Een paar dagen geleden kondigde Sharp hun 70-inch 8K Aquos tv aan. 8K. Dat is dus een resolutie van 7680 x 4320 pixels. Daar passen zestien HDTV’s in qua resolutie. Sharp noemt het zelf ‘Ultimate reality’ en zegt er nog even bij dat er zo veel detail in zit dat het blote oog dat niet kan waarnemen.
Wat? Ja, precies. Heel veel mensen zien het verschil tussen 4K en HD al niet, zoals er ook mensen waren die – iets minder geloofwaardig – zeiden het verschil tussen onze oude tv’s (SD heet dat officieel) en HD niet te kunnen zien. Waarom zouden we dan in vredesnaam nog een stap omhoog doen die het gros van de kijkers niet kan zien? Zeker als je kijkafstand gaat meenemen is er maar een beperkt spectrum waarin je iets hebt aan je grote hoeveelheid pixels.
Als je een display zoals die Aquos gebruikt als monitor, dan is er nog iets voor te zeggen. Je zit dan namelijk zo dichtbij het scherm dat het grotere detail wel te zien zou zijn. Sharp heeft dat in elk geval in Europa onderkend en gaat de tv hier als monitor verkopen vanaf volgend jaar maart.
Dan zijn er nog genoeg vragen: wat heb je voor grafische kaart nodig om zoveel pixels tegelijk aan te sturen? Welke computers ondersteunen die resolutie? Je hebt heel wat power nodig om zoveel pixels tegelijk 60 keer per seconde te verversen, dus dat is niet gewoon een kwestie van scherm er aan en genieten maar.
En wat gaat dat ding kosten? Dat laatste is nog niet officieel bekend, maar bronnen zeggen dat je aan ongeveer 10.000 euro moet denken. Dat is nog minder dan je misschien zou zeggen, want je herinnert je misschien de allereerste 4K-schermen nog wel die toen nog in winkels stonden om geshowd te worden, met een prijskaartje van meer dan 20.000 euro.
Hoe dan ook, het is zo’n typisch ding dat wordt gemaakt omdat het kan. Natuurlijk zijn er bij elke technologie wel naysayers die zeggen dat ‘we dat allemaal niet nodig hebben’ maar in het geval van 8K tv’s is de opbrengst die je als kijker krijgt ten opzichte van de stroom die erin moet om zo’n scherm te laten stralen niet echt de moeite waard.
Los daarvan is er trouwens (zoals dat gaat) ook niks te kijken op een 8K tv. De filmindustrie werkt al jaren lang met 4K-apparatuur en eer dat die een keer overgestapt zijn op 8K zijn we wel even verder. Ter illustratie: Guardians of the Galaxy 2 is de allereerste film die in 8K gedraaid is, dus alles daarvoor is dat niet.
Ik heb ooit zo’n 8K tv gezien op een broadcastbeurs en hoewel het detail fantastisch is zag ik het wel alleen maar als ik er met mijn neus bovenop ging zitten. Het is zo goed als verspilde resolutie, terwijl we nu een heel goede basis hebben die iedereen in de komende jaren kan gebruiken. TV’s zijn 4K. Bioscopen zijn 4K. Onze telefoonschermen zijn of worden 4K. We zitten voorlopig nog wel even vast aan die resolutie, en daar is niks mis mee.
[Afbeeldingen © sakkmestere – Adobe Stock]