Om 19u00 (Nederlandse tijd) startte het jaarlijkse Apple (iPhone) Event in Cupertino. Een beetje onverwacht startte CEO Tim Cook deze keer eens niet met een regen aan complimenten, succesverhalen en cijfers over de iPhones, iPads, iOS en andere Apple producten en diensten. Inmiddels weten we wel dat Apple nog steeds een shitload aan geld verdient, tientallen miljoenen iPhones aan de man en vrouw slijt en dat zelfs de Apple Watch het heel erg goed doet. Want een flop? Die kennen ze bij Apple al jaren niet meer. Op een gegeven moment leek het wel of je keek naar een aflevering van Tell Sell waar ‘voor’ en ‘na’ consumenten vertellen over hoeveel kilo ze kwijt zijn na de aanschaf van dit ge-wel-di-ge product. Oh, Mike! 😉
Feitelijk hebben ze nog gelijk ook want hoewel het slimme horloge van de Amerikaanse fabrikant veel minder goed verkoopt dat de meeste analisten, en ongetwijfeld ook Apple zelf, verwacht hadden, is het toch al de best verkopende smartwatch ter wereld. De concurrentie (lees: Samsung, LG en Pebble) zou een gat in de lucht springen als ze in een half jaar tijd meerdere miljoenen smartwatches verkochten.
Behalve een nieuwe medische toepassing, Airstrip, voor de Apple Watch, inclusief een indrukwekkende demo waarbij het monitoren van de gezondheid van ongeboren baby’s getoond werd, werden ook diverse nieuwe Apple Watch accessoires gepresenteerd. En uiteraard werd WatchOS 2 ook formeel nog even aangekondigd. De update zal vanaf medio september uitgerold worden.
Na de Apple Watch was het de beurt aan de nieuwe iPad. Zoals verwacht is het een dienblad geworden met een 12.9 inch scherm. En ze noemen hem: iPad Pro. Met een dergelijk scherm en een resolutie van 2756 x 1768 is hij dus groter dan veel Laptops. Handig? Dat zal moeten blijken. Intern is de iPad Pro voorzien van de nieuwste A9X processor die 1.8 keer sneller zou zijn dan zijn voorganger. De grafische performance is zelfs verdubbeld, aldus de fabrikant.
Verder is hij 6.9 millimeter dun en weegt net geen 700 gram. In combinatie met de nieuwe ‘smart keyboard cover kun je je laptop bijna weggooien. De cover en het toetsenbord worden via een nieuwe smartport (zie tweede foto hieronder) aan elkaar gekoppeld. Bijzonder is ook de Apple Pencil… ja, Apple’s variant op de S Pen van Samsung. Afhankelijk van de kracht waarmee je met de pen op het scherm drukt veranderen de functies of dikte van de lijnen die je tekent. Net als bij een echt potlood dus. De demo’s van Microsoft (Office) en Adobe voor de nieuwe iPad Pro en de Pencil maakten duidelijk dat Apple met deze mega iPad vooral op de zakelijke en grafische markt gaat schieten, maar de demo van 3D4Medical was ook erg indrukwekkend. Weer een teken dat Apple toekomst ziet in toepassingen van haar producten binnen de medische wereld.
De prijzen van de iPad Pro en accessoires zijn, zoals van Apple verwacht mag worden, niet bepaald mals. De 32GB versie iPad Pro kost 799 dollar. Voor de 128GB versie mag je 949 dollar neertellen en de 128GB versie met 4G kost 1079 dollar. Het keyboard accessoire heeft een prijskaartje van 169 dollar en voor de Pencil wordt 99 dollar gevraagd. De iPad Pro komt vanaf november beschikbaar, maar op dit moment is nog niet duidelijk of Nederland dan ook al bij de landen zit waar hij gelanceerd wordt. Ow ja, en er werd nog heel even iets geroepen over de iPad Mini 4. Dat is nu feitelijk een kleinere versie van de iPad Air 2, qua specs. Meer niet.
Het volgende nieuwe product dat aan de beurt kwam was de Apple TV. In het kort? Een device met alle mogelijke video-, foto- en muziek content die zowel met een nieuwe vernuftige afstandsbediening als je eigen stem, Siri dus, doorgespit, gezocht en gevonden kan worden. Uiteraard is de meeste content die getoond werd, zoals Showtime movies, voorlopig (en misschien wel voor altijd) met name in de VS beschikbaar. Cool is dat de afstandsbediening van de Apple TV ook als game controller dienst kan doen. Het is dus ook een gameconsole.
Een aardige gimmick zijn de screensavers die voor de Apple TV ontworpen zijn. Die afbeeldingen passen zich aan naar gelang de dag vordert (zonsopgang, ochtend, middag, avond en nacht). Ook leuk is dat je tijdens een film aan Siri kunt vragen om een scene even (15 seconden) terug te spoelen wanneer je iets gemist hebt bijvoorbeeld. Als je tijdens een film iets wilt weten over de cast of het weer… gewoon vragen en Siri zoekt het voor je op en zet het antwoord, of de weersverwachting, mocht je dat willen, in beeld. Zoals gezegd, aardige gimmicks.
De nieuwe Apple TV krijgt ook zijn eigen besturingssysteem; tvOS genaamd. Ontwikkelaars kunnen dus aan de slag met apps en games voor de Apple TV. Denk aan video-content apps, fitness apps, games, maar ook Airbnb en dergelijke.
En dan was het, na bijna anderhalf uur, eindelijk de beurt aan de nieuwe iPhones; de 6S en 6S Plus. En natuurlijk kon Tim Cook het nu niet laten om even wat successen van de iPhone te noemen. Zoals de 75% groei in China. Zoals verwacht vooral technische updates van de vorige modellen en een nieuw kleurtje, Rose Gold. Uiterlijk lijken de nieuwe iPhones heel veel op de voorgangers, maar er is wel iets veranderd. Behalve de nieuwe, vierde, kleur is er ook een nieuw soort aluminium gebruikt dat vele malen sterker is dan het materiaal waarvan de iPhone 6 gemaakt zijn.
Een andere grote update is het Force Touchscreen; 3D Touch genaamd. Afhankelijk van de kracht waarmee je het scherm, en items, aanraakt worden andere functies uitgevoerd. Denk aan het verschil tussen een preview van een mail bij een lichte aanraking, tot het openen van de mail als je iets harder drukt. De demo van de mogelijkheden van 3D (Force) Touch zag er prima uit. Het zal ongetwijfeld wel wennen zijn en ik denk dat menigeen in het begin te hard, of te zacht, drukt en daardoor verkeerde functies, apps of berichten opent, verwijdert en wat nog meer allemaal mogelijk is. Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe intuitief de User Interface van de nieuwe 3D Touch iPhones blijkt te zijn.
Sommige apps, zoals Instagram, zijn al geupdate met nieuwe, force touch, functies. Ook dat ziet er zo in de demo erg gebruiksvriendelijk uit.
De iPhone 6S en 6S Plus is voorzien van een A9 processor die, natuurlijk, sneller is dan zijn voorganger, de A8; 70% sneller qua rekenkracht en zelfs 90% sneller als het gaat om de verwerking van graphics. Naast de nieuwe A9 processor hebben de nieuwe iPhones ook een M9 ‘Motion processor’ die altijd actief is en gebruikt wordt voor het aansturen van diverse sensoren (voor iHealht bijvoorbeeld) en Siri, ook als het toestel in standby staat.
De primaire camera heeft een resolutie van 12 megapixels en een nieuwe sensor technologie die er voor moet zorgen dat de kleuren beter worden en de ruis, in donkere omstandigheden, minder. Klinkt goed, maar dat moet uiteraard getest worden. Een primeur, voor Apple, is dat de camera nu ook in 4K kan filmen. Aan de voorzijde van de iPhone 6S (Plus) zit nog een 5 megapixel camera met maximale HD videoresolutie.
Apple zou Apple niet zijn als ze nog een verrassing in petto hadden. Dit keer is het Live Foto. Wanneer je op een gemaakte foto drukt dan gaat de foto ‘leven’. Een lachend kind, voorbij rijdende auto’s, de golven in het water. Hoe doen ze dat? Simpel. Standaard neemt de camera van de iPhone 6S anderhalve seconde video op van elke foto die je maakt. Een beetje zoals HTC en andere fabrikanten dat ooit al deden. Dat was toen bedoeld voor het editen van foto’s nadat ze gemaakt waren. Denk aan personen met gesloten ogen, of een object dat je liever niet in beeld hebt. Apple heeft daar met Live Foto een leuke variant van gemaakt.
De nieuwe iPhone 6S en 6S Plus liggen vanaf 25 september in de eerste landen (o.a. Duitsland) in de winkels. Nederland is een of twee weken later aan de beurt; begin oktober dus. De prijzen? Die worden het zelfde als die van hun voorgangers. Ook de geheugenopties zijn hetzelfde. De 16GB versie 6S kost dus 699 (16GB), 799 (64GB) of 899 (128GB). Voor de 6S Plus moet je telkens 100 euro erbij tellen.