Apple vestigt in München zijn European Silicon Design Center, een nieuwe, hypermoderne locatie waar honderden nieuwe medewerkers gaan werken aan ontwikkelingen op het gebied van connectiviteit, 5G en draadloze technologie. München is nu al het grootste technisch knooppunt van Apple in Europa. Bijna 1500 technici uit 40 landen houden zich er onder meer bezig met energiebeheer, applicatieprocessors en draadloze technologie. Het is mede aan hun werk te danken dat de chips van Apple de kroon spannen als het aankomt op prestaties, features en efficiency. De investering in de nieuwe vestiging in München, waarbij ook nog extra geld wordt uitgetrokken voor R&D, beloopt alleen al de komende drie jaar meer dan 1 miljard euro.
Apple bouwt al jarenlang aan een team toptechnici in München en elders in Duitsland, en deze uitbreiding is de nieuwste stap.
In 2015 opende Apple zijn Bavarian Design Center, waar inmiddels meer dan 350 technici werkzaam zijn. Het team hield zich in eerste instantie vooral bezig met energiebeheer en was voor Apple een onmisbare schakel bij het ontwikkelen van chips met meerdere PMU’s. De teams hebben speciale chips ontwikkeld die betere en efficiëntere prestaties leveren voor iPhone, iPad, Apple Watch en Mac met de M1-chip. In tien jaar tijd heeft Apple het gemiddelde energieverbruik van zijn producten met meer dan 70 procent teruggebracht.
In 2019 opende het bedrijf ook in Nabern locaties waar chips worden ontwikkeld. Circa de helft van het wereldwijde ontwerpteam van Apple dat zich bezighoudt met energiebeheer, is tegenwoordig gevestigd in Duitsland. En teams van Apple in München houden zich bezig met applicatieprocessorchips en mixed-signal oplossingen voor iPhone.
De nieuwe locatie biedt onderdak aan het groeiende team dat zich bij Apple bezighoudt met mobiele technologie, en de grootste R&D-locatie van Europa voor mobiele draadloze halfgeleiders en software. Het team ontwikkelt onder meer 5G-technologie en realiseert innovaties op draadloos gebied door hardware en software naadloos te integreren. Daarnaast werkt het team aan het ontwikkelen, integreren en optimaliseren van draadloze modems voor Apple producten. De vestiging van Apple in het Oostenrijkse Linz werkt aan nieuwe radiotechnologie.
De nieuwe locatie beslaat drie hectare en bevindt zich aan de Karlstrasse in het centrum van München. Het gebouw en de omringende tuin kenmerken zich door het gebruik van lokale materialen. Bovendien weerspiegelen ze het karakter van München als stad die in het teken staat van erfgoed, menselijkheid en innovatie. Apple verhuist eind 2022 naar het nieuwe gebouw en voldoet dan direct aan de eisen voor LEED Gold-certificering. Net als bij alle andere Apple kantoren overal ter wereld, wordt voor 100 procent gebruikgemaakt van hernieuwbare energie. Apple telt in heel Duitsland nu 4000 medewerkers op uiteenlopende terreinen, waaronder retail, techniek en de dagelijkse bedrijfsvoering.
De laatste vijf jaar heeft Apple meer dan 15 miljard euro geïnvesteerd samen met meer dan 700 kleine en grote bedrijven in heel Duitsland. Dit betreft onder meer chipfabrikant Infineon, batterijproducent Varta en chemiebedrijf DELO, dat hars levert voor de Face Id-technologie in de nieuwste producten van Apple, waaronder iPhone 12 Pro.
DELO is gevestigd op een uur rijden van München en werkt samen met het plaatselijke milieuteam van Apple om het gebruik van schadelijke chemicaliën terug te dringen zijn zijn CO2-uitstoot te verlagen. Deze inspanningen sluiten aan op het streven van Apple om vanaf 2030 volledig CO2-neutraal te zijn in het hele bedrijf, zijn complete productieketen en de productlevenscyclus.
In 2015 introduceerde Apple het Supplier Clean Energy Program en in heel Duitsland werken leveranciers aan nieuwe oplossingen om hun productie voor Apple voor 100 procent op hernieuwbare energie te laten draaien. Bedrijven als Henkel, tesa SE, Varta hebben zich ook bij dit initiatief aangesloten. Wanneer alle projecten van deze Apple toeleveranciers eenmaal hun beslag hebben gekregen, bespaart dat elk jaar ruim 14,3 miljoen ton aan CO2 – evenveel als 3 miljoen auto’s jaarlijks uitstoten.
Apple is al sinds 1981 actief in München en ging van start met 10 medewerkers. Vandaag de dag zijn Apple medewerkers er werkzaam in zeven verschillende kantoorgebouwen en zijn twee van de vijftien Duitse Apple Stores gevestigd in München.
In het kader van de inspanningen van Apple om iets terug te doen voor de plaatselijke gemeenschap steunen de medewerkers van Apple in München diverse plaatselijke organisaties en goede doelen. Op het moment dat de regio het extra zwaar had ten gevolge van de pandemie hebben medewerkers nog eens laten zien dat ze klaarstaan voor de inwoners van de stad. Elk uur dat medewerkers aan vrijwilligerswerk verrichten en elke euro die ze doneren, wordt door Apple verdubbeld via het Apple Giving-programma. Vanaf de introductie van het programma in 2011 hebben Apple medewerkers wereldwijd in totaal bijna 600 miljoen dollar aan donaties ingezameld, waaronder ruim 1,6 miljoen vrijwilligersuren, voor meer dan 34.000 organisaties. Zo is er onder meer gedoneerd aan het mentorprogramma Rock your Life dat opereert vanuit München, en ook aan de Münchner Tafel, een voedselbank in München die elke week voedsel inzamelt voor en uitdeelt aan meer dan 20.000 mensen in de stad.