Technology09.08.2022

8 tips om te voorkomen dat je ebike wordt gestolen


Het wordt de komende dagen superheet en het is zomervakantie, dus de kans is groot dat je er lekker op uit trekt met je ebike. Of je nou naar stad of strand gaat: diefstal ligt altijd op de loer. Er worden vergeleken bij 2020 een kwart meer ebikes gestolen: meer dan 22.500 mensen deden in 2021 aangifte van de diefstal van hun elektrische fiets. Reden om je stalen ros goed te beschermen. Met deze 8 tips voorkom je hopelijk dat je ebike wordt gestolen.

Diefstal van je ebike

Helaas worden veel ebikes gestolen. Hoewel je zou denken dat het jou vast niet overkomt, is het schering en inslag met fietsendieven die het hebben gemunt op ebikes. Ze nemen ze gewoon mee, zonder dat ze ook maar een spoor van hun criminele actie achterlaten. Soms worden ebikes op klaarlichte dag uit een bewaakte fietsenstalling gestolen. Een verzekering nemen waarbij er een trackerapparaatje op je fiets wordt gezet, heeft helaas weinig zin: bovendien is het dan al te laat en fietsendieven laten zich allang niet meer afschrikken door zo’n zwart kastje op je frame. Beter voorkomen dan genezen dus, en dat doe je met deze acht tips.

Kies een ART-slot

Het meest standaard fietsslot, dat is het ringslot. Bijna elke fiets in Nederland is voorzien van zo’n ringslot. Ze zitten vast aan de fiets en dat is handig, maar ze zijn wel wat fragiel. Kies daarom altijd voor een ART-slot. Dit zijn sloten met een keurmerk, waardoor ze in ieder geval op een aantal belangrijke factoren zijn gecheckt. Daarnaast is het niet aan te raden om een kettingslot te gebruiken dat je vastmaakt met je ringslot. Houd het dus bij een ringslot in zijn ‘eenvoud’, maar kies wel een ART-variant.

Gebruik altijd een kettingslot of vouwslot erbij

Hoewel je zeker geen kettingslot moet gebruiken dat dan in het gat van je ringslot gaat om op slot te gaan, is het zeker nodig om een tweede slot te gebruiken bij je ebike. Kies voor een stevig kettingslot of vouwslot, zodat je je fiets op een extra plek kunt vastzetten om dieven af te schrikken en het moeilijk te maken. Vaak raden experts een kettingslot aan met schakels van 8 millimeter of meer.

Zet je fiets aan een vaststaand ding vast

Als je je fiets op slot zet met je tweede slot, zorg dan dat je twee dingen doet: zet hem aan een stevige stang van je fiets én aan iets wat vaststaat. Denk aan een fietsenrek, een lantaarnpaal of een hek. Op die manier is het niet zo makkelijk om de fiets even te verplaatsen om hem open te breken op een rustige plek, of om hem in een busje te gooien en keihard weg te rijden.

Plaats je ventiel dichtbij je ringslot

Toch nog even over dat ringslot, want je kunt daar wel iets handigs mee doen. Je kunt het ventiel zo dicht mogelijk in de buurt van je ringslot doen (door het wiel te draaien). Fietsendieven schijnen dan sneller ook het ventiel door te knippen, waardoor je fiets aanzienlijk onaantrekkelijker wordt om te stelen. Misschien helpt het niets, maar misschien ook wel, het is in ieder geval iets om te overwegen als je volgende keer je fiets op slot zet.

Spuit je fiets in een rare kleur

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je je nieuwe ebike in handen hebt, maar als je al een iets ouder exemplaar hebt, dan kan het helpen om hem in een rare kleur te spuiten. Dat heeft twee functies: de eerste is dat een minder aantrekkelijk uitziende fiets ook minder snel gestolen wordt, de tweede is dat je hem dan snel kunt terugvinden. Of het nu gaat om terugvinden in een fietsenflat of terugvinden als hij toch gestolen wordt: een lekker fel kleurtje is altijd beter.

Zet je fiets ook in de schuur op slot

Heel veel mensen zetten hun fiets even snel voor hun huis, maar dat is niet aan te raden. Ook in woonwijken worden veel fietsen gestolen. Zet je ebike dus altijd even in je schuur of garage en zet hem daarin ook op slot. Op die manier staat hij lekker droog, veilig en kun je hem bijvoorbeeld ook meteen nog even opladen. Door de fiets ook echt op slot te zetten in de schuur, voorkom je dat dieven inbreken in de schuur en je fiets in een handomdraai meenemen als ze zichzelf eenmaal toegang hebben verschaft tot je schuur.

Zet je fiets nabij een terras

Je kunt je fiets het beste op een drukke plek zetten, maar vergis je niet in wat voor drukke plek je kiest. Een beveiligde fietsflat op een station? Geen goede plek. Tegen een kerk aan? Waarschijnlijk al een stuk beter, want er is altijd een terras in de buurt van de kerk. Dat betekent dat er waarschijnlijk mensen zitten die een beetje om zich heen kijken en zonder dat ze het weten als een soort beveiligers gelden van je ebike. Een fietsendief gaat waarschijnlijk niet voor de neus van deze mensen aan de slag.

Doe er een GPS-tracker in

Oke, toch één tip die eigenlijk geldt voor als het kwaad al geschied is: doe een GPS-tracker in je fiets. Misschien kun je hem op de een of andere manier in of onder een buis kwijt, of naai je hem in je zadel: het is in ieder geval goed om een manier te hebben waarmee je je fiets kunt volgen als hij wel wordt meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan een Apple AirTag of een Tile. Dieven zijn niet gek, misschien checken zij wel of je fiets het heeft, maar misschien dat ze dat in de haast vergeten en je toch kunt ontdekken waar je fiets zich bevindt om bijvoorbeeld de politie te tippen. Wie weet worden er daardoor meer fietsen teruggevonden. Overigens zijn er ook fietsen die dat van zichzelf al hebben, zoals VanMoof-fietsen.

Nog een kleine extra tip: zorg dat je de accu eruithaalt en meeneemt, want ook die vallen vaak ten prooi aan dieven. Het is al met al veel gedoe, maar het is dat keihard tegen een heuvel kunnen opfietsen of als een razende van en naar de supermarkt racen natuurlijk meer dan waard. Al kun je je ongetwijfeld voorstellen dat er mensen zijn die na wéér een diefstal toch maar weer voor een gewone fiets kiezen. Hopelijk hoef jij met deze tips niet een van die mensen te worden. Succes!

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over e-bike

Stella Fietsen is failliet: wat betekent dat voor jou?

Jij wil weten waar jij aan toe bent met Stella. Momenteel zijn alle winkels van het merk dicht. Wat nu? Er is hoop.

Gadgets18.11.2024

Stella Fietsen is failliet: wat betekent dat voor jou?

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

Vapen is in Nederland mede door wet- en regelgeving niet zo populair, maar in andere landen wel. Deze creatieveling maakte er een e-bikebatterij van.

Technology05.11.2024

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

E-bikefabrikant Stella vraagt uitstel van betaling aan

Er werd tijdens de coronaperiode extra veel gefietst. Nu blijkt dat de enorme vraag zodanig is teruggelopen, dat Stella het financieel niet meer rond kan krijgen.

Gadgets05.11.2024

E-bikefabrikant Stella vraagt uitstel van betaling aan

Fatbikes worden nog een probleem deze winter

Er wordt nu voor het eerst bijgehouden welke patiënten in het ziekenhuis komen na een fatbike-ongeluk en de inzichten zijn schokkend te noemen.

Nieuws30.10.2024

Fatbikes worden nog een probleem deze winter

Na regelgeving voor fatbikes staat de skinnybike al klaar

Nu de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen om alleen fatbikes te belasten met extra regels, zoals een minimumleeftijd en helmplicht, zien fabrikanten van legale fatbikes zich genoodzaakt direct fietsen te ontwikkelen die net buiten de regels vallen.

Gadgets25.09.2024

Na regelgeving voor fatbikes staat de skinnybike al klaar

5 positieve dingen aan fatbikes

Fatbikes zijn de laatste dagen bepaald niet positief in het nieuws. De stoere e-bikes zijn inderdaad enerzijds problematisch, maar bieden anderzijds ook positieve kanten.

Gadgets04.09.2024

5 positieve dingen aan fatbikes

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Meer dan de helft van de ernstige ongelukken met fatbikes zijn met jongeren van 10 tot 14 jaar en 25 procent komt eruit met hersenletsel.

Gadgets02.09.2024

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Fatbike V20Pro is illegaal op de Nederlandse weg

De laatste tijd zijn ongelukken met fatbikes veelvuldig in het nieuws, omdat ze worden opgevoerd, zo ook de V20Pro.

Gadgets16.07.2024

Fatbike V20Pro is illegaal op de Nederlandse weg

Verder lezen over Elektrisch rijden

Rij-impressie Kia EV3 (2024): op weg naar titel Auto van het Jaar 2025?

In de woeste kustomgeving van het Portugese Cascais is het in november nog lekker warm. In T-shirt lunchen op een terrasje aan de Atlantische kust, ’s avonds buiten borrelen. En dan ook nog een nieuwe auto aan de tand mogen voelen. Eentje waarvan we veel gaan horen: de Kia EV3. Ruim, stil, krachtig, tot 600 kilometer op een acculading, leuke snoet en prima prijskaartje.

Automotive20.11.2024

Rij-impressie Kia EV3 (2024): op weg naar titel Auto van het Jaar 2025?

Tesla komt met nieuwe generatie Superchargers: 500 kW V4

V4-elektriciteitskastjes kunnen snel worden geplaatst en kunnen 8 plekken van stroom voorzien.

Automotive19.11.2024

Tesla komt met nieuwe generatie Superchargers: 500 kW V4

Hybride auto is steeds populairder en elektrische auto heeft het nakijken

De elektrische auto wordt nog wel gekocht, maar staat stil vergeleken met een ander autotype. Het autotype dat juist flink stijgt in populariteit, dat is de hybride auto. 

Automotive30.09.2024

Hybride auto is steeds populairder en elektrische auto heeft het nakijken

BMW CE 02 – AM review: op pad met een eParkourer

We gingen de afgelopen periode op pad met de BMW CE 02 - AM. Dit is volgens BMW geen motorfiets, geen bromfiets, maar een eParkourer in de categorie “Urban Mobility”.

Automotive26.09.2024

BMW CE 02 – AM review: op pad met een eParkourer

Butch-e Liddel: elektrisch autootje voor zero emissie steden

Het Nederlandse automerk Butch-e heeft een nieuwe elektrische microcar op de markt gebracht: de Liddel. Daarmee kunnen ondernemers en zelfstandigen ook na 2025 de steden in, als overal in Nederland zero emissie zones worden ingevoerd en benzine- en dieselauto’s er niet meer in mogen.

Automotive11.09.2024

Butch-e Liddel: elektrisch autootje voor zero emissie steden

5 positieve dingen aan fatbikes

Fatbikes zijn de laatste dagen bepaald niet positief in het nieuws. De stoere e-bikes zijn inderdaad enerzijds problematisch, maar bieden anderzijds ook positieve kanten.

Gadgets04.09.2024

5 positieve dingen aan fatbikes

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Meer dan de helft van de ernstige ongelukken met fatbikes zijn met jongeren van 10 tot 14 jaar en 25 procent komt eruit met hersenletsel.

Gadgets02.09.2024

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Fiat zet met nieuwe Topolino in op duurzame stedelijke mobiliteit

Fiat gaat volgende maand van start met de verkoop van de nieuwe Topolino in Nederland. Deze toch iconische naam, die ooit de weg plaveide voor stedelijke mobiliteit, staat nu synoniem voor  duurzame stedelijke mobiliteit. De compacte, 100% elektrische vierwieler is een slimme keuze voor milieuvriendelijk én stijlvol vervoer voor twee personen in de stadsjungle en daarbuiten. De Fiat Topolino is vanaf september te bestellen, met prijzen vanaf € 9.890 inclusief BTW en andere wettelijke kosten.

Automotive21.08.2024

Fiat zet met nieuwe Topolino in op duurzame stedelijke mobiliteit