De meeste mensen menen dat de wereld de voorbije 20 jaar een gigantische technologische evolutie heeft gekend, maar die ontwikkelingen zullen compleet verbleken in vergelijking met de realisaties die de volgende twee decennia op de markt zullen worden gebracht. Dat zegt Kevin Kelly, in 1993 een van de mensen die heeft geholpen met de lancering van het tech-magazine Wired.
“Indien we met een tijdmachine 20 jaar in het verleden zouden worden teruggestuurd om te getuigen over de technologische verwezenlijkingen die sindsdien zijn ontwikkeld, zou de toenmalige bevolking de boodschappers compleet krankzinnig verklaren,” aldus Kevin Kelly.
“In werkelijkheid zullen de nieuwe ontwikkelingen de volgende twee decennia echter de realisaties van de voorbije 20 jaar in het niet doen verdwijnen. Men heeft vaak de indruk dat alle grote en baanbrekende projecten inmiddels al zijn gerealiseerd, maar in werkelijkheid is er nog altijd slechts relatief weinig gebeurd en staan de grootste stappen in de technologische vooruitgang nog voor de deur.”
Een belangrijk gedeelte van de ontwikkelingen zal volgens Kelly te maken hebben met robotica. “De productie zal grotendeels door robots en automatisering worden verzekerd,” geeft hij aan. “Tegelijkertijd zal het individu, onder meer door driedimensionale printtechnologieën en de samenwerking met robots, een grotere impact kunnen hebben op de productie dan in de vroegere industriële processen.”
Tegelijkertijd zal volgens Kelly ook monitoring steeds meer worden geïntroduceerd. Maar die trend zal volgens Kelly wel in 2 richtingen verlopen, waarbij het publiek zelf ook een controle zal kunnen uitoefenen op de bewakers.
Ook big data zullen volgens Kelly een belangrijke trend worden. “Big data lijkt een modeword, maar heeft terecht een trendy imago,” voert hij aan. “Er zal een gigantische nood zijn aan realtime data en variabelen. Data worden een cruciale basis voor een belangrijk gedeelte van de economie en het creëren van rijkdom. Big data zullen wegen uitgaan die we op dit ogenblik nog zelfs niet kunnen vermoeden.”
Kevin Kelly merkt tevens op dat het de volgende periode wellicht belangrijker zal zijn om de gepaste vragen te stellen dan de correcte antwoorden te vinden. “Initiatieven zoals Google en Wikipedia kunnen eindeloos antwoorden produceren, maar vragen zullen zorgen voor inzichten en kennis,” zegt hij.
“Dat betekent echter ook dat de mens de bovenhand zal houden op computers,” zegt Kevin Kelly. “Computers zijn immers ontworpen voor antwoorden. De mens is bestemd om vragen te stellen.”