Kunstmatige intelligentie oftewel AI wordt ook steeds slimmer, dat spreekt vanzelf. Het is tot nu toe wel zo dat AI altijd heel goed is in één bepaalde taak en verder niks kan. Chinese grootmacht Alibaba heeft nu echter een AI ontwikkeld die als doel had om begrijpend te lezen. Het neurale netwerk waar de AI mee was uitgerust ging zich wagen aan de Stanford Question Answering Dataset, een soort standaardtest voor kunstmatige intelligenties.
Die is echt heel serieus aangepakt: je krijgt als bedrijf de test niet thuis, bij wijze van spreken, maar je moet je model afgeven aan Stanford, waarna zij de geheime test afnemen. Op die manier kan niemand hun AI specifiek klaarstomen om de test goed te maken
Die test bestaat dus uit meer dan 100.000 vragen en de AI van Alibaba had een testscore van 82.44 procent goed. De beste menselijke score was 82.304. Dat is maar een nipte winst, maar Alibaba noemt het historisch: dit is de eerste keer dat een machine beter scoort dan de mens.
Het ‘record’ was trouwens maar van korte duur, want Alibaba was alleen maar de eerste omdat ze precies één dag voor een AI van Microsoft aan de beurt waren. Die haalde namelijk een 82.650. Tot zover de voorsprong van China in de AI-race.
Het hele idee achter deze AI en het begrijpende lezen is dat met een verder ontwikkelde kunstmatige intelligentie die naar een score van 99.99 procent gaat je ineens een machine hebt die specifieke vragen met vaststaande antwoorden (“hoe ontstaat regen?” of “waarom cirkelt de maan rond de aarde?”) kan beantwoorden.
Niet alleen is dat superhandig als je kinderen in de waarom-fase zitten, maar het is ook handig voor dingen als musea, scholen, klantenservice en zelfs medische feedback op gerichte vragen. Hoe groter de hap informatie die deze AI tot zich kunnen nemen, hoe beter ze gericht antwoord kunnen geven. En het mooie? Er komt geen Terminator van, want ze kunnen alleen feiten kloppen, geen verbanden tussen die dingen maken of er zelf iets van vinden.
[Afbeeldingen © monsitij – Adobe Stock]