Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.
Op de SharePoint Conference deze maand in Las Vegas heeft Microsoft het bestaan van ‘Oslo’ bekend gemaakt. Oslo wordt m.i. een revolutionaire andere manier van werken. Waarom? Omdat het niet meer dicteert hoe mensen moeten samenwerken, het faciliteert gewoon. In welk systeem je ook werkt. Hoe cool is dat?
Wat het is
Oslo is een nog uit te komen App die op basis van search en machine learning uit verschillende systemen informatie naar de gebruiker toehaalt die voor hem of haar belangrijk is. De gebruiker staat hierin centraal. Met signalen (dit zijn eigenlijk interacties) bepaalt Oslo content uit je mailomgeving, SharePoint, Yammer en Lync die voor jou relevant kan zijn. Dit noemen we de Office Graph. Een slim systeem dat relaties en interacties analyseert en op basis daarvan een virtueel, cross-team netwerk met content genereert.
Op de achtergrond van Office 365 wordt met search alle content continu al doorzocht. Dit dient als basis. Met machine learning wordt er een keuze gemaakt uit content die voor de gebruiker interessant is. Dat doet Oslo op basis van bijvoorbeeld relaties en signalen. Stel je ontvangt vaak mail van je manager en je antwoordt hierop meestal snel (kan ik je van harte aanraden), dan leert het systeem dat dit een belangrijke relatie voor jou is. Op basis van die intelligentie kan Oslo je attenderen op content die jouw manager creëert of andere interacties van je manager. Of stel dat jij veel interesse hebt in het onderwerp ‘lead generation’,Oslo kan op basis van die interesse andere content van (on)bekende collega’s aan je tonen of verwijzen naar gesprekken die hierover gaan.
Stel je nu eens voor dat de App je dit soort content kan tonen, maar daarnaast ook bijvoorbeeld een slidedeck toont dat kortgeleden in een meeting waarbij jij aanwezig was, werd vertoond. Ja, ook dit weet het systeem op basis van Outlook invites en de content die in die meeting is vertoond in de presenter modus van PowerPoint. Wow! Dat betekent dus dat je nooit meer je collega’s hoeft te vragen om het deck wat toen getoond werd, maar dat je dit gewoon in Oslo terug kunt vinden.
Ook content die populair is onder jouw collega’s wordt aan je getoond. Het zou zomaar ook eens interessant voor jou kunnen zijn. Al dit soort informatie wordt binnen Oslo op een visueel aantrekkelijke manier gepresenteerd, een beetje zoals Flipboard dat doet. Vanuit de content zelf wordt een afbeelding gebruikt om een mini presentatie van de content te maken, of dat nu een PowerPoint is, een Yammer conversatie of een Excel grafiek. Daarmee wordt content ook gelijk herkenbaar gemaakt. Een plaatje wordt vaak beter herkend dan een alinea tekst.
Met behulp van een aantal slimme filters is het binnen Oslo mogelijk om content veel eenvoudiger terug te vinden dan nu gebruikelijk is. We creëren met zijn allen natuurlijk nog steeds ontzettend veel informatie en dat doen we over het algemeen op veel verschillende plekken. Binnen Outlook, binnen Yammer, op verschillende sites (teamsites of projectensites) binnen SharePoint, op de Onedrive for Business (voormalig SkyDrive Pro) etc. en dus is het soms lastig om even het laatste document te vinden dat je gemaakt had. Met Oslo is dat verleden tijd. Simpelweg omdat de filters je helpen de juiste content te vinden en het niet meer uitmaakt waar iets staat. ‘Modified by me’ bijvoorbeeld laat alle content zien die je aangepast of gemaakt hebt. En ook content die jij ‘liked’ wordt getoond in Oslo. En hoe vaak is het je niet gebeurd dat je eens een document hebt gezien waarvan je later denkt; ‘dat was handig, dat ging precies over het onderwerp waar ik nu iets mee moet. Hoe heette dat document ook alweer, waar stond het, wie had het gemaakt?’ Al die vragen zijn niet meer relevant. Oslo toont het onder het filter ‘viewed by me’ Dat vind ik handig!
Kortom, door sociale intelligentie, relevantiebepaling en het leggen van slimme verbanden, de mensen in jouw netwerk, de mensen die jij volgt, de dingen waarop je reageert, die je ‘liked’ en het analyseren van de data die je zelf creëert kan Oslo content aan je presenteren die er voor jou toe doet. En ook informatie tonen waar je zelf nog niet aan had gedacht.
Dat betekent overigens dat Oslo ook informatie van buiten Office 365 toont. Als er content van buiten wordt ‘geliked’ op bijvoorbeeld Yammer, een Youtube filmpje of een nieuwsbericht van Nu.nl wordt geplaatst dan zal dat ook in Oslo worden getoond. Omdat het er dan toe doet. Getoonde content is dus niet exclusief voorbehouden aan content binnen O365. Interacties met content buiten O365 worden ook meegenomen.
People
Net zoals content voor mij ontdekt en beschikbaar komt, kan ik iets soortgelijks doen met mensen. Als ik zoek naar ‘Josh’, dan wordt al snel de belangrijkste relatie die ik heb met een Josh in mijn netwerk getoond als eerste suggestie. Klik ik deze Josh dan aan, dan krijg ik een beeld zoals onderstaand te zien: onze gemeenschappelijke collega’s, de mensen waar Josh mee werkt, zijn manager, Peers etc. Ook wordt de belangrijkste content getoond waar Josh recentelijk interactie mee heeft gehad.
Oslo draait om content, signalen en relaties. Alle informatie om jou heen op een grafische aantrekkelijke manier gepresenteerd aan je. Vindbaar, zoekbaar en toegankelijk. Dát verandert mijn manier van werken zeker. En ik vermoed dat het de manier van werken voor heel veel mensen gaat veranderen. Mensen centraal, de juiste informatie daar omheen. Mooi. Zijn we er dan? Nee, vast niet. Als Oslo uit is, zullen we goed moeten kijken en luisteren wat er goed aan is en wat anders en beter kan. Net zoals Oslo een learning App is, zijn wij als Microsoft ook een lerende organisatie en zal dit ‘slechts’ een vervolgstap in de goede richting zijn. Het uiteindelijke doel is mensen optimaal te faciliteren in hun manier van werken. Met de juiste interacties lukt dat elke keer beter. Af is het echter nooit 🙂
Verder lezen over Office 365
Artificial Intelligence07.11.2024
Zelfs Microsoft Notepad krijgt kunstmatige intelligentie
Online19.10.2023
Wéér een call? Microsoft komt met AI-assistent in jouw plaats
Gadgets22.09.2023
Microsoft Surface-evenement: de 5 grootste aankondigingen
Online17.03.2023
Microsoft onthult zijn AI voor Office 365: Copilot
Technology12.07.2021
Microsoft-mascotte Clippy is terug: nu als achtergrond in Teams
Online26.07.2019
Office Online wordt gewoon Office
Technology02.02.2018
Microsoft: Office 2019-update alleen voor Windows 10
Office 365 ook om in 2020Technology03.05.2017