kanshebber is om verder te worden onderzocht.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Elektrisch rijden

Hybride auto is steeds populairder en elektrische auto heeft het nakijken

De elektrische auto wordt nog wel gekocht, maar staat stil vergeleken met een ander autotype. Het autotype dat juist flink stijgt in populariteit, dat is de hybride auto. 

Automotive30.09.2024

Hybride auto is steeds populairder en elektrische auto heeft het nakijken

BMW CE 02 – AM review: op pad met een eParkourer

We gingen de afgelopen periode op pad met de BMW CE 02 - AM. Dit is volgens BMW geen motorfiets, geen bromfiets, maar een eParkourer in de categorie “Urban Mobility”.

Automotive26.09.2024

BMW CE 02 – AM review: op pad met een eParkourer

Butch-e Liddel: elektrisch autootje voor zero emissie steden

Het Nederlandse automerk Butch-e heeft een nieuwe elektrische microcar op de markt gebracht: de Liddel. Daarmee kunnen ondernemers en zelfstandigen ook na 2025 de steden in, als overal in Nederland zero emissie zones worden ingevoerd en benzine- en dieselauto’s er niet meer in mogen.

Automotive11.09.2024

Butch-e Liddel: elektrisch autootje voor zero emissie steden

5 positieve dingen aan fatbikes

Fatbikes zijn de laatste dagen bepaald niet positief in het nieuws. De stoere e-bikes zijn inderdaad enerzijds problematisch, maar bieden anderzijds ook positieve kanten.

Gadgets04.09.2024

5 positieve dingen aan fatbikes

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Meer dan de helft van de ernstige ongelukken met fatbikes zijn met jongeren van 10 tot 14 jaar en 25 procent komt eruit met hersenletsel.

Gadgets02.09.2024

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Fiat zet met nieuwe Topolino in op duurzame stedelijke mobiliteit

Fiat gaat volgende maand van start met de verkoop van de nieuwe Topolino in Nederland. Deze toch iconische naam, die ooit de weg plaveide voor stedelijke mobiliteit, staat nu synoniem voor  duurzame stedelijke mobiliteit. De compacte, 100% elektrische vierwieler is een slimme keuze voor milieuvriendelijk én stijlvol vervoer voor twee personen in de stadsjungle en daarbuiten. De Fiat Topolino is vanaf september te bestellen, met prijzen vanaf € 9.890 inclusief BTW en andere wettelijke kosten.

Automotive21.08.2024

Fiat zet met nieuwe Topolino in op duurzame stedelijke mobiliteit

3 dingen om op te letten als je een scooterverzekering zoekt

Je hebt het toch gedaan: die scooter gekocht waar je al een tijdje je oog op had. Je wil lekker gaan rijden, maar moet dan nog wel iets regelen: de scooterverzekering. Deze verplichte verzekering is een aansprakelijkheidsverzekering voor als je tegen iemand aanrijdt. Wist je dat je het ook kunt uitbreiden met bijvoorbeeld diefstaldekking? Dit is waar je op moet letten als je een scooterverzekering zoekt.

Lifestyle14.08.2024

3 dingen om op te letten als je een scooterverzekering zoekt

Ford Mustang Mach-E tikt 916 kilometer aan op één batterijlading

Webfleet, bekend van het wagenparkbeheer van Bridgestone, heeft het Guinness Wereldrecord verbroken voor de langste afstand die een elektrische auto heeft afgelegd op één batterijlading: 916,76 kilometer.

Automotive08.08.2024

Ford Mustang Mach-E tikt 916 kilometer aan op één batterijlading

een nieuw Guinness Wereldrecord

Verder lezen over Innovatie

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

Zeg je tank, dan denk je al gauw aan een gigantisch, groen geschilderd gevaarte met rupsbanden. Maar, niet lang meer: deze tank verandert dat.

Technology29.10.2024

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

IQ NRG introduceerde eerder deze week een Zonnedimmer, daarmee kunnen eigenaren van zonnepanelen voorkomen dat ze moeten betalen voor het terugleveren van stroom en dus onnodige terugleverkosten hebben.

Gadgets20.09.2024

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

De nieuwe stap van Neuralink gaat verder: Blindsight is gemaakt om mensen die blind zijn te laten zien. Zelfs als ze blind geboren zijn.

Technology18.09.2024

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

Verder lezen over Smartphone

Android 15 is nu uit: wat brengt de update?

De grote jaarlijkse upgrade van Android is verschenen. Eerst voor Google Pixel-telefoons. Dit is er nieuw.

Mobile16.10.2024

Android 15 is nu uit: wat brengt de update?

Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus

Met een dumb phone kun je niet internetten. Er is nu ook een nieuwe modus, want HMD introduceert de digitale detox-modus.

Mobile15.10.2024

Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus

Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?

Er wordt wel eens geschreven dat de politie bijvoorbeeld niet in de telefoon kan komen van een bepaalde crimineel. Moet iemand dat toelaten?

Mobile07.10.2024

Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Shit, telefoon gestolen. Google introduceert nu drie nieuwe opties om te zorgen dat de dief niet bij je data kan.

Mobile07.10.2024

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4

Technologiemerk OnePlus heeft een creatieve video gepubliceerd waarin een opnieuw geïnterpreteerd Justitiepaleis in Brussel wordt getoond. OnePlus heeft een eigentijds perspectief op het imposante monumentale pand, dat al 40 jaar in de steigers staat.

Tech in Asia03.10.2024

Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4

Heeft de aankomende iPhone SE geen home-knop meer?

Verknocht aan je iPhone SE en zijn lekker retro home-knop? Dan hopen we voor je dat die nog even heel blijft: de nieuwe heeft het niet.

Mobile02.10.2024

Heeft de aankomende iPhone SE geen home-knop meer?

Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design

Nu is de Huawei Mate XT Ultimate Design officieel aangekondigd en wat naast de bijzondere vormfactor opvalt is de prijs.

Mobile10.09.2024

Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design

Drievouwdig scherm
De dunste opvouwbare telefoon komt uit in Europa

Foldables dik? Nee hoor, de Honor V3 is de slankste vouwbare smartphone ter wereld à 9,2 millimeter. En die komt naar Europa.

Mobile09.09.2024

De dunste opvouwbare telefoon komt uit in Europa

Verder lezen over Wetenschap

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

De webshooters van Spider-Man kun je straks gewoon kopen. Niet die van de speelgoedwinkel die je zelf even later meer moet oprapen, maar zo goed als echte die 80 keer zijn eigen gewicht kan tillen.

Technology23.10.2024

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

De onvoorspelbaarheid zit hem in de extremen die extremer worden en korter op elkaar plaatsvinden. Hoe kunnen we erop anticiperen?

Nieuws10.10.2024

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen

Wraakporno richt de meeste schade aan in de eerste 48 uur. Dat is problematisch, want zo snel kun je het vaak niet offline laten halen.

Social Media09.10.2024

Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen

Waarom goede tattoos steeds duurder worden

Heb je tatoeages? Als je antwoord ja is, dan is de volgende vraag: weet je wel wat je in je lichaam hebt laten prikken?

Nieuws03.10.2024

Waarom goede tattoos steeds duurder worden

Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family

Robots hebben vaak handen die gewoon aan hun arm zitten: handig met alle elektriciteitsdraden natuurlijk. Een nieuwe robot doet het helemaal anders: hallo Thing!

Technology30.09.2024

Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family

Robot met losse handjes
Hoe oceanische lithosfeer en mariene sedimenten op continenten beland(d)en

Ten gevolge van de stollingsgesteentencyclus op onze planeet is er in de loop van de geologische geschiedenis een vrij strikte scheiding ontstaan tussen oceanische lithosfeer enerzijds en continentale lithosfeer anderzijds.

Online27.09.2024

Hoe oceanische lithosfeer en mariene sedimenten op continenten beland(d)en