Startup Neverware heeft een ‘Juicebox’ ontwikkeld, waarmee oude schoolcomputers weer gaan werken als nieuw. Jonathan Hefter en zijn team hebben een plug & play oplossing bedacht voor scholen en hebben zich daarbij gericht op het ontwikkelen van een technologie specifiek voor het onderwijs.
De techniek maakt gebruik van desktop virtualisatie. Dat wil zeggen dat het workstation gescheiden wordt van de operating system. De Juicebox fungeert als server voor alle computers op een school, waardoor verouderde apparaten met nieuwe software weer net zo snel worden als moderne pc’s. Er kunnen wel 100 computers worden aangesloten op de Juicebox. Scholen hoeven ook niet bang te zijn dat de computers na verloop van tijd weer langzamer worden, omdat Neverware zijn snelheid voortdurend aanpast aan die van de nieuwste computers.
Dankzij Hefters’ uitvinding hoeven scholen dus niet om de vier jaar alle hardware te vervangen en kunnen de oude computers gewoon blijven staan. De aanschaf van nieuwe computers is een grote kostenpost voor onderwijsinstellingen en die blijft ze met de Juicebox bespaard. Wellicht stelt dat scholen zelfs in staat om hun computercapaciteit uit te breiden, zodat het niet meer nodig is 3 leerlingen achter één pc te zetten.
Hefter richtte Neverware op in 2011 en heeft inmiddels 1 miljoen dollar aan fondsen geworven. Begin dit jaar is het bedrijf de markt op gegaan op zoek naar gegadigden en het heeft inmiddels verschillende klanten binnen de New York Department of Education. Ook telt het bedrijf inmiddels 9 medewerkers.