Tedje is blogger voor Stylecowboys, Dutchcowboys en Travelvalley. Verder is ze tekstschrijver bij Red Banana. Ze is film- en serieverslaafd en houdt van lekker eten, reizen en beauty.
Medewerkers en studenten van de Michigan State University hebben een onwaarschijnlijke techniek gebruikt om de politie te helpen met een moordzaak: een 3D geprinte vinger mét vingerafdruk. Het team, onder leiding van professor Anil Jain, heeft gewerkt aan een methode om telefoons te ontgrendelen met vingerafdrukken van overleden slachtoffers. Met deze techniek hopen ze dat de inhoud van het apparaat hen zal helpen om het mysterie op te lossen hoe de persoon is overleden. Dat vertellen de onderzoekers in een interview met Fusion.
Sinds de introductie van de iPhone 5s is het mogelijk om met je vinger je telefoon te ontgrendelen door middel van je vingerafdruk. Sinds dat moment is ook meteen het hacken van vingerafdrukverificatie een issue geworden. In onderstaande video zie je hoe vingerafdrukken gescand kunnen worden met geleidende inkt om de apparaten te ontgrendelen.
Replica van tien vingers
In dit specifieke geval wilde de politie de telefoon van iemand die was vermoord ontgrendelen om de verdachte te identificeren. Er zouden namelijk gegevens van die persoon op de telefoon staan. De agenten hadden de vingerafdrukken van de betreffende persoon, maar het geleidende papier werkte niet op een Samsung Galaxy S6. Ook beschikten ze niet over de code van de betreffende telefoon. Daarom maakte het onderzoeksteam van de Michigan State University een 3D-model van een vinger met de vingerafdruk erop. Ze wisten niet welke vinger het slachtoffer gebruikte. Ze zijn uitgegaan van de duim of de wijsvinger (deze worden het meest gebruikt), maar ze hebben van alle tien de vingers een replica gemaakt. De vingerafdrukken van het slachtoffer waren al bij de politie bekend.
Een 3D-geprinte vinger alleen is niet genoeg om een telefoon te ontgrendelen. De meeste vingerprintlezers die op telefoons gebruikt worden zijn capacitief, wat betekent dat ze afhankelijk zijn van kleine elektrische circuits om te werken. De ribbels van de vingers zorgen ervoor dat de circuits in contact komen te staan met elkaar. Huid geleidt genoeg om deze schakelingen te ‘sluiten’, maar normaal 3D-geprint plastic is dat niet. Dat is de reden waarom er een dun laagje metaaldeeltjes op de vingerafdruk is geplaatst.
Waterdichte methode?
Het is nog geen waterdichte methode. Ze zijn nog steeds bezig met het verfijnen van de technologie en ze hebben de vingers nog niet aan de politie gegeven om de telefoon te ontgrendelen. Er moeten nog test worden gedaan in het laboratorium en als het goed is zullen de vingers daarna overhandigd worden aan de politie. De politie zal daarna proberen om de 3D-modellen van de vingers van het slachtoffer te gebruiken om zijn telefoon te ontgrendelen.
Verder lezen over 3D Printer
DC Business04.01.2024
Architectuur en interieurdesign op basis van afval: Aectual is Fit for the Future
Technology24.03.2023
3D geprinte raket gelanceerd, maar niet de ruimte in
Technology07.02.2023
3D printing: HP maakt Reebok x Botter Concept Sneaker
Technology30.11.2021
Levende 3D-inkt kan de wereld gaan veranderen
Technology18.07.2021
Eerste ge-3D-printe brug ter wereld geplaatst in Amsterdam
Technology19.06.2021
Vijf vreemde 3D-printmodellen die je nu thuis kunt uitproberen
Nieuws01.05.2021
Kun je zelf een huis 3D-printen?
Technology27.03.2020