Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Over het chiptekort, en de gevolgen daarvan voor verschillende industrieen, is al veel gezegd en geschreven. In een interview met de Financial Times heeft ASML-topman Peter Wennink slecht nieuws. Hij verwacht dat de tekorten nog minimaal één en mogelijk zelfs twee jaar zullen aanhouden. Hij ziet op dit moment ook geen snelle oplossing voor het probleem zich aandienen.
Voorlopig geen oplossing in zicht
De huidige productiecapaciteit is volgens Wennink de komende jaren hard nodig om de almaar groeiende vraag naar chips, en de opgelopen achterstanden, te kunnen inhalen. Echter de vraag groeit zo snel dat de tekorten maar heel langzaam ingelopen worden. Er is minimaal 50 procent meer productiecapaciteit nodig om tot een structurele oplossing te komen. Wennink verwacht dat ASML daar pas over twee jaar aan kan voldoen.
Ergens anders inkopen is geen optie
Waarom kopen fabrikanten als Samsung, Intel en TSMC dan niet gewoon wat meer chips bij andere leveranciers, zou je denken? Welnu, omdat ASML een monopolie positie heeft voor de productie van de meest gevraagde, en benodigde, geavanceerde chips. Het Nederlandse bedrijf is letterlijk de enige leverancier die de zogenoemde Extreem Ultraviolet machines kan maken. Die machines zijn nodig voor de productie van de betreffende chips.
Zowel Intel als Samsung en TSMC werken ook aan eigen productiefaciliteiten voor de benodigde chips, maar ook daarvoor blijven ze afhankelijk van ASML. Dat bedrijf zal immers de betreffende machines moeten leveren die alleen zij kunnen maken.
Overigens is ASML voor het verhogen van de productiecapaciteit zelf ook afhankelijk van leveranciers. Zo zijn er bijvoorbeeld ook veel meer lenzen van Carl Zeiss nodig. Wanneer die fabrikant die niet (snel genoeg) kan leveren, kan ASML haar productiecapaciteit ook niet sneller vergroten.
Via: Financial Times, Foto’s: ASML
Verder lezen over Technology
Technology05.11.2024
Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024