Professor Karl Oldhafer en zijn team hebben een iPad gebruikt bij een leveroperatie. Op de tablet was een programma geïnstalleerd, ontwikkeld door Fraunhofer MEVIS in Bremen, waarmee informatie die vooraf door onderzoek bekend is geworden, gebruikt kon worden tijdens de operatie, d.m.v. augmented reality.
Bij het verwijderen van tumoren uit de lever, wordt tevoren grondig gekeken naar waar de grote bloedvaten lopen en waar de tumoren zich precies bevinden. Chirurgen weten dus waar ze wel en niet kunnen snijden en dat komt bij een belangrijk orgaan als de lever erg nauw. De doorbloeding van de lever is essentieel voor het goed functioneren van dit orgaan. Er lopen hele grote bloedvaten, waar wel anderhalve liter bloed per minuut doorheen gaat en leverweefsel is uiterst zacht waardoor de kans om een bloedvat te raken relatief groot is. Een bloeding op een ongunstige locatie maakt dat een patiënt tijdens een operatie erg veel bloed kan verliezen, dus is het belangrijk om precies te weten waar de hoofdvaten en hun belangrijkste vertakkingen zich bevinden. En hier kan de iPad met de nieuwe app bij helpen.
Bij de operatie in Hamburg filmden de artsen de lever tijdens de operatie. Door middel van augmented reality werden de gegevens die vooraf in de software waren ingevoerd over de patient, over de real-time beelden heen gelegd. Door markeringen op het touchscreen kan de arts bepalen hoeveel weefsel er weggehaald kan worden en verwijderd weefsel kan hij/zij “weggummen”. Wanneer een tumor groter blijkt dan verwacht, kan de software uitrekenen of er na het verwijderen van meer weefsel en bloedvaten er nog voldoende doorbloed weefsel overblijft om goed te kunnen functioneren.
Artsen verwachten dat opereren met behulp van deze app, de kans op complicaties zal verminderen.