Via LinkedIn kwam ik bij een zeer lezenswaardig artikel uit van ARS Technologie. Het volledige artikel staat hier, maar ik zal op DC een samenvatting geven.
Het artikel gaat over het ontstaan van Android als Open Source project, en hoe Google de afgelopen tijd gezorgd heeft dat ontwikkelingen onder Android eigendom werden van Google.
Eerst wat achtergrondinformatie: Android is ontwikkeld door Android Inc, een bedrijf dat in 2005 werd overgenomen door Google, dat het bedrijf later onderbracht in de Open Handset Alliance (OHA). Het originele idee achter Android was het ontwikkelen van een besturingssysteem voor camera’s met een ingebouwde ondersteuning voor cloud-mogelijkheden. Android wordt nu voornamelijk gebruikt voor smartphones en tablets. Met de vrijgave van het Android-platform op 5 november 2007 werd ook de oprichting van de OHA aangekondigd. Dit samenwerkingsverband bestond bij de oprichting uit 34 hardware-, software- en telecommunicatiebedrijven die zich erop richten open standaarden voor mobiele apparaten te bevorderen. Het opensourceplatform is beschikbaar onder de Apachelicentie. [bron: Wikipedia]
Vandaag zijn -naast Google- nog ongeveer 70 andere bedrijven onderdeel van de Open Handset Alliance.
Het Android Open Source Project (AOSP) is gelanceerd net na de release van de eerste iPhone. Niet toevallig, want Google zag wel dat ze niet langs de zijlijn konden blijven staan als app partner voor iOS wanneer ze wilden voorkomen dat Apple alleenheerser van de mobiele markt zou worden. Omdat Google destijds eigenlijk alleen Google Search was en voorzagen dat de mobiele markt voor gebruikers steeds belangrijker zou worden, waren ze bang dat Apple op een gegeven moment de Google Search app zou blokkeren voor hun iOS systeem en daarmee het bestaansrecht van Google zou kunnen bedreigen.
Vanuit niets een speler worden op een markt die al op een deskundige manier door Apple ontwikkeld is, gaat snel wanneer je een Operating System gratis vrijgeeft, zowel voor gebruikers als voor ontwikkelaars. AOSP was een feit en dat het gewerkt heeft blijkt wel uit onderstaande grafiek:
In 2010 zag Google het marktaandeel van Android zodanig groeien dat het bijna het grootste besturingssysteem werd. Goed nieuws voor Google, zou je denken. Maar Google realiseerde zich dat de groei van Android niet de bescherming bood voor Google en Google Search die ze beoogden. Immers: Android is Open Source en iedereen is daarmee eigenaar!
Sindsdien is Google zich op een andere tactiek gaan richten. Stukjes Open Source Code werden doorontwikkeld onder de Google vlag en Google apps ontstonden terwijl de Open Source apps niet verder doorontwikkeld werden. Door slimme marketing en het aanbieden van eenvoudigweg betere apps heeft Google een heleboel Open Source applicaties veranderd in Closed Source en daarmee gezorgd dat ze exclusief van Google zijn.
Een mooi voorbeeld is de Google Search app: de AOSP versie bestaat nog steeds, maar de ontwikkeling is stil blijven staan. Vergelijk maar met de Google Search app van Google!
Zo zijn er in de loop der jaren al heel wat Open Source applicaties “verlaten” en als Closed Source app in Play Store aangeboden en zo krijgt Google stukje bij beetje grip op Open Source Android.
Verder lezen over Android
Mobile16.10.2024
Android 15 is nu uit: wat brengt de update?
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Gaming20.08.2024
Wololo! Age of Empires Mobile lancering op 17 oktober
Mobile13.08.2024
Alles wat je moet weten over de nieuwe Google Pixel 9
Gadgets23.07.2024
De nieuwe Chromecast is bijna tegenovergestelde van oude
Gadgets17.04.2024
Nieuwe kleurstelling OnePlus Watch 2 & OnePlus Pad Go worden op 23 april onthuld
Technology09.04.2024
Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden
Verder lezen over Google
Artificial Intelligence30.10.2024
Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Artificial Intelligence09.10.2024
AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Artificial Intelligence03.10.2024
Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Search25.09.2024