Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Momenteel leven we in een periode met gigantische technologische doorbraken en innovaties. Ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op wat ervoor zorgt dat er steeds meer mogelijk is op diverse aspecten.
Naast de ongekende stroom van wearables zijn robots en drones ook hot. Het nieuwste technologische wonder waar we op zijn gestuit wordt de Robo-Fly genoemd. Zeg maar bijna een combinatie van de laatste twee. Met de grootte van een echte vlieg zie je dit technische hoogstandje snel over het hoofd.
De Robo-Fly is net zo groot als een eurocent en met dat gegeven is het moeilijk te geloven dat deze robot dezelfde manoeuvres kan maken als een insect. De Robo-Fly is gemaakt van carbonvezels en weegt slechts een fractie van een gram. Elektronische ‘spiertjes’ geven kracht aan de vleugeltjes waarmee de robot kan bewegen. De Robo-Fly is ontwikkeld door laboranten van Harvard en sinds de onthulling heeft de Robo-Fly veel publiciteit gehaald. De robot is net zo behendig als een echt insect wat het bijna ongeloofwaardig maakt dat dit door mensenhanden is vervaardigd.
De aanpassende lift en stuwkracht helpt de robot om te zweven en te manoeuvreren. De ontwikkelaars hebben een speciaal piëzo-elektrisch materiaal gebruikt waarmeede Robo-Fly 120 omwentelingen per seconde kan maken. Een snelle schakeling tussen het voltage zorgt ervoor dat het vleugelmechanisme op het oog hetzelfde eruitziet als dat van een echt insect.
Dr. Ma, een van de ontwikkelaars, zegt dat de Robo-Fly oorspronkelijk is ontworpen om te onderzoeken hoe het vliegmechanisme van een insect werkt. Toch ziet Ma voor zich dat de Robo-Fly bijvoorbeeld kan worden ingezet bij reddingsoperaties om mensen op te sporen. Huidig zijn de onderzoekers bezig om de Robo-Fly op eigen kracht te laten vliegen. De robot krijgt nu nog ondersteuning door een vaste elektriciteitslijn. Het kan zeker nog een aantal jaar duren voordat dit volledig ontwikkeld is. In onderstaande video is de Robo-Fly in actie te zien.