Microsoft vroeg Google links naar haar eigen website te verwijderen vanwege inbreuk op het auteursrecht. Onder de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act hebben partijen het recht om aan zoekmachines verzoeken te richten (een zogenaamde DMCA notice) om bepaalde pagina’s uit haar zoekresultaten te verwijderen op grond van (vermeende) inbreuk op de auteursrechten.
In de afgelopen maanden heeft Microsoft aan Google verzocht via zo’n DMCA notice eigen Microsoft pagina’s uit de zoekresultaten te verwijderen. Maar ook een Wikipedia pagina die Microsoft Office 2007 beschrijft, pagina’s van een Open Source project voor Sharepoint sites en pagina’s die verwijzen naar Open Office.
Een DMCA notice hoeft door de zoekmachine niet te worden uitgevoerd. Ze heeft het recht (en plicht?) de aangebrachte ‘illegale’ pagina’s naar eigen inzicht te beoordelen en dan de link al dan niet uit de resultaten te verwijderen. Gelukkig voor Microsoft lijkt Google beter te kunnen inschatten wanneer er spraken is werkelijke auteursrechtelijke overtredingen.
Op de site van TorrentFreak wordt gemeld dat het niet de eerste keer was dat Microsoft zich zo gênant vergiste in de verzoeken aan Google. Eerst heeft Microsoft aan alle betrokkenen excuses aangeboden en beterschap beloofd. Bij het voortgaan van dergelijke fouten heeft Microsoft laten weten dat het met onmiddellijke ingang haar relatie met het anti-piracy bureau dat uit naam van Microsoft deze DMCA notities heeft verzonden aan Google heeft verbroken.
Het betreffende (France) anti-piracy bureau LeakID zegt het op haar site heel mooi en nobel: “LeakID has become a major player for content protection. Our specialists coordinate our actions with your marketing teams, sales and promotion department. Our team works daily way to the study of the means and the spread of online piracy. Our systems allow us to be the most comprehensive in terms of monitoring, detection and enforcement programs.“, maar wie beschermt ons tegen ten onrechte claims van deze ridders van het auteursrecht.
En dit is een serieus probleem. Het internet staat vol met klachten van zich van geen kwaad bewuste website exploitanten die opeens worden geconfronteerd met het verwijderen uit de zoekmachines of het uit de lucht halen door hun hosts van pagina’s terwijl zij vrijwel geen middelen hebben om zich tegen onterechte claims van bedrijven als LeakID te verzetten. Zeker niet als zoekmachines, zoals in het geval van Microsoft niet eerst de moeite willen nmen zich even te verdiepen in de legatimiteit van de claim of de betrokken eigenaren geen enkel wederwoord voraf wordt gevraagd.
Feitelijk gaan de praktijken van veel van deze anti-piracy maatregelen en bureua’s, inclusief het malle system van de DMCA notices, in tegen de basale rechtsbeginselen van onze maatschappij. Verzoeken zoals LeakID doen zouden pas effectief kunnen worden als (1) de betrokkenen het geval is voorgelegd en de gelegenheid heeft gekregen weerwoord te geven (dan zou Microsoft van LeadID dus verzoeken hebben gehad om een oordeel te geven over het censureren van haar eigen microsoft.com site!) en (2) daarna kan het blokken van links of pagina’s als effectief geschieden als er een gerechtelijk oordeel is gegeven.
Verder lezen over Auteursrechten
Artificial Intelligence23.10.2024
Eerste Europese vonnis over gebruik van afbeeldingen in generatieve AI: is er sprake van auteursrechtinbreuk?
Online07.10.2024
Commercieel uitzenden van muziek moet betaald worden
Nieuws21.08.2024
Het maken van beelden van een Spaanse villa: auteursrechtinbreuk?
Online22.07.2024
Wie sprint naar de finish? De strijd tussen ‘TOUR DE FRANCE’ en ‘TOUR DE X’
Online17.05.2024
Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk
Entertainment12.02.2024
Uitzending van Stegeman op de Bres mag doorgaan, ondanks eis tot verbod
Technology21.12.2023
Auteursrecht en AI – de stand van zaken
Mobile24.11.2023
Casetify nept de hoesjes van Dbrand tot op het gênante af
Verder lezen over Google
Artificial Intelligence30.10.2024
Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Artificial Intelligence09.10.2024
AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Artificial Intelligence03.10.2024
Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Search25.09.2024
Google introduceert een speelse doodle met popcorn
Verder lezen over Microsoft
Online19.11.2024
Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams
Online18.11.2024
Amerikaanse overheid start onderzoek naar Microsofts clouddienst
Online12.11.2024
Outlook heeft een kalenderprobleem: dit is wat het inhoudt
Artificial Intelligence07.11.2024
Zelfs Microsoft Notepad krijgt kunstmatige intelligentie
Online04.11.2024
Microsoft Outlook loopt vast door deze heel gewone activiteit
Er is een workaroundArtificial Intelligence31.10.2024
Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit
Artificial Intelligence22.10.2024
Je nieuwe collega’s zijn autonome AI-agents in Microsoft Copilot
Online11.10.2024