Over een jaar of drie zullen computer systemen onze vijf zintuigen; voelen, zien, horen, proeven en ruiken beginnen na te bootsen en verbeteren, waardoor niet alleen ons bewustzijn toeneemt, maar we ook productiever worden. Deze computersystemen die kunnen waarnemen zullen ons helpen om bewuster en productiever te leven. Ze zullen ons denken ondersteunen, maar niet in onze plaats gaan denken.
We noemen dit Affective Compuitng een technologie in opkomst die geclassificeerd kan worden in zowel het Mens-Machine Interactie domein als in het Kunstmatige Intelligentie/Cognitieve Computing domein. Het maakt het mogelijk dat een computersysteem, bijvoorbeeld je smartphone of tablet, emotionele signalen kan detecteren en daarop kan anticiperen met de gewenst juiste acties. Hierdoor zijn we als individu beter in staat om gefundeerde beslissingen te nemen, onze gezondheid en levensstandaard te verbeteren, ons leven te verrijken en allerlei obstakels uit de weg te ruimen. Denk hierbij aan geografische afstanden, taalverschillen, kosten en ontoegankelijkheid. Allemaal prachtig maar hoe stellen we ons dit dan voor en wat is er over drie jaar allemaal mogelijk?
Voelen via je smartphone of tablet
Zowel vrouwen als mannen zullen met deze nieuwe technische innovaties zeer content zijn. Binnen nu en drie jaar zal het mogelijk zijn om te voelen terwijl je mobiel aan het shoppen bent. Applicaties voor online winkels zullen gebruik maken van tactiele en infraroodtechnologieën. Mensen die online winkelen kunnen hierdoor de textuur en het weefpatroon van een stof voelen door met hun vinger te wrijven over het beeld van het product dat op het scherm van het toestel verschijnt. Het trilpatroon zal helpen om zijde van linnen, katoen of leer te onderscheiden en de fysieke gewaarwording van het aanraken van het materiaal te stimuleren. Wil je weten hoe het leer op de autostoel aanvoelt in de auto van je keuze op afstand? Geen probleem! Een boost van de online verkopen is hiermee niet uit te sluiten.
Computers die kunnen zien
Computers hebben nu niet de contextuele intelligentie en perspectief die het voor mensen makkelijk maakt om te begrijpen wat ze zien. Momenteel begrijpen computers van beelden alleen de tekst die wij er aan toevoegen bijvoorbeeld om ze te “taggen”. In de nabije toekomst zullen computers met een soort “breinfunctie” kenmerken zoals kleur, textuurpatronen en begrenzing analyseren en inzichten verwerven uit visuele media. Hierdoor zijn ze in staat visuele informatie te bekijken en herkennen, zoals online foto’s, beelden voor medische diagnose en video-opnamen van verkeerscamera’s. Zij zullen betekenis aan de pixels kunnen geven, zodat de beelden zinvol worden, ongeveer zoals een mens beelden bekijkt en interpreteert.
De mogelijkheden zijn legio; Het IBM Watson cognitieve computersysteem bijvoorbeeld heeft inmiddels al 45 miljoen images van kanker gerelateerde beelden (CT, MRI, anders) geladen waarin experimenteel 95 % accuraatheid in de diagnose is aangetoond in relatie tot diverse huidkanker soorten. De huidige accuraatheid voor huidkanker diagnostiek ligt thans tussen de 75 en 84 procent door artsen, inclusief ondersteuning van medische systemen. Mag je gerust een verbetering noemen. Door deze en andere baanbrekende ontwikkelingen heeft IBM een nieuwe divise opgericht IBM Watson Health waarin wordt samengwerkt met de meest vooraanstaande medische bedrijven en partners. Een daarvan is Apple waarbij de data platformen HealthKit and ResearchKit worden gekoppeld met het IBM Watson systeem via Cloud Computing. Maar ook tijdens een voetbal wedstrijd kunnen looppatronen, versnellingen en gezichtsemoties van spelers in de gaten worden gehouden zodat de scheidrechter al door een computer geattendeerd kan worden op een mogelijke aanstaande overtreding. Best handig.
Computers zullen horen wat belangrijk is.
Hebt u er ooit van gedroomd om alle geluiden rondom u correct te interpreteren en ook te begrijpen wat niet wordt uitgesproken ? Ik weet het nog van vroeger, lange nachten luisteren naar het gehuil of gebrabbel van onze baby. Dat moet anders kunnen. Toekomstige computersystemen zullen dit als een taal analyseren en ouders of artsen vertellen wat de jonge kinderen proberen te zeggen. De geluiden helpen ons dan om het gedrag of de behoeften van een baby juist te interpreteren. Een geavanceerd spraakherkenningssysteem dat de betekenis van babygeluiden heeft geleerd, zoals honger, te warm, moe, pijn, dat gaat het leven een stuk aangenamer maken. Sta je niet meer in het holst van de nacht met een warme kruik in de kamer maar meteen met een warme fles melk klaar, wel zo prettig. Ander voorbeeld; Geluidsdruk, trillingen en geluidsgolven op alle mogelijke frequenties zullen worden herkend en nuttig gebruikt worden met behulp van sensoren, bijvoorbeeld om te voorspellen wanneer een boom kan omvallen of een modderstroom dreigt.
Proeven: digitale smaakpapillen helpen om slimmer te eten.
Zou het niet leuk zijn als gezond eten altijd heerlijk zou smaken? En als dit zou kunnen met een computersysteem dat vooral creatief is? Een dergelijk systeem kan ons ook helpen om gezonder te eten, want de innoverende smaakcombinaties zullen ons even hard doen smachten naar een vegetarische schotel als nu naar een zak chips. Obese kan dus meteen van de buis gehaald worden!
Chef Watson is een voorbeeld van een computer systeem die smaken onderscheidt en dat door “herrie in de keuken” chefs kan worden gebruikt om smakelijke en originele recepten te creëren. Het ontleedt ingrediënten tot op moleculair niveau en combineert de chemie van voedselbestanddelen met de psychologie van de smaken en geuren waar mensen dol op zijn. Door die informatie te vergelijken met miljoenen recepten kan het systeem nieuwe, onverwachte smaakcombinaties creëren. Zelf proberen ? dat kan : https://www.ibmchefwatson.com/
Computers zullen kunnen ruiken.
Het zou toch geweldig zijn als je ’s ochtends opstaat dat je telefoon razendsnel de miljoenen moleculen in je adem analyseert en kan vertellen of je verkouden of ziek bent, nog vóór je zelf iets voelt. Door de geur en duizenden moleculen in iemands adem te analyseren helpt dit systeem artsen en verpleegkundigen om een vroegtijdige diagnose te stellen en beginnende kwalen te detecteren zoals nier- en leverproblemen, diabetes en astma. Dit kan door te detecteren welke geuren normaal zijn en welke niet.
Als doorbraken in sensor- en communicatietechnologieën worden gecombineerd met geavanceerde zelflerende systemen, dan kunnen sensoren gegevens verzamelen op plaatsen die tot voor kort voor onmogelijk werden gehouden. In de landbouw kunnen computersystemen bijvoorbeeld “ruiken” en analyseren of de bodemomstandigheden gunstig zijn voor een bepaald gewas.
In een stedelijke omgeving kan deze technologie worden ingezet om problemen met afval, rioolwater en lucht- en watervervuiling vroegtijdig op te sporen en snel te reageren, voordat deze uit de hand lopen.
U ziet, we staan nog maar aan het begin van de echte digitale revolutie. Medio 2017 hebben onze smartphones bij elkaar meer opslag en processing capaciteit dan alle centrale server sytemen in de wereld samen, wie had dat gedacht.