Technology29.09.2013

The world according to Chromebook


the-world-according-to-chromebook.jpg
the-world-according-to-chromebook.jpg

De Oostenrijkse bioloog Conrad Lorenz is bekend geworden van zijn onderzoek bij ganzen, waaruit bleek dat een kuiken dat uit het ei komt het eerste wat voor hem/haar beweegt als zijn/haar verzorgende moedergans beschouwd. Mensen vertonen een soortgelijk gedrag: waar we als eerste mee worden opgevoed beschouwen vaak lang als het beste om aan vast te houden: het slijt gewoonte en verwachtingen in.

De meesten van ons zijn met computers groot geworden met Microsoft als ons operating systeem en Office als de manier om documenten en presentaties te maken en e-mails te lezen en te versturen. We zijn gewend geraakt aan (harde) disks voor opslag van eigen data, met software-uit-een-doosje met een activatie code, en scanners/printers die ergens in een lokaal netwerkje of aan de laptop hangen, aangestuurd met soms ingewikkeld geïnstalleerde lokale drivers.

Ook hebben we moeilijk te veranderen voorkeuren voor welke browser je het liefst gebruikt. Allemaal gewenning en hang naar gewoonten. Als niet Microsoft maar bijvoorbeeld Google of Apple onze moedergans op computergebied was geweest zouden onze verwachtingen van wat PC en laptops ongetwijfeld heel anders zijn geweest.

Onlangs hebben in ons huishouden/kantoor (bevolkt door de ouders en drie kinderen (6-9 jaar) met alle variaties aan Windows (7/8) machines, een MacBook, en Android alles verbonden in een lokaal netwerk met netwerk disks voor opslag en snel glasvezel internet) twee chromebooks aangeschaft.

De Chromebooks zijn goedkoop via marktplaats, nieuw, nog in de doos, gekocht, want veel van deze apparaten zijn door de eerste eigenaren aangekocht als goedkope laptops, en dat is een chromebook toch echt niet. Maar wij zijn er blij mee!

hp-pavilion-14.jpg
hp-pavilion-14.jpg

Om goed met en chromebook te kunnen werken moeten wel aan een paar voorwaarden worden voldaan te beginnen met managen van de verwachtingen die ‘moeder de gans Microsoft’ aan bijna iedere PC-gebruiker heeft ingeprent.

Ten eerste moet je overal (draadloos) internet hebben. Zonder internetverbinding kan je niets en dat gevoel is soms best eng; “je wereld staat stil, als internet dat wil”!. De werkelijkheid is dat aan die voorwaarde van draadloos internet zowel onderweg, bij klanten en bij bezoeken bijna altijd is/wordt voldaan. En voor het geval dat er even geen wifi is dan gebruiken we onze smartphones, die we naar 4G gaan upgraden, als hotspot. Dus de beschikbaarheid van internet is feitelijk geen probleem meer. Overigens heeft chromebook verschillende off-line functionaliteiten, dus bij uitvallen internet sta je niet helemaal stil.

Ten tweede: je moet je overgeven aan de software en functionaliteit van de producten van Google: Chrome Browser, Gmail, Agenda, Google+, Drive, Docs en Picasa. Voor sommige functies zijn natuurlijk webbased of Chrome-Apps alternatieven maar je zit exclusief vast aan de Google Chrome browser. En geen enkel iOS of Windows programma draait op je Chromebook. Als er geen webbased alternatief is, ben je dat favoriete programma dus gewoon kwijt. Voor ons is dat beperkt tot, maar desalniettemin best even wennen: geen Skype (maar er is nu Hangout), Geen Word, Geen Powerpoint, geen Fizella. Als je nog outlook gebruiker bent is er een webbased versie. Misschien dat dat voor de andere Office producten ook komt, maar het beste is natuurlijk gewoon over te gaan naar de Google (Office) suite met Google Docs en eigenlijk is die beter in het doorsnee dagelijkse gebruik dan je denkt en de functionaliteit breidt nog voortdurend uit.

Ten derde: je moet de opslag geheel in de Cloud gaan doen, want je moet afzien van lokale opslag op (harde)(netwerk)schijven. Een lokaal netwerk werkt gewoonweg niet via Chromebook. Netwerk schijven kan je met een omweg via een browser functie en via het ip-adres wel benaderen, maar dat doe je zo niet voor het plezier. Je kunt geheugen kaartjes, stickies en harde schijven wel lokaal koppelen aan je chromebook via je USB, maar als je gewend bent aan een lokaal netwerken met schijven toch wel even een gemis, en voor documenten went het in Google drive opslaan wel maar de opslag van de inmiddels 10-duizenden foto’s en vele video’s uit vele bronnen is het toch wat lastig en om die nu allemaal in de cloud te gaan zetten!? En bij die omvang (meer dat 1,5 TB) is dat ook niet gratis meer.

Ten vierde: waar je het meest aan moet wennen is de vanzelfsprekendheid om documenten en programma’s te downloaden. Er is een beperkte lokale opslag van 16G (geen harde schijf), je kunt met een memory card dat met max 32G uitbreiden; natuurlijk kan je een harde schijf aan je computer koppelen, maar de bedoeling is dat je gewoon altijd en alles direct in Google Drive opslaat. En ook dat vergt enige mentale omschakeling en gewenning.

chromebook-applicaties.jpg
chromebook-applicaties.jpg

Voor veel laptop gebruikers zijn deze voorwaarden/beperkingen/mentale omschakeling een brug te ver. Reden om neerbuigend naar dit ‘gemankeerde’ product te kijken. Toch is die opvatting vreemd want de beperkingen zijn vrijwel gelijkluidend voor het gebruik van de iPad: daar lever je je uit aan de beperkingen van Apple en Steve Jobs, kun je ook je local network niet op, kan je zelf geen geheugenkaartjes lezen, heb je ook altijd internet nodig, kan je niet handig printen en scannen, en zal je voor je favoriete laptop programma’s ook afhankelijk zijn van al dan niet ontwikkelde Apps of webbased software. Daarnaast heeft een de iPad nog eens het nadeel dat er gesynchroniseerd moet worden met het ondoorgrondelijke programma iTunes en daarvoor heb je wel een laptop nodig. Het lijkt toch een beetje op meten met twee maten: iPad geweldig – Cromebook is niks!

Er is in gebruik overigens ook wel een belangrijk verschil: de iPad bestuur je (en dat is heerlijk) met je vingers; de Cromebook met toetsenbord en muis. De iPad is daarom meer een gemeenschappelijk apparaat dat op de salontafel ligt. De Chromebook is net als een laptop toch meer van je persoonlijk. Gek genoeg kent de iPad geen goed account toegang systeem terwijl daar eigenlijk behoefte aan is, en dat heeft Chromebook juist wel terwijl je dat eigenlijk niet gebruikt.

Laten we het hebben over de voordelen van de Chromebook. Samengevat zijn dat snel, zorgeloos onderhoud en goedkoop.

Snel, omdat ik geen apparaat ken dat vanuit de stand “compleet uit”, naar operationeel er 10 seconden over doet. Dat doet ook de iPad je niet na.
Zorgeloos omdat er geen updates nodig zijn, installaties, en je aan de opslag van je documenten en emails geen omkijken hebt en je al die data van iedere computer gewoon wereldwijd kan raadplegen. Geen virus programma’s te installeren. Het synchroniseren en het accountsysteem van Google is wat dat betreft onovertroffen. En wat betreft het onderhoud: geen kosten voor falende disks en andere bewegende onderdelen. Upgraden gaat vanzelf. De batterij gaat opgeladen 4 uur mee. Vooral voor digibeten is dit eigenlijk een zegening.
Goedkoop. Een chromebook kost zo rond de €300. Je hebt nog een muisje nodig en een geheugen kaartje en dat is het dan. Misschien hier en daar en eurootje voor een App, maar geen extra kosten voor operating system upgrades, kosten office software; geen kosten anti-virus software. Als je veel hebt op te slaan komen er maandelijkse kosten voor opslag in de cloud, maar die kosten zijn snel lager dan (de regelmatige te vervangen) extra netwerkschijven. Eigenlijk heb je gewoon overal wifi in het huis nodig en het is gepiept.

Wij denken er eigenlijk aan onze kinderen gewoon snel een Chromebook te geven in plaats van een laptop of iPad: goedkoop en omdat er geen programma’s moeten worden gedownload en geïnstalleerd ook lekker zonder te veel hulp van de ouders.

Goed, ik ga geen poging wagen om fan’s van Apple computers te overtuigen, dat zal me toch niet lukken en voor hun loyaliteit aan het Apple paradijs zal men dan wel veel geld moeten neertellen. Het is ze van harte gegund.

In hoeverre de Microsoft Windows 8 Surface apparaat een alternatief is, is moeilijk in te schatten. Voor degenen die geen afscheid willen nemen van Microsoft office misschien een goed alternatief.. Het is in ieder geval veel duurder en kan qua functionaliteit en gebruikersgemak toch niet heel veel meer bieden. Uiteraard is er wel meer ruimte in eigen keuze voor software alternatieven dan bij Google chromebook.

En de ontwikkelingen staan niet stil. De nieuwe Chromebooks met de intel haswel chip zullen ze nog veel sneller en lichter (geen ventilatie meer) maken. De stroom van Apps voor Chrome komt nu pas goed op gang. Chromebook Touch zal niet meer lang op zich laten wachten. De functionaliteit van Google Docs zal steeds meer op die van Microsoft office gaan lijken. Laten we de Chromebook dus niet onderschatten en zeker niet afschrijven.

Verder is het eigenlijk een prima machine voor kantooromgevingen, omdat ook hier systeemonderhoud als je overstapt op Google Apps vrij simpel en dus goedkoop is ten opzichte van de Microsoft omgevingen. Je hebt alleen goede wifi toegang nodig. Alleen voor kantoren die nog met oudere – niet webbased – specifiek ontwikkelde software voor hun medewerkers werken is Chromebook geen voor de hand liggende optie. Maar voor kantoren geld: dit is het exclusieve werkterrein van (oude) windows operating, Microsoft Office en Outlook. Moeder de gans is hier heel dominant aanwezig!

Ook voor scholen is Chromebook echt het overwegen waard. Hier is Google App gratis, en daarmee kan het klassikale gebruik weer goed worden beheerd zonder dure en ingewikkelde lokale netwerk investeringen.

Geef me skype en toegang tot mijn locale netwerk drives en mijn leven met Chromebook zal compleet zijn, maar ook nu is het prima om mee te werken. Omdat wij natuurlijk al een historie van meer dan 20 jaar computer gebruik meeslepen zal het hebben van een Windows laptop voor het installeren van apparaten en toegang tot alle mijn harde schrijven wel onvermijdelijk zijn. Maar voor 99% van onze privé en zakelijke productie kunnen we gewoon volstaan met onze Chromebooks.

En tenslotte nog wat propaganda van Google zelf:

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Chromebook

Chrome krijgt zijn eigen Circle to Search om snel te zoeken

Chrome krijgt een handige nieuwe manier om te zoeken. Het is een stuk visueler en maakt gebruik van het handige Google Lens.

Search30.07.2024

Chrome krijgt zijn eigen Circle to Search om snel te zoeken

Eerste Chromebook Plus van Asus

Chromebooks zijn handige, compacte en cloud-based laptops. Ooit geïntroduceerd als een goedkoop alternatief – want doordat ze volledig ‘online’ werken is er minder hardware nodig – voor de vaak dure laptops. Zoa...

Gadgets04.10.2023

Eerste Chromebook Plus van Asus

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

We kennen Apple als een vrij luxe merk. Het is niet goedkoop, het heeft een bepaalde uitstraling en die is voor velen aantrekkelijk. Apple lijkt echter laagdrempeliger te willen worden. Het zou werken aan een Chromebook-...

Gadgets06.09.2023

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

Onderzoek: Chromebooks niet duurzaam, wel een duurkoop

Goedkope laptops, zoals de Chromebook, zijn populair. Vooral ook op scholen. Tijdens de coronapandemie, toen scholen noodgedwongen alle lessen online, op afstand moesten geven, hebben veel onderwijsinstellingen, met name...

Gadgets04.05.2023

Onderzoek: Chromebooks niet duurzaam, wel een duurkoop

5 tips voor als je een nieuwe laptop wil kopen

Een nieuw jaar, nieuwe goede voornemens. Als één van die voornemens is om eindelijk aan dat boek schrijven te beginnen, of die eigen website te maken, of je bijvoorbeeld met een nieuwe opleiding start, dan kun je waars...

Gadgets25.11.2022

5 tips voor als je een nieuwe laptop wil kopen

Google wil je oude PC redden met Chrome OS Flex

Google brengt Chrome OS uit op PC en Mac. Het komt uit onder de naam Chrome OS Flex en het is de bedoeling dat het vooral je oude PC of Mac nog een tweede leven kan geven. Google hoopt hiermee te zorgen voor een duurzame...

Online16.02.2022

Google wil je oude PC redden met Chrome OS Flex

​LG gaat Chromebooks maken: is dat een goed idee?

Chocolate, Wing, Velvet, Secret, Folder, ThinQ… LG was een van de meest creatieve smartphonemakers waar het ging om naamgeving van de toestellen. Helaas is dat niet meer, want het kondigde in april aan te stoppen met s...

Gadgets26.10.2021

​LG gaat Chromebooks maken: is dat een goed idee?

​Bestanden delen tussen Chromebooks? Google komt met Nearby Share

Terwijl veel mensen nog steeds snel naar WeTransfer grijpen als het gaat om bestanden delen, worden er nog steeds andere manieren aangeboord om snel bestanden over te dragen. Google heeft bijvoorbeeld zijn Nearby Share,...

Technology02.06.2021

​Bestanden delen tussen Chromebooks? Google komt met Nearby Share