18.12.2013
Technologie

IBM “5 in 5”: binnen 5 jaar is elk apparaat in staat om te leren

By: Redactie Dutchcowboys

BlogTechnologie

Binnen vijf jaar is elk apparaat om ons heen in staat om te leren. Dat onthulde IBM eerder deze week in de jaarlijkse “IBM 5 in 5” (#ibm5in5), een lijst van innovaties die de volgende 5 jaar de manier waarop mensen werken, leven en met elkaar omgaan zullen veranderen.

Dit jaar draaien de voorspellingen volledig om het nieuwe tijdperk van cognitieve systemen waarin machines kunnen waarnemen, leren en zich aanpassen. De prognoses zijn gebaseerd op technologieën die nu al op de onderzoeksafdelingen van IBM ontwikkeld of getest worden. Ook wordt gekeken naar markttrends en maatschappelijke ontwikkelingen.

[Lees ook de “IBM 5 in 5” uit 2011 en 2012.]

De ‘IBM 5 in 5’ van dit jaar verkent het idee dat systemen zelflerend zullen zijn. Dit nieuwe tijdperk in de IT zal leiden tot enorme doorbraken, de menselijke capaciteit versterken en ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes. Deze innovaties zijn in opkomst door de samenkomst van technologieën als cloud computing, big data analyse en zelflerende machines. Door interacties met data, apparaten en mensen zullen deze computers met de tijd slimmer en meer toegespitst worden op het individu. Door gebruik te maken van alle informatie om ons heen en de juiste suggestie of inzichten aan te leveren wanneer we dit het meest nodig hebben, kunnen deze computers ons helpen om voorheen onoplosbare problemen te ontcijferen.

Dit zijn de vijf voorspellingen voor de komende vijf jaar:

1. Fysiek winkelen verslaat online shoppen

Over vijf jaar zullen nieuwe innovaties het fysiek winkelen weer een belevenis maken. Slimme retailers gebruiken de aanwezigheid van een fysieke winkel om klanten een waanzinnige ervaring te laten beleven die online niet geëvenaard kan worden. Met augmented reality en big data analyses zullen winkels transformeren naar een plek waar iedere consument een eigen unieke ervaring kan beleven. Producten worden sneller dan ooit afgeleverd, ongeacht de huidige locatie van de consument, en twee dagen wachttijd op een pakketje voelt als flessenpost.

2. De klas onderwijst de leraar

De klas van de toekomst voorziet leraren van middelen om iedere student, van kleuterschool, naar middelbare school tot arbeidsmarkt, tot in detail te leren kennen en hen een op maat gesneden leerplan te bieden. Wat als een student alle fasen van het onderwijs zou kunnen doorlopen om de vaardigheden op te doen die helpen om persoonlijke doelen in het leven te bereiken? Door het identificeren van overeenkomsten in leerpatronen, het voorspellen van prestaties en leerbehoeften kunnen scholen de leerstof personaliseren.

3. Artsen gebruiken je DNA om je gezond te houden

Binnen vijf jaar zal vooruitgang in big data analytics en cognitieve systemen, samen met doorbraken in genomisch onderzoek en testen, zich uitbetalen in de manier waarop we kanker bestrijden. Op cloud gebaseerde cognitieve systemen maken persoonlijke geneeskunde een feit, op een schaal en snelheid die nog nooit eerder voor mogelijk gehouden. Artsen zullen door computers geholpen worden om kanker tot in precisie te diagnosticeren en persoonlijke behandelplannen te creëren voor miljoenen patiënten wereldwijd. De behandeling van kanker zal veel specifieker en nauwkeuriger zijn. Bijvoorbeeld doordat computers artsen helpen te begrijpen hoe een tumor een patiënt beïnvloedt, zelfs tot op het niveau van het DNA.

4. Een digitale bewaker beschermt je online

Vandaag hebben we meer ID’s en apparaten dan ooit tevoren, maar zijn we kwetsbaarder dan ooit omdat veiligheid sterk gefragmenteerd is. De traditionele aanpak van veiligheid, wachtwoorden, antivirus of firewalls, is onvoldoende. Over vijf jaar heeft iedereen een eigen digitale bewaker, getraind om te focussen op de privacy van mensen en items die hem zijn toevertrouwd. Veiligheid zal bestaan uit het verwerken van contextuele, situationele en historische data om de identiteit van een persoon op verschillende apparaten te verifiëren.

5. De stad maakt het leven makkelijker

Slimme steden begrijpen straks waarom miljarden gebeurtenissen zich voordoen omdat computers weten wat mensen écht nodig hebben, wat ze leuk vinden, wat ze doen en hoe zij zich van plek naar plek vervoeren.  Dankzij mobiele apparaten kunnen inwoners bijvoorbeeld meer sociale betrokkenheid tonen en een band opbouwen met hun stad. Zo kan de stad zich op een dynamische manier optimaliseren rondom de exacte behoeften van de burgers.

Share this post