Kunstmatige intelligentie klinkt voor sommige mensen nog als toekomstmuziek, maar het is inmiddels overal om ons heen. Het kan bovendien steeds meer, waardoor er inmiddels kunstmatige intelligentie-toepassingen bestaan die zelfs de grootste techies versteld doen staan.
Kunstmatige intelligentie wordt overal in gebruikt: in de medische wereld helpt het om een eerste schifting te maken, in je smartphone helpt het je voorspellen welke woorden je wil typen en in je auto helpt het inschatten of je een bepaalde parkeeractie kunt doen (of, beter nog: het parkeert je hele auto even in). Veel mensen zijn bang dat kunstmatige intelligentie veel banen gaan innemen, maar waarschijnlijk gaat het het leven vooral leuker maken: het is namelijk goed in staat om klusjes die we toch al niet heel leuk vinden om te doen voor ons op te knappen. Dit zijn drie indrukwekkende voorbeelden van kunstmatige intelligentie.
Dall-E is kunstmatige intelligentie die mensen volledig weet weg te blazen. Verzin iets heel raar iets in je hoofd, zoals een roze olifant op een fiets, of een paard dat likt aan een ijsje. Klinkt heel raar, maar de visuele software van Dall-E zorgt dat je binnen een paar seconden meerdere beelden hebt met precies dat erop. Wil je het schilderachtig als een Van Gogh? Geen probleem. Liever fotorealistisch, alsof het echt gefotografeerd is? Ook dat kan met Dall-E. Het is enorm indrukwekkende kunstmatige intelligentie die bijvoorbeeld in een brainstormsessie snel kan laten zien wat iemand bedoelt.
Natuurlijk komen er wel gevaren bij kijken: gaan we straks allemaal deepfake-foto’s van beroemheden krijgen die rare dingen doen? Dat valt mee: het is namelijk niet mogelijk om afbeeldingen van specifieke mensen te genereren. Ook is het niet mogelijk om een beeld met een wapen of geweld te maken: die veiligheidsbarrières hebben de makers van Dall-E vast ingebouwd. Op dit moment bevindt de software zich nog in de testfase, maar als het straks beter beschikbaar is, dan kan het het leven van heel veel mensen aanzienlijk makkelijker maken. Het kan immers de meest rare gedachten visueel maken.
Het klinkt misschien gek, omdat het zo alledaags is, maar spraakassistenten zijn één van de meest indrukwekkende stukjes kunstmatige intelligentie die bestaan. Het is namelijk niet alleen knap hoe ze snel iets kunnen opzoeken, het is ook knap dat ze het begrijpelijk kunnen voorlezen, dat ze verstaan wat je zegt en dat ze ook nog begrijpen wat je zegt. Google Assistent is waarschijnlijk één van de betere spraakassistenten en als je het slim weet in te zetten, dan kun je je leven veel makkelijker maken.
Dat gaat wel gepaard met de nodige uitdagingen. Voor Google’s assistent om te weten of je iets zegt, zal het namelijk wel constant moeten luisteren of je alweer ‘Hey Google!’ of ‘OK Google!’ hebt uitgeroepen. Hierdoor moet hij constant naar je luisteren en niet iedereen vindt dat privacytechnisch een even fijn idee.
Terwijl Elon Musk met Neuralink werkt aan technologie op het gebied van breingolven, is er bij Google ook iets interessants in de maak. DeepMind. Dit is waar de medische wereld en technologie samenkomen. Zo wil het kunstmatige intelligentie inzetten om kanker sneller te diagnosticeren en helpt het in Japan al met borstkankerscreenings. Door de AI te gebruiken om alvast een vroege diagnose te stellen of bepaalde dingen uit te sluiten, heeft de medisch expert er minder lang werk aan, waardoor deze meer aandacht en tijd heeft voor de patiënt.
Ook hier kleeft uiteraard een nadeel aan de AI: het is immers best risicovol om met een computer te werken. Wat als er een fout is waarvan we niet weten, waardoor de vroege diagnoses compleet verkeerd worden gesteld? Dat kan levensgevaarlijk zijn, waardoor er toch altijd een medisch geschoold persoon aanwezig moet zijn om zijn oog over bepaalde informatie te laten gaan.
We zijn nog lang niet klaar met kunstmatige intelligentie: dit is nog maar het begin. Straks in het metaverse zal kunstmatige intelligentie ook een grote rol spelen. Dat doet het nu al op social media, door te helpen nepnieuws te filteren, door pesten te herkennen en te bestrijden en -hoewel iets minder positief- door tepels te zoeken op Instagram en deze posts te verwijderen.
Kunstmatige intelligentie wordt inmiddels ingebouwd in heel veel gadgets en terwijl we onze huizen volzetten met smart gadgets, worden die gadgets op hun beurt ook weer slimmer. Kunstmatige intelligentie is in staat om steeds maar te blijven doorleren en intelligenter te worden, waardoor het ons beter kan helpen. Er is veel bewijs van wat AI kan, maar in de toekomst zal het nog veel meer levens veranderen.