Hester is afgestudeerd in de master Communicatie-en Informatiewetenschappen. Een nieuwsgierige houding, brede interesse en een passie voor schrijven kenmerken haar. Verder sport ze het liefst zo vaak mogelijk.
Je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk met artificial intelligence (AI). Van digitale assistenten tot chatbots, de ontwikkelingen gaan razendsnel. Onderzoekers buigen zich nu over een nieuwe toepassing van AI.
Wilde dieren op de foto
Onderzoekers van de universiteit van Wyoming ontwikkelen AI waarmee wilde dieren geïdentificeerd en geteld kunnen worden. Knap staaltje techniek zit hierachter. Artificial intelligence is pas écht intelligent als het minstens kan wat mensen ook kunnen. Daarom hebben de onderzoekers de prestaties van AI vergeleken met hoe goed mensen de dieren konden identificeren.
Er zijn 3.2 miljoen foto’s van wilde dieren in Tanzania gemaakt met verborgen camera’s die reageren op beweging. Deze foto’s zijn gemaakt voor het project Snapshot Serengeti, waarbij foto’s van wilde dieren in hun natuurlijke habitat door burgers worden geclassificeerd. Zo’n 50.000 vrijwilligers hebben de afgelopen jaren de foto’s van de dieren gelabeld.
Artificial intelligence versus mens
Om met AI de dieren te kunnen identificeren, hebben de onderzoekers machine learning technieken gebruikt. Neurale netwerken zijn een afspiegeling van hoe het menselijk brein patronen in de wereld ziet. Met deze diepe neurale netwerken is het systeem getraind. De software telde, labelde en beschreef een reeks dierenfoto’s. De AI screende 3.2 miljoen dierenfoto’s in een aantal weken tijd. Het systeem beschreef om welke van 48 soorten het ging, hoeveel van deze soort aanwezig waren op de foto en wat de dieren deden, zoals slapen, eten of bewegen. De AI presteerde bijna optimaal, met een accuratesse van 99,3 procent. En de mensen? Die hadden 99,6 procent goed.
Rangers hoeven in de toekomst misschien niet meer met hun verrekijkers in een schommelende jeep met zebraprint te zitten om leeuwen te tellen. De AI kan van pas komen bij het bestuderen van veranderingen van de ecologie, biologie en het gedrag van wilde dieren.
[Afbeelding © Photocreo Bednarek – Adobe Stock]
Verder lezen over Onderzoek
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Marketing01.10.2024
Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Nieuws12.08.2024