Technology11.04.2021

Aap speelt spelletje Pong via draadloze hersenbesturing


Bijzondere ontwikkeling voor mensen met verlamming

Het bedrijf Neuralink, van Elon Maak, heeft iets opzienbarends gepresteerd. Deze week lukte het tijdens een experiment om een aap een spelletje Pong te laten spelen door hersenbesturing. De aap had al een draadloos geïmplanteerd implantaat in zijn hersenen zitten. Een hoopvolle ontwikkeling voor mensen met neurologische aandoeningen en verlammingen. Wie weet kunnen zij in de toekomst smartphones of laptops bedienen zonder daarvoor hun ledematen te gebruiken.

In dit filmpje zie je hoe Pager, de 9-jarige makaak, een spelletje MindPong speelt:

Mindgames

De aap kende het spel al en speelde het eerder met een joystick. Als beloning daarvoor kreeg hij een fruitsmoothie. Zo ontdekten de onderzoekers welke neuronen de aap gebruikte om het spel te spelen. Het eerste experiment waarmee hij Pong met zijn hersenen verstuurt, is in ieder geval geslaagd. In beide hersenhelften heeft de makaak een implantaat zitten.

In een blog op de site van Neurlink lezen we: Door de relatie tussen verschillende patronen van neurale activiteit en beoogde bewegingsrichtingen te modelleren, kunnen we een model (een ‘decoder’) bouwen die de richting en snelheid van een aankomende of beoogde beweging kan voorspellen. We kunnen verder gaan dan alleen de meest waarschijnlijke beoogde beweging voorspellen, gezien het huidige patroon van hersenactiviteit: we kunnen deze voorspellingen gebruiken om in realtime de bewegingen van een computercursor of een Mindpong-peddel te controleren.”

Hoopvol voor mensen met lichamelijke beperkingen

Voor mensen met lichamelijke beperkingen of neurologische aandoeningen is dit goed nieuws. Hersenbesturing stelt hen niet alleen in staat om gemakkelijker te communiceren, maar ook een deel van hun vrijheid terug te krijgen. Dat is dan ook het doel van deze onderzoeken door Neuralink: “Onze missie is om een veilig en effectief zogenaamd BMI-systeem te bouwen dat draadloos en volledig implanteerbaar is. Het systeem kan daarnaast mogelijk gebruikt worden om fysieke mobiliteit te herstellen, door de signalen in de hersenen te lezen en stimuleren die gebruikt worden om zenuwen en spieren in het lichaam aan te sturen.” Neuralink is niet het eerste bedrijf dat testen doet met hersenbesturing. Zo introduceerde Philips in 2014 al een apparaat dat mensen met verlamming in staat stelde om gadgets aan te sturen.

Draadloos

Andrew Jackson, hoogleraar neurale interfaces bij de Universiteit van Newcastle, zei over het experiment: “Hersenenbeheersing van computercursors door apen is niet bepaald nieuw, en deze demonstratie breidt een lijn van werk uit dat dateert in het begin van de jaren 2000 in het begin van de jaren 2000. De besturing in de video ziet er indrukwekkend uit, maar zonder een goede publicatie over hun gegevens te zien, is het moeilijk om te zeggen hoe het vergelijkt met de huidige state-of-the-art.” De hoogleraar was wel onder de indruk dat er een compleet draadloos systeem werd gebruikt. Dat is een enorme vooruitgang en veel veiliger voor eventuele toekomstige gebruikers.

Neuralink doet wel meer proeven met dieren en daar kun je natuurlijk iets van vinden. Want is dit geen dierenmishandeling? In een eerdere video van het bedrijf zagen we vaker Gertrude en het bedrijf vertelde ook al dat ze zelfs Jurassic Park tot leven kunnen wekken als ze dit willen. Sommige deskundigen hebben al zorgen geuit over het welzijn van de apen en varkens die Neuralink gebruikt. Het bedrijf antwoordde hierop dat alle dieren goed worden gehandeld en bijgestaan door dierenartsen. Ze wonen ook niet in kleine kooien, maar hebben een ruim verblijf.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

...

Verder lezen over Neurotechnologie

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

De nieuwe stap van Neuralink gaat verder: Blindsight is gemaakt om mensen die blind zijn te laten zien. Zelfs als ze blind geboren zijn.

Technology18.09.2024

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

Neuralink heeft succesvol een implantaat in een mens gezet, maar nu blijkt het toch tegen problemen aan te lopen met dat implantaat.

Technology09.05.2024

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Nadat hij vorige week al schaak speelde met zijn brein alleen, heeft hij nu ook een tweet de wereld ingeslingerd. De vanaf zijn schouders verlamde Noland Arbaugh is de wereldberoemde eerste mens met Neuralink-chip in zij...

Technology25.03.2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​Eerste Neuralink-gebruiker stuurt computermuis aan met brein

Elon Musk is in zijn nopjes: de eerste Neuralink zit nu in een mens en die kan er ook meteen goed mee overweg. De ‘patiënt’ weet er een paar weken na plaatsing al een computermuis mee aan te sturen.

Technology21.02.2024

​Eerste Neuralink-gebruiker stuurt computermuis aan met brein

​Neuralink zit nu in een mens: heet Telepathy

“Stel je voor dat Stephan Hawking sneller kon communiceren dan een speedtyper of veilingmeester. Dat is het doel.” Elon Musk is in zijn nopjes. Neuralink, het ‘hersenchip’-bedrijf van de miljardair, heeft voor he...

Technology30.01.2024

​Neuralink zit nu in een mens: heet Telepathy

Verder lezen over Technology

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

Vapen is in Nederland mede door wet- en regelgeving niet zo populair, maar in andere landen wel. Deze creatieveling maakte er een e-bikebatterij van.

Technology05.11.2024

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

Je kunt The Sphere natuurlijk naast de Ziggodome leggen en dan zeggen dat het allebei gebouwen zijn met een visueel effect, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, he? Dit zijn 10 momenten waarop The Sphere er fantastisch uitzag.

Technology19.10.2024

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer