Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
In mei zetten NASA en SpaceX hun meer dan 100 meter hoge lanceerraketten aan het werk. Dan moet het Space Launch System en Starship belangrijke tests doen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze bemande vluchten helpen lanceren naar de planeet Mars. Enorm spannend en het doet menig ruimtefan vast dromen over de eerste mens op die ijskoude, rode planeet. In 2030 staat het te gebeuren (als je NASA-aanhanger bent, want SpaceX denkt het al in 2029 voor elkaar te boksen). Gek genoeg is een bepaalde groente hierin beslissend, want de astronauten kunnen een bepaald type groen blad goed gebruiken.
Astronautenvoer
Vaak denken we bij ruimtereizen aan astronautenvoer: van die gekke foliezakjes waar dan een niet heel makkelijk te identificeren maaltijd in zit. Echter blijkt er veel belangrijker ‘astronautenvoer’ te zijn, namelijk sla. Het gaat niet om een gewoon blaadje ijsberg dat je bij de supermarkt op de kop tikt, maar om een speciaal type sla dat astronauten die naar Mars onderweg zijn gezond moet houden.
Het is nogal een reis naar de rode planeet: je bent negen maanden onderweg. Logisch dus dat er gekeken wordt naar hoe mensen die zo lang op elkaars lip zitten en niet naar buiten kunnen toch gezond kunnen blijven. Wat vooral een rol speelt is de microzwaartekracht. Als het lichaam daar zo lang aan wordt onderworpen, dan heeft dat enorm groot effect op de botten. Botten schijnen er helemaal broos van te worden. Geen fijn vooruitzicht, maar niet melk, maar sla kan de oplossing zijn voor sterke botten.
Speciale ruimtesla
Wetenschappers hebben transgene sla ontwikkeld, wat eigenlijk betekent dat het slablad wat wij kennen uit salades is onderworpen aan flink wat genetische manipulatie. Het voordeel van dit plantje is niet alleen dat je het kunt eten, maar dat je het ook in de ruimte kunt laten groeien. Er zijn al diverse telers in Nederland die het lukt om sla te laten groeien op alleen water. Het lijkt erop dat deze ruimtesla wel aarde nodig heeft, maar het heeft wel eigenschappen waardoor het gemakkelijk groeit.
Bovendien heeft het als belangrijke eigenschap dat er een botstimulerend hormoon inzit, waardoor je botten niet zo snel achteruitgaan. Je moet er wel een flinke saladefreak voor zijn, want je moet er 1,6 kilo (!) van eten per dag. Dat komt omdat we op aarde inmiddels de perfecte balans hebben gevonden om te zorgen dat ons lichaam niet te snel mineralen afbreekt en de boel blijft repareren, terwijl we in de ruimte zien dat die balans volledig verstoord raakt. Vooral de reparaties lijken stil te komen liggen en dat beïnvloedt de dikte van botten op een negatieve manier.
Broze botten
Astronauten kunnen sporten, maar het is nooit bewezen dat dat ook echt helpt om dat proces tegen te gaan. Er zijn wel injecties beschikbaar met hormonen, maar je moet jezelf dan elke dag een prik geven. Dan klinkt het eten van ruim 1,5 kilo sla toch beter. Sla is al bewezen goed gegroeid op het International Space Station en het is in staat om veel zaadjes te produceren, zodat je steeds nieuwe sla kunt blijven maken. Bovendien hoeft die speciale sla niet per se alleen voor astronauten te worden gereserveerd: wie weet wat het kan betekenen voor mensen die met beide benen op aarde blijven, maar wel last hebben van botproblemen?
Er kan op dit moment nog niet op mensen worden getest, want de sla moet eerst nog op dieren worden getest en verder worden geoptimaliseerd. Technisch gezien weten we dus niet eens of het lekker is, wat uiteraard een factor kan zijn in bepalen of je er echt zoveel van wil gaan eten. 9 maanden elke dag anderhalve kilo sla eten zal sowieso vervelen, maar als het ook nog eens niet lekker is, dan krijgen de astronauten waarschijnlijk nog een tikkeltje sneller heimwee.
Eerste reis naar Mars
Gelukkig hebben de onderzoekers nog even tijd om hun botredder door te ontwikkelen voordat we naar Mars vertrekken. Eerst in 2024 of 2025 maar eens kijken of we nog wel welkom zijn op de maan, al kan het ook bij die missie interessant zijn om deze sla te gebruiken. Hoewel de reis maar drie dagen is, blijven de astronauten wel een maand op de maan. Daar is ongetwijfeld voor de onderzoekers een belangrijk slaatje uit te slaan.
Verder lezen over Mars
Technology09.08.2024
Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars
Is de planeet dan bewoonbaar?Technology19.02.2024
NASA zoekt mensen om een jaar lang in een Mars-pod te wonen
Technology26.01.2024
R.I.P. Ingenuity Mars helikopter
Technology22.01.2024
Er is mogelijk heel veel waterijs gevonden op Mars
Technology05.01.2024
Zo ziet een dagje op de planeet Mars eruit: volgens Curiosity
Technology14.12.2023
Perseverance viert werkjubileum: 1000 dagen aan de slag op Mars
Technology23.11.2023
We gaan zuurstof maken op Mars: het is gelukt en dit is hoe
Technology13.11.2023
NASA is contact met Mars-rovers 2 weken kwijt
Verder lezen over NASA
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Technology13.08.2024
NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen
Technology18.07.2024
NASA stopt met rover om water op de maan te vinden: ding half af
Technology01.07.2024
NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten
Verder lezen over Space
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024