Ongemerkt zijn we gewend geraakt aan een USB kabel om bijna alle randapparatuur van een computer aan te sluiten. Dat was ooit anders: ieder soort apparaat kwam met zijn eigen kabels en stekkers en ze werden meestal ook gevoed via de bekende 220/240V aansluiting.
Inmiddels zouden we verbaasd zijn wanneer we nieuwe apparatuur met iets anders dan een USB stekker geleverd zouden krijgen, afgezien van het feit dat computers (naast HDMI) eigenlijk geen andere connectors dan USB meer kunnen hebben.
Maar USB connectors doen meer: ze leveren aan heel veel apparaten ook de stroom om te kunnen werken, of om ze op te laden. De ronde pluggen aan zware adaptors zijn eigenlijk alleen maar voor energie slurpende apparaten als laptops, printers en grotere harde schijven. Maar dat gaat veranderen met de komst van de nieuwe standaard USB PD (= Power Delivery). Was de oude standaard USB met 10 Watt (net niet genoeg voor een iPad!) aan het maximum vermogen, de nieuwe standaard gaat tot 100 Watt en maakt het van stroom voorzien van laptops, printers en eigenlijk alle randapparatuur mogelijk.
Deze USB PD nieuwe standaard is onder druk van de Europese Commissie tot stand gekomen. Europa wilde een eind maken aan de veelheid van oplaadapparaten en proberen met één connector en oplader alle apparaten te kunnen opladen. Dat is de USB PD standaard geworden en inmiddels omarmt door alle belangrijke hardware leveranciers in de wereld.
De Europese Commissie zei over de wens te komen tot één universele oplaad device het volgende “Incompatibility of chargers for mobile phones is a major environmental problem and an inconvenience for users across the European Union. Currently specific chargers are sold together with specific mobile phones. A user who wants to change his/her mobile phone must usually acquire a new charger and dispose the current one, even if this is in perfect condition. This unnecessarily generates important amounts of electronic waste. …Harmonising mobile phone chargers will bring significant economic and environmental benefits. …Consumers will not need to buy a new charger together with every mobile phone,…“
Technisch gezien gaat we dan de huidige wisselstroom (AC-power) van 110/240 Volt standaard over naar gelijkstroom (DC-power) voor de meeste computer apparaten. Nu al gaat HP zijn nieuwe Chromebooks 11 uitrusten met de voor mobiele telefoons gebruikelijke mini-USB oplaadapparatuur. Dat zal dus de nieuwe trend worden, zeker met de nieuwe generatie zeer energie zuinige Haswell Chips en steeds meer Flash geheugen. Maar we moeten ons realiseren dat in het gewone huishouden al heel veel apparaten op “USB-stroom’ zouden kunnen werken, en met de introductie van Led-verlichting kan eigenlijk onze hele verlichting in het huis over op USB-connected stroom.
Dat maakt het aantrekkelijk om – naast de krachtstroom van 240V wisselstroom- ook een netwerk met stopcontacten aan te leggen met USB connectors en dat is precies wat er wordt verwacht als de nieuwe USB standaard volgend jaar wordt geïntroduceerd.
De specificaties – zoals in 2012 gepubliceerd – voorzien erin dat de standaard DC power adaptor zowel het huidige gebruikelijke 5V 2A (max 10 Watt) kan leveren (met de gebruikelijke USB stekkers en kabels) maar ook krachtiger stroom van tot 36 W bij 12 V en 60 W bij 20 V (voor micro-USB-aansluitingen en andere kabels) en tot 60 W bij 12 V en 100 W bij 20 V (voor standaard USB A / B-aansluitingen met andere kabels).
Een belangrijk voordeel om uiteindelijk in huizen en kantoren een netwerk aan te leggen van gelijkstroom USB PD is dat het steeds converteren van AC naar DC veel energie kost. Zo leveren bijvoorbeeld zonnepanelen eigenlijk gelijkstroom dat tegen veel energie verlies wordt getransformeerd naar AC om dan op vele plaatsen met inefficiënte adaptors weer naar DC te transformeren. Het aanleggen van een een DC netwerk met USB stekkerdozen is wat dat betreft zeer energiebesparend.
Op de Economist website staat een goed overzicht artikel met als toepasselijke titel “Edison’s Revenge” over het ontstaan, de voortgang en introductie van deze standaard.