Technology26.04.2021

​And& Leuven: ligt de schuld bij kunstmatige intelligentie?


Afgelopen week vond online het evenement And& Leuven plaats, met interessante sprekers waaronder Wikipedia-oprichter Jimmy Wales en Payal Arora, schrijfster van The Next Billion Users. De focus van het evenement lag op hoe artificiële intelligentie kan helpen de toekomst beter te maken. Echter betekende dat niet per se dat iedereen even positief was over kunstmatige intelligentie.

Kunstmatige intelligentie

Stel je voor dat je een zelfrijdende auto bent van de politie en je moet achter boeven aan. Echter heb je te maken met een boevenbende die bestaat uit eeneiige tweelingen. Dan wordt het toch ineens heel ingewikkeld om te bepalen wie je volgt. laat staan om daar later op te worden aangesproken. Als mens heb je toch net iets meer context en kun je beter iemands lichaamstaal lezen, waardoor je een beter geïnformeerde keuze zou maken dan kunstmatige intelligentie.

Het punt dat futurist Theo Priestley in zijn talk wilde maken, maakte hij door zichzelf in de schoenen van anti-futurist te zetten. Wat als AI iets crimineels doet? Wiens schuld is dat? Kunnen we de kunstmatige intelligentie ooit ergens de schuld van geven, als deze is geprogrammeerd door de mens? Priestley is ervan overtuigd: het is niet de kunstmatige intelligentie die blaam treft, het is ook niet per se het programmeren door de mens. Het is de data.

Immers maakt kunstmatige intelligentie zijn keuzes op basis van data. Priestley gaf erbij het voorbeeld van de zelflerende Twitterbot van Microsoft. Op zich een hartstikke interessant idee om zoiets zo online te zetten, maar binnen de kortste keren had dit stukje technologie zich ontwikkeld tot nazi. Niet door verkeerde programmering of een probleem, maar omdat de data die hij gevoerd kreeg van een bepaalde bias was.

Het zit allemaal in de data

Interessant, want wie is er verantwoordelijk voor de data? Je kunt de programmeur of de tech er eigenlijk niet de schuld van geven, maar toch ligt die uiteindelijk wel bij… de mens. Wij voeden deze data aan de robot. Plus, uiteindelijk zijn wij er ook verantwoordelijk voor dat de boel wel zo wordt geprogrammeerd dat dat niet kan gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan de recruitmentrobot van Amazon. Die kreeg zoveel vaker sollicitaties binnen van mannen, dat hij daar een voorkeur voor kreeg. Uiteraard is die bot snel uit gebruik genomen.

In het verlengde daarvan sprak Wikipedia-oprichter Jimmy Wales over de verspreiding van desinformatie en de rol die social media hierin spelen. Een interessant punt, want volgens Wales zijn het juist Twitter en Facebook die zorgen dat er fake news de wereld ingaat. Klopt natuurlijk als een bus, maar ook Wikipedia staat regelmatig vol met onjuistheden.

Het verschil is alleen dat de moderatie hierop anders in elkaar zit, waardoor zulke feitelijke onjuistheden er eerder uit worden gefilterd. Bovendien wordt de informatie van Wikipedia iets minder aantrekkelijk gemaakt om volop te delen, waardoor fake news zich minder snel als een olievlek verspreidt. Echter wordt het ook bij wat Wales zegt duidelijk dat het niet per se aan de tech ligt. Het ligt ook hier aan de input van de mens. Uiteindelijk zal de conclusie van hoe kunstmatige intelligentie de toekomst beter kan maken dus uiteindelijk niet liggen bij de tech, maar bij de mens.

Beeldbron: Angel-Kun

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Oprah leidt een panel met belangrijke mensen in AI: de wereld is verbaasd

Oprah presenteert een tv-special om te vertellen hoe AI het dagelijks leven beïnvloedt en er zitten bekende mensen uit de tech-industrie bij om dat verhaal te doen.

Artificial Intelligence04.09.2024

Oprah leidt een panel met belangrijke mensen in AI: de wereld is verbaasd

ChatGPT heeft wekelijks dubbel zoveel gebruikers

ChatGPT is een jaar later nog steeds razend populair. We zijn duidelijk nog lang niet klaar met AI, maar net begonnen.

Artificial Intelligence30.08.2024

ChatGPT heeft wekelijks dubbel zoveel gebruikers

AI moet visueler worden gemaakt om echt te overtuigen

Welke AI-tool of AI-creatie van recent is jou nou echt bijgebleven? Van veel AI die we gebruiken weten we het niet, kan dat niet anders?

Online28.08.2024

AI moet visueler worden gemaakt om echt te overtuigen

HubSpot komt met gratis tool voor AI zoekoptimalisatie

Consumenten en bedrijven kiezen steeds vaker voor AI-toepassingen om online antwoorden te vinden op hun vragen. Het gebruik van tools als ChatGPT voor zoekfuncties is zelfs met 37% gestegen, terwijl het gebruik van traditionele zoekmachines met 11% is gedaald.* Marketeers die zich tot nu toe hebben gericht op Search Engine Optimization (SEO) om hun merk goed in beeld te brengen, zullen zich nu (ook) moeten specialiseren in een nieuw vak: Language Model Optimization (LMO).

Marketing22.08.2024

HubSpot komt met gratis tool voor AI zoekoptimalisatie

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

X Grok bewijst waarom AI-afbeeldingen begrenzingen nodig hebben

X heeft zijn eigen AI-afbeeldingengenerator en die is heel leuk om te gebruiken. Misschien voor sommigen iets te leuk: Mickey Mouse aan de drugs, iemand?

Social Media15.08.2024

X Grok bewijst waarom AI-afbeeldingen begrenzingen nodig hebben

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?