(Computer)technologie wordt ook steeds belangrijker in de medische wetenschap en zorgt voor doorbraken op het gebied van diagnostisering en behandeling. De iKnife is een “intelligent” chirurgisch mes geschikt voor electro-chirurgie, een methode waarmee “gesneden” wordt zonder daadwerkelijk te snijden; door het toedienen van warmte door middel van stroom worden de cellen als het ware opgeblazen.
Een deel van het weefsel verbrand en verdampt zelfs (ik kan uit ervaring zeggen dat dat niet aangenaam ruikt, maar het geeft wel een “schone” wond). De gassen van het verdampte weefsel bevatten veel informatie over de samenstelling van het weefsel en dit kan door “Rapid Evaporative Ionization Mass Spectrometry” geanalyseerd worden.
Wanneer een chirurg bezig is om een kwaadaardige tumor te verwijderen tijdens een operatie, wordt meestal een deel van het weefsel om de tumor weggenomen in de hoop dat daarmee eventuele uitzaaiingen meteen ook weg zijn. Vervolgens worden er een aantal monsters genomen van het weefsel wat blijft zitten en dat wordt in een laboratorium onderzocht op eventuele uitzaaiingen. Soms blijkt er teveel weefsel weggenomen en helaas komt ook voor dat er een tweede keer geopereerd moet worden omdat er toch nog verdachte cellen in de monsters voorkomen.
Met de iKnife kunnen chirurgen gedurende de operatie menselijk weefsel onderzoeken waarbij ze binnen enkele seconden informatie over het weefsel krijgen en weten of ze in gezond of angetast weefsel snijden. In testen bleek de analyse door de iKnife even nauwkeurig als laboratoriumonderzoek van het weefsel. Hiermee is de iKnife een middel wat niet alleen kan voorkomen dat er voor niets teveel gezond weefsel weggenomen wordt, maar vooral de kans op uitzaaiingen kan verkleinen en dus de levenskansen kan vergroten.