Stel je eens voor: je hebt een smartphone die over het algemeen bevalt. Alleen een betere camera zou leuk zijn. Ook de hoes aan de achterkant, die alleen in het wit en zwart verkrijgbaar was, tover je liever om naar matblauw. Met het Ara project van Google is dit mogelijk. Een team van Google experts werkt momenteel aan een telefoon die uit verschillende modules bestaat die onderling vervangbaar zijn. Zo kan ieder gebruiker zijn eigen telefoon inrichten.
(Bron: tweaktown)
Nieuwe onthullingen
Gisteren heeft Google nieuwe voorbeelden getoond van hoe de telefoon er exact uit komt te zien tijdens de Project Ara developers conference. Het doel van deze conferentie was om ontwikkelaars een beter beeld te geven van de voordelen van het platform.
Paul Eremenko, hoofd van het Ara project heeft laten weten dat er nog 2 conferences op de planning staan in juli en september. In december krijgt Android een update, net voor de release van deze modulaire telefoons in januari 2015. Het doel is om de eerste Ara telefoon onder de € 35,- aan productiekosten te houden.
3D-printer
De telefoon bestaat dus uit losse modules die aan elkaar geklikt kunnen worden. Of het nu om een scherm, camera, processor, batterij, opslag of radio gaat. Alles kan gecombineerd worden. Eenvoudig en snel!
Consumenten kunnen verschillende modules online aanschaffen via de bekende appwinkels. Verder is Google bezig met de ontwikkeling van een speciale 3D-printer waardoor gebruikers niet alleen de binnenkant zelf kunnen inrichten, maar ook de buitenkant naar eigen smaak kunnen personaliseren. Verschillende kleuren, patronen en texturen zijn mogelijk.
Een kale smartphone die te koop is in de supermarkt
De insteek van Google is dus anders. Je koopt de smartphone niet voor de goede specs of het mooie design. Je koopt de Ara juist omdat je het toestel naar eigen smaak kan personaliseren. Het basismodel oogt dus niet mooi en zeer kaal. Google wil dit kale model in de supermarkt voor een zeer lage prijs verkopen. Hiermee mikt het tevens op ontwikkelingslanden waar grote groepen mensen nog niet beschikken over een smartphone.
De Ara smartphone is dus voor verschillende segmenten geschikt. Gebruikers kunnen hem zo duur of goedkoop mogelijk maken en aanpassen op ieder budget.
Wel liggen er nog enkele obstakels op de weg. Het huidige Android besturingssysteem kan de inwisselbare modules (nog) niet met elkaar laten communiceren. Daarnaast moet de online winkel waar de verschillende modules verkocht worden nog gelanceerd worden. Ook de 3D-printer voor ‘het omhulsel’ van de smartphone is nog niet gereed.
Verder blijft het een vraag hoe Google met deze smartphone geld gaat verdienen. De productie en research is intensief en kost relatief veel geld, terwijl de insteek is om de smartphone goedkoop aan te bieden. Naar eigen inzicht denk ik dat Google de Ara smartphone inzet met een complementair verdienmodel waarin er verlies wordt gedraaid op de verkoop, maar wel winst wordt gemaakt op de modules.