Niet alleen de ziekte zelf is verwoestend, maar ook de behandeling van kanker heeft een grote impact op het lichaam en de geest. Hoe bevrijdend zou het zijn als alleen de behandeling zelf al iets minder ondraaglijk zou zijn? Hier kan Artificial Intelligence bij helpen.
Met machine learning hebben onderzoekers van MIT geprobeerd om de giftigheid van de medicatie bij hersenkanker te verminderen. Behandelingen bestaan uit medicatie en stralingstherapie. De bijwerkingen hiervan zijn vaak heftig. Artificial Intelligence wordt nu ingezet om te onderzoeken wat de laagste dosis is die nog wel effectief is. Zo zullen de bijwerkingen minimaal zijn.
Hoe werkt dat? AI wordt getraind door actuele behandelingen. Het systeem past de dosis aan tot de optimale behandeling voor een tumor. Bij 50 behandelingen halveerde het systeem de dosis ten opzichte van het doktersadvies. Als het systeem iets goed deed, kreeg het een positief nummer en zo niet, een negatief nummer. Hierdoor leert het systeem zichzelf iets aan.
Het systeem zal nooit taken van een arts overnemen, maar vormt een goede richtlijn die artsen richtlijnen geven om andere opties voor behandelingen in overweging te nemen. Het kan de weg zijn naar veiligere en meer effectieve behandelingen.
Artificial Intelligence wordt steeds vaker toegepast in de gezondheidszorg, van het vinden van nieuwe medicatie tot een diagnose stellen. Veelbelovend!