Het klonk sommige nieuwbakken ouders die het begeven van het slaapgebrek misschien als muziek in de oren: een slimme speaker met camera op de babykamer die herkent als een baby huilt, sussende geluidjes kan maken, eventueel een nachtlampje aan kan doen en nog meer. Mattel’s Aristotle zou dat allemaal gaan doen, maar het bedrijf heeft er nu toch van afgezien.
Volgens Mattel past de Aristotle “niet meer volledig binnen de nieuwe technologie-strategie” maar het zal zeker ook te maken hebben met de grote kritiek die er op het apparaat kwam na de aankondiging afgelopen januari. Er werden vrijwel meteen vragen gesteld vanuit de politiek.
Die hadden voornamelijk te maken met de data-privacy van alles wat er werd opgevangen door de slimme speaker, maar ook burgers maakten zich zorgen. De actieve rol van de Aristotle werd gezien als een probleem: niet alleen ‘zorgde’ de speaker voor huilende kinderen, het was ook de bedoeling dat ‘ie verhaaltjes voor het slapengaan zou lezen en zelfs de ABC’s aan kinderen zou kunnen leren.
Dat gaat veel mensen te ver: het kan niet de bedoeling zijn dat een speaker de opvoedkundige taken van ouders gaat overnemen en protestgroepen zoals de ‘Commercial-free childhood’ waren bang dat veel ouders de technologie zouden gebruiken als vervanging voor contact met het eigen kind.
Ze maken zich ook zorgen om de blootstelling van kinderen aan dit soort technologie op zo’n jonge leeftijd. Kinderen kunnen het verschil tussen een mechanische stem en een mens nog niet maken en dat zou ongewenste effecten kunnen hebben op de omgangsvormen die kinderen aangeleerd krijgen.
De Aristotle is dus niet meer in beeld, maar de opmars van de digitale assistenten zal toch op een gegeven moment de discussie gaan aanzwengelen over welke technologie geschikt is om tussen (of naast) ouders en kinderen te staan.
[Afbeeldingen © Mattel]