In een tijd waarin we vrijwel steeds meer digitaal doen verwachten we soms automatisch bescherming van bepaalde berichten die online worden verstuurd. Echter wordt dit niet altijd gegarandeerd. Er kan veel gebeuren als je bijvoorbeeld een mail verstuurd. In de tussentijd liggen er nieuwsgierige kijkers op de loer die hun slag willen slaan. Om deze reden verzenden we bepaalde brieven aangetekend. Zo werkt het ook bij email.
Tegenwoordig zijn de meeste mails voorzien van een bepaalde versleuteling om de veiligheid te waarborgen. Inmiddels is Google bezig met de lancering van een nieuwe sectie in het Transparency Report. Het loont zeker om even te kijken in het rapport. Zo kun je per land overheidsverzoeken vinden met betrekking tot het verwijderen van online inhoud. Daarnaast kun je in de sectie safe browsing statistieken vinden over de hoeveelheid malware- en phishingsites die wekelijks worden gedetecteerd door Google.
Inmiddels zijn er naast Gmail verschillende providers die berichten voorzien van een versleuteling met Transport Layer Security (TLS). Mails die voorzien zijn van TLS maken het moeilijker om tijdens de overdracht gelezen te worden. Google is zelf hard bezig om de uitgaande mails te voorzien van een versleuteling. Wel is uit de interne data van Google te zien dat steeds meer maildiensten volgen. Zo is gebleken dat 65% van alle uitgaande Gmail mails versleuteld is. Bij binnenkomende mails is de helft voorzien van encryptie.
Als er wordt ingezoomd op de inkomende mails, is waar te nemen dat de mails afkomstig van Amazonses.com het meest veilig zijn met 99%. Ook de mails afkomstig van Facebook en Twitter zijn voorzien van een versleuteling. Hotmail scoort lager met een versleutelpercentage van 50%. Groupon scoort het laagste met een percentage onder de 1%.
De uitgaande mails tonen hele andere resultaten. Zo zijn de mails naar aol.com vrijwel altijd voorzien van een encryptie. De uitgaande mails naar Hotmail scoren boven de 90%.
Verder lezen over Gmail
Cybercrime26.06.2024
Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?
Online12.06.2024
BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt
Online03.04.2024
Altijd online voor je werk? Steeds meer landen tegen altijd online
Online22.02.2024
Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders
Online28.11.2023
Pas op: Google gaat je inactieve Google-account verwijderen
Online06.09.2023
Er komen nog geen extra EU-eisen voor Gmail, Edge en Bing
Maar Google, Microsoft en Apple gaan niet vrijuitE-mail24.08.2023
Google wil niet dat je e-mail zomaar doorstuurt
Online28.04.2023