Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Wegens klachten van de FBI heeft Apple besloten om de backups binnen iCloud niet van encryptie te voorzien. Dit betekent dat de dingen die je opslaat in Apple’s clouddienst niet worden versleuteld. De FBI schijnt er blij mee te zijn, want de encryptie zou ze enorm dwarsliggen bij onderzoek, zo schrijft Reuters.
Apple versus de VS
Apple heeft dit al twee jaar geleden gedaan en doet dat om tonen dat het de Amerikaanse overheid en inlichtingendienst wil helpen. Het staat in schril contrast met hoe de relatie tussen de techgigant en de regering in de Verenigde Staten ervoor staat. Normaliter hebben de twee partijen regelmatig strijd in de rechtbank, mede omdat Apple vooral het belang en de veiligheid wil nastreven van zijn klanten.
Een van de situaties waarin de macht van Apple naar voren komt, dat is die van het ontgrendelen van iPhones. De politie vindt dat Apple dit voor ze moet doen, maar Apple wil de privacy van zijn klanten beschermen. Ook als die klant een officier uit Saoedi-Arabië is die ervan wordt verwacht drie Amerikanen te hebben doorgeschoten op een marinebasis in Florida. Iets waar de uitgesproken president Trump ook zijn zegje over deed:
(vertaling: “We helpen Apple constant met HANDEL en zo veel andere problemen, maar ze weigeren om telefoons te ontgrendelen van moordenaars, drugdealers en andere gewelddadige criminele elementen. Ze moeten nu echt het voortouw nemen en ons geweldige land te helpen, NU! MAKE AMERICA GREAT AGAIN”)
iCloud hacken
Eerder heeft Apple geweigerd om de autoriteiten toegang te verschaffen tot de iPhone van een verdachte, waarop ook werd gedreigd met een rechtszaak. Uiteindelijk is die afgeblazen omdat er iemand was gevonden die ook toegang kon krijgen tot de telefoon, buiten Apple. Sowieso probeert de FBI vaak door hacken alsnog toegang te krijgen tot een telefoon, maar dit blijkt gemakkelijk door de verdachte te worden opgemerkt. Dit geldt overigens niet voor iCloud, daar kan makkelijk in worden gezocht zonder dat iemand dit door heeft.
Apple heeft nu inderdaad de back-ups van de schutter in iCloud vrijgegeven, maar het is het niet eens met het imago onvoldoende ondersteuning te bieden. Apple lijkt dus iets toegeeflijker te worden, maar tegelijkertijd hebben diverse hooggeplaatsten het plan om met wetgeving te komen tegen end-to-end encryptie, mede omdat hierdoor veel bewijs verloren gaat in zaken waarin de veiligheid van kinderen in het gedrang is.
Encryptie
Als er wel gebruik wordt gemaakt van encryptie, dan is de informatie weliswaar beter beveiligd tegen hackers: het betekent ook dat Apple er zelf geen toegang meer toe heeft. Dit zorgt er ook voor dat de politie of inlichtingendiensten deze data niet kunnen gebruiken in bewijsvoering tegen een verdachte.
Apple zegt dat het in de eerste helft van 2019 voor 1.568 zaken (en 6.000 accounts) back-ups heeft gedeeld met de Amerikaanse overheid. Apple zou in maar liefst 90 procent van de aanvragen van de overheid op zijn minst enige data hebben gedeeld. Apple lijkt het volledig beschermen van gebruikers dus te hebben losgelaten, al schijnt het nog wel te focussen op gevoelige gebruikersinformatie zoals opgeslagen wachtwoorden en gezondheidsinformatie.
Verder lezen over Apple
Gadgets14.11.2024
‘Apple wil met meer smarthomegadgets komen: dit is de volgende’
Gadgets11.11.2024
Slim voor ouders: deel de locatie van een AirTag
Mobile06.11.2024
iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen
Gadgets05.11.2024
Komt er in de toekomst een slimme bril van Apple?
Gadgets30.10.2024
Apple geeft de Mac mini een heel ander uiterlijk
Mobile29.10.2024
Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone
Gadgets25.10.2024
Apple kondigt volgende week nieuwe Macs aan
Entertainment24.10.2024