12.08.2019
Technologie

3D printen van organen komt steeds dichterbij

By: Irene Boskma

BlogTechnologie

We komen steeds dichterbij de ontwikkeling van werkende 3D-geprinte organen. Als dat mogelijk wordt, zijn er in de toekomst minder donororganen nodig. Nu zijn er weer nieuwe successen geboekt bij het afdrukken van vaatweefsel vanuit levende cellen en het vermogen om organen te produceren uit kleine monsters van deze cellen. Het bedrijf Prellis Biologics houdt zich bezig met deze technologie en boekte eind vorige maand flinke vooruitgang waardoor het 3D-printen van organen steeds dichterbij komt.

Commercieel produceren van organen

Met de nieuwe successen van Prellis komt ook commercialisering van 3D-geprinte organen kijken. Het bedrijf verkoopt zijn vaatweefselstructuren aan onderzoeksinstellingen en werkt daarnaast onder andere aan het ontwikkelen van huidstransplantaten en cellen die insuline produceren. Naast Prellis zijn er meer bedrijven en onderzoekers bezig met nieuwe ontwikkelingen. Een paar maanden geleden onthulde een team van onderzoekers een model van een luchtzak die de functie van menselijke longen nabootst. Het kan zuurstof leveren aan de omliggende bloedvaten.

Voedselkleurstof als basis van nieuwe technologie

Met de startup Volumetric Bio hoopt Miller het onderzoek te commercialiseren. Door het verkopen van hun bioprinters en materialen kunnen de onderzoekers nog meer onderzoek doen. Bij het ontwikkelen van de technologie liep het team tegen fotoreactorchemicaliën aan die kankerverwekkend zijn. Miller en zijn team vonden een vervanger in het gangpad van de supermarkt: voedselkleurstof dat onder andere wordt gebruikt bij het bakken van cakes en taarten. Een eenvoudige oplossing en het maakte voor de onderzoekers de weg vrij om op een veilige manier hun technologie verder te ontwikkelen.

Er zijn volop ontwikkelingen in de wereld van 3D-geprinte organen en Prellis zei eerder te hopen dat het binnen een aantal jaar op de markt komt. Voordat het zover is, moet er nog uitgebreid worden getest. De ontwikkelingen gaan snel, maar niet zo snel als een paar jaar geleden werd gedacht. Dat het 3D printen levens kan gaan redden in de toekomst, is een mooi vooruitzicht.

Share this post