Technology26.04.2021

​And& Leuven: ligt de schuld bij kunstmatige intelligentie?


Afgelopen week vond online het evenement And& Leuven plaats, met interessante sprekers waaronder Wikipedia-oprichter Jimmy Wales en Payal Arora, schrijfster van The Next Billion Users. De focus van het evenement lag op hoe artificiële intelligentie kan helpen de toekomst beter te maken. Echter betekende dat niet per se dat iedereen even positief was over kunstmatige intelligentie.

Kunstmatige intelligentie

Stel je voor dat je een zelfrijdende auto bent van de politie en je moet achter boeven aan. Echter heb je te maken met een boevenbende die bestaat uit eeneiige tweelingen. Dan wordt het toch ineens heel ingewikkeld om te bepalen wie je volgt. laat staan om daar later op te worden aangesproken. Als mens heb je toch net iets meer context en kun je beter iemands lichaamstaal lezen, waardoor je een beter geïnformeerde keuze zou maken dan kunstmatige intelligentie.

Het punt dat futurist Theo Priestley in zijn talk wilde maken, maakte hij door zichzelf in de schoenen van anti-futurist te zetten. Wat als AI iets crimineels doet? Wiens schuld is dat? Kunnen we de kunstmatige intelligentie ooit ergens de schuld van geven, als deze is geprogrammeerd door de mens? Priestley is ervan overtuigd: het is niet de kunstmatige intelligentie die blaam treft, het is ook niet per se het programmeren door de mens. Het is de data.

Immers maakt kunstmatige intelligentie zijn keuzes op basis van data. Priestley gaf erbij het voorbeeld van de zelflerende Twitterbot van Microsoft. Op zich een hartstikke interessant idee om zoiets zo online te zetten, maar binnen de kortste keren had dit stukje technologie zich ontwikkeld tot nazi. Niet door verkeerde programmering of een probleem, maar omdat de data die hij gevoerd kreeg van een bepaalde bias was.

Het zit allemaal in de data

Interessant, want wie is er verantwoordelijk voor de data? Je kunt de programmeur of de tech er eigenlijk niet de schuld van geven, maar toch ligt die uiteindelijk wel bij… de mens. Wij voeden deze data aan de robot. Plus, uiteindelijk zijn wij er ook verantwoordelijk voor dat de boel wel zo wordt geprogrammeerd dat dat niet kan gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan de recruitmentrobot van Amazon. Die kreeg zoveel vaker sollicitaties binnen van mannen, dat hij daar een voorkeur voor kreeg. Uiteraard is die bot snel uit gebruik genomen.

In het verlengde daarvan sprak Wikipedia-oprichter Jimmy Wales over de verspreiding van desinformatie en de rol die social media hierin spelen. Een interessant punt, want volgens Wales zijn het juist Twitter en Facebook die zorgen dat er fake news de wereld ingaat. Klopt natuurlijk als een bus, maar ook Wikipedia staat regelmatig vol met onjuistheden.

Het verschil is alleen dat de moderatie hierop anders in elkaar zit, waardoor zulke feitelijke onjuistheden er eerder uit worden gefilterd. Bovendien wordt de informatie van Wikipedia iets minder aantrekkelijk gemaakt om volop te delen, waardoor fake news zich minder snel als een olievlek verspreidt. Echter wordt het ook bij wat Wales zegt duidelijk dat het niet per se aan de tech ligt. Het ligt ook hier aan de input van de mens. Uiteindelijk zal de conclusie van hoe kunstmatige intelligentie de toekomst beter kan maken dus uiteindelijk niet liggen bij de tech, maar bij de mens.

Beeldbron: Angel-Kun

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine

Enerzijds omdat jongeren bijvoorbeeld al vaker zoeken via social media zoals TikTok en Instagram, maar binnenkort ook omdat AI-bonzen zich er nu mee gaan bemoeien.

Search01.11.2024

ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine

Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit

Eerst leek de wereld er nog niet klaar voor en nu is het juist Microsoft zelf dat er niet klaar voor is. Recall is weer uitgesteld.

Artificial Intelligence31.10.2024

Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

Van alle nieuwe code die momenteel bij Google wordt gemaakt schijnt een kwart te zijn gemaakt door computers, in plaats van mensen.

Artificial Intelligence30.10.2024

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Binnenkort kun je Apple’s AI ook gebruiken op jouw iPhone. Hoewel, ‘binnenkort’: dit is pas in april 2025, dus nog een klein half jaar van nu.

Mobile29.10.2024

Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement

Metadatamanagement is de sleutel tot het ontsluiten van de waarde van data. Air France-KLM bouwde met behulp van het Data Intelligence Platform van SAP-partner Collibra een ‘data catalog’. Hiermee kunnen gebruikers snel achterhalen welke data beschikbaar zijn, waar deze te vinden zijn en wie verantwoordelijk is voor de kwaliteit.

Technology28.10.2024

Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement

Wees niet bang voor Yahoo boys, maar voor deepfake lovers

Kinderen worden erdoor gechanteerd, Taylor Swift nagedaan, maar er is nu nog een nieuwe variant: de deepfake lover.

Artificial Intelligence25.10.2024

Wees niet bang voor Yahoo boys, maar voor deepfake lovers

Van Yahoo boy naar Yahoo bot
Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?

In veel gevallen gaat het goed en kunnen we er veel uithalen, maar er zijn momenten waarop AI onze grote vijand is. Bijvoorbeeld bij een tiener in de Verenigde Staten.

Artificial Intelligence24.10.2024

Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?