Zonne-energie, hybride auto’s of volledig elektrisch vervoer, het zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. De website van ClearTechnology bewijst dat duurzaamheid en innovatie niet saai hoeft te zijn. De site is een initiatief van Mitsubishi en men deelt er groene tips & tricks alsmede ook kennis over duurzame trends en mobiliteit. Hieronder 3 ontwikkelingen op dat gebied!
De Solar Impulse 2
is begin maart aan zijn vlucht rond de wereld begonnen. In 12 etappes zal het vliegtuig zonder dat er ook maar 1 druppel kerosine aan te pas komt, de wereld rondvliegen. Hoe? Puur door zonne-energie.
Het vliegtuig heeft een spanwijdte van 72 meter, breder dan een Boeing 747. Door het gebruik van koolstofvezel is het gewicht (2.300kg) relatief laag gebleven. Die spanwijdte was echter wel nodig! Het hele vliegtuig is namelijk bedekt met zonnecellen. 17.248 stuks om precies te zijn. De zon wordt zo dus gebruikt om vier elektromotoren aan te drijven. En overdag laden de zonnepanelen 4 lithium-polymeer-batterijen op, zodat er ook s’nachts gevlogen kan worden.
Stel, je hebt zonnepanelen op het dak en een elektrische auto in de garage. Dan liggen hier kansen. Want je kunt de auto opladen met zonnestroom en in de avond de batterij van de auto weer gebruiken als aanvullende voeding voor het elektriciteitsnet thuis. Zo haal je dus meer rendement uit je zonnepanelen.
Op basis van het voorbeeld hierboven is in de wijk Lombok in Utrecht op 4 maart een energieopslagsysteem in gebruik genomen door zo’n
200 huishoudens. Bij het proefdraaien bleek dat het eigen gebruik van zonne-energie in de wijk toe nam tot 87%. Dit zogenaamde Vehicle2Grid (V2G) opslagsysteem is het eerste in zijn soort in Europa.
Lot van Hooijdonk, wethouder duurzaamheid van de gemeente Utrecht, ziet toekomst in zulke slimme stroomnetten.
‘De kansen die innovatieve smartgriddiensten de regio bieden zijn enorm. Zo kunnen we de opmars van zonne-energie en elektrisch vervoer in onze stad versnellen.’
Een fiets met een elektrische hulpmotor die stroom krijgt via zonnepanelen. Klinkt super, maar waar laat je de panelen? Het Amerikaanse bedrijf Organic Transit heeft de oplossing: een
fiets met een dak. En om het oppervlakte groot genoeg te krijgen is dat boven een frame met drie wielen gemonteerd. Het resultaat: de ELF (Electric, Light en Fun).
De ELF is een fiets met trapondersteuning die volgens de makers rijdt als een auto. De Creative Cooperation in Almere, een collectief van ondernemende studenten en startende ondernemers, importeert sinds medio februari de ELF.
De specs?
Meer weten over de ontwikkelingen op gebied van mobiliteit, duurzaamheid & technologie, kijk dan op
Cleartechnology.nl