Technology20.02.2013

Zes technologische innovaties die de werkomgeving hebben veranderd


zes-technologische-innovaties-die-de-wer.jpg
zes-technologische-innovaties-die-de-wer.jpg

De werkomgeving bestaat uit verschillende technologische componenten die waar dan ook ter wereld toegang geven tot bedrijfssystemen. Welke componenten zijn dat precies en hoe zijn deze in de loop der jaren volwassen geworden? Een overzicht.

1. Het internet:  2,3 miljard internetgebruikers wereldwijd (ITU)

Misschien wel het meest essentiële onderdeel van de werkomgeving is het wereldwijde netwerksysteem waarmee toepassingen voor iedereen toegankelijk kunnen worden gemaakt, ongeacht de locatie waar je je bevindt. Een netwerk dat volledig door de diverse netwerkleveranciers wordt beheerd.

Volgens de ITU World Telecommunication/ICT Indicators database woonden er in 2011 7 miljard mensen op onze aardbol. Daarvan maakte één derde gebruik van het internet. Netwerkleveranciers maken het mogelijk dat deze internetters vanaf huis of onderweg toegang kunnen krijgen tot de werkomgeving op het privé netwerk van werkgevers en andere organisaties.

Orange Business Services bijvoorbeeld, levert internetverbindingen maar beheerd ook het grootste privé datanetwerk ter wereld als het gaat om geografische dekking. Het Orange netwerk is verspreid over 166 landen en regio’s, 967 steden en dorpen en heeft wereldwijd 1,468 toegangspunten of zogenaamde Point of Presence’s. Dit privé netwerk is van het publieke internet gescheiden en maakt het voor multinationale organisaties mogelijk om hun kantoren te verbinden middels een kwalitatief hoogstaand en veilig netwerk.

Buiten deze vaste verbindingen zijn in de afgelopen vier jaar de mobiele breedbandabonnementen met 45% gestegen. Vandaag de dag zijn er zelfs twee keer zoveel mobiele breedbandverbindingen dan vaste breedbandabonnementen.

De laatste 5 jaar is de internationale internet bandbreedte met een factor 7 toegenomen tot een totaal van 76.000 Gbps eind 2011. Dit staat gelijk aan zo’n 34 Kbps per internetgebruiker wereldwijd.

2. Wereldwijd 1,84 miljard smart connected devices in gebruik in 2016 (IDC)

De grote hoeveelheid smart connected devices – pc’s, tablets en smartphones –  op de markt neemt steeds sneller toe. Gebruikers kopen nu hun eigen gadgets en vragen hun baas steeds vaker om toegang te geven tot data en applicaties op de werkplek. Onderzoeksbureau IDC voorspelt dat het aantal getransporteerde apparaten wereldwijd zal toenemen van 1,1 miljard in 2012 naar 1,84 miljard in 2016. Het iPass Mobile Workforce Report concludeert dat het aantal apparaten voor zakelijk gebruik is toegenomen naar 3,5 apparaten per persoon en dat de ingebruikname van tablets tot 64% is gegroeid.

Van deze zakelijke gebruikers maakt de overgrote meerderheid (82%) zich zorgen over de inzet van privé apparaten voor werkdoeleinden. De grootste zorg is een potentieel beveiligingslek op het netwerk (62%), gevolgd door het mogelijke verlies van klantgevoelige- of bedrijfsgegevens (50%), diefstal van intellectueel eigendom (48%) en compliancy-eisen waar moeilijk aan voldaan kan worden (43%). Inmiddels wordt er hard gewerkt aan verschillende toegespitste oplossingen en managementtools. GIA geeft aan dat de wereldwijde markt voor mobiele software naar verwachting in 2017 zo’n 60 miljoen euro omzet zal bereiken.

3. 90% van de aangesloten consumentenapparaten zullen in 2013 zijn geïntegreerd met cloud-diensten (Gartner)

Volgens Gartner zal de persoonlijke cloud in 2014, als het centrum van het digitale leven, de pc vervangen. Tegen het eind van 2013 zullen de cloud-diensten die toegang verschaffen tot content als Software-as-a-Service (SaaS),  geïntegreerd zijn in 90% van alle aangesloten consumentenapparaten. Deze diensten zullen een geschatte waarde hebben van zo’n 113 miljard euro.

Een ander cloud-aanbod is de Virtuele Desktop Infrastructuur (VDI) waardoor gebruikers toegang krijgen tot veilige en centraal beheerde desktops die in het datacenter draaien. Uit het Global Security Index onderzoek van Citrix Systems blijkt dat 33% van de grote wereldwijde bedrijven in zekere mate desktopvirtualisatie hebben geïmplementeerd. 41% heeft plannen om dit binnen een jaar te doen.

Veiligheid blijft voor vele bedrijven de belangrijkste reden om nog niet aan cloud computing te beginnen. Inmiddels voldoen steeds meer cloud-leveranciers aan tal van veiligheidsvoorschriften zoals HIPAA, ISO 27001 en PCI DSS. Bedrijven zijn op zoek naar manieren om de processen rondom de workloads te verbeteren. Gartner geeft aan dat 60% van de server workloads in 2014 gevirtualiseerd zullen worden.

4. De waarde van unified communication in Europa bedraagt in 2013 meer dan 10 miljard Euro (IDC)

Unified communications (UC) speelt een centrale rol in de werkomgeving. Het geeft werknemers volledig controle over de manier waarop ze op afstand toegang tot het bedrijf krijgen. Volgens de laatste voorspellingen van ABI Research zal de waarde van de wereldwijde UC-markt in 2016 zo’n 1,7 miljard Euro bedragen.

Gartner voorspelt dat in 2015 200 miljoen mensen voor desktopvideoconferencing zullen betalen. Ook Infonetics verwacht dat bedrijven tussen 2012 en 2016 cumulatief zo’n 16,7 miljard Euro aan hard- en software voor videoconferencing en telepresence zullen besteden.

Door mobiliteit en UC samen te voegen, kan een grotere productiviteit bereikt worden en kunnen stijgende bedrijfskosten worden ingeperkt. Gebruikers krijgen verschillende opties aangeboden om zodoende efficiënter te kunnen werken. Rapportage, connectiviteit en gebruikerservaring kunnen allemaal in UC worden geïntegreerd en op een flexibele manier worden ingezet om prestaties te verhogen en kosten te verlagen. Het definiëren van een mobiliteitsbeleid krijgt meer prioriteit en wordt gedreven door beslissingen die voortvloeien uit de gekozen bedrijfsstrategie. 

5. In 2012 werden 36 miljard applicaties gedownload (ABI Research)

Volgens ABI Research werden in 2012 wereldwijd zo’n 36 miljard applicaties gedownload. Apps worden als cruciale bedrijfstools steeds vaker ingezet. Volgens IDC draaien steeds meer nieuwe commerciële bedrijfsapplicaties op cloud-platforms.

Wel is het zo dat mobiele apps vaak speciaal zijn ontworpen om op besturingssystemen voor bepaalde apparaten en machine-firmware te draaien. Bedrijfsapplicaties daarentegen gebruiken nog vaak op web technologie gebaseerde software. Uit een enquête van Tata Consultancy Services, blijkt dat 12% van de Europese bedrijfsapplicaties cloud gebaseerde toepassingen zijn. Zodra HTML5 zijn volledige entree doet, zullen bedrijven zich niet langer zorgen maken over hardware of support en alleen de nodige technologie inzetten om hun doelen te bereiken. Evans Data geeft aan dat 73,4% van de mobiele ontwikkelaars HTML5 al gebruikt. Daarmee zal één centrale URL alles bieden wat de gebruiker nodig heeft, ongeacht het apparaat of de locatie waarvandaan ze toegang verkrijgen. 

6. Bedrijven gaven 45 miljard Euro uit aan beveiligingstools in 2011 (PwC)

Het dominante speerpunt voor IT-managers sinds jaar en dag blijft toch wel beveiliging. Enterprise security wordt als gevolg van alle nieuwe innovaties met een aantal nieuwe problemen geconfronteerd.

Het grote risico rondom de werkomgeving bestaat in eerste instantie uit het feit dat werknemers toegang verkrijgen tot gevoelige bedrijfsdata, vanaf elk gewenste locatie en op elk gewenst moment. Dit vraagt om significante beveiligingsprotocollen voor toegang op afstand en betere bescherming voor bedrijfstoepassingen door beveiligingsapparatuur zoals firewalls.

Bedrijven worden steeds meer slachtoffer van gegevensinbreuk. De directe en indirecte kosten zoals verlies aan vertrouwen bij klanten die hieruit voortvloeien kunnen zeer hoog zijn. Sony rapporteerde bijvoorbeeld dat de hack van het Playstation network en verlies van beschikbaarheid het bedrijf zo’n 171 miljoen dollar heeft gekost.

De werkomgeving moet nog bewijzen dat dit niet erger wordt door zaken zoals lage prioriteit bij het management, gebrek aan voorschriften en procedures of kennis bij gebruikers. Alleen beveiligingsapparatuur aanschaffen en deze vervolgens niet goed beheren, is niet voldoende. Uit recent onderzoek van PWC blijkt dat bedrijven in 2011 al zo’n 45 miljard euro aan beveiligingsmaatregelen hebben uitgegeven. Gartner voorspelt dat de financiële kosten van cybercriminaliteit tot en met 2016 jaarlijks 10% zal groeien, omdat er steeds nieuwe kwetsbaarheden opduiken. Op dit moment zijn er 45 miljoen verschillende virussen in omloop en elke dag komen er meer dan 2000 bij. Voorlopig blijft onze werkomgeving in ontwikkeling. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Deze blogpost is geschreven door Marcel van Wort, Orange Business Services.

Verder lezen over Innovatie

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

Het is geen waarzegger: Amazon introduceert een app waarmee je hand wordt gelezen. Niet om te bepalen hoe lang je levenslijn is, maar wel om vast te stellen hoe hoog je banksaldo is. Of nou ja, of het genoeg is om de bet...

Technology29.03.2024

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Het is 420 meter lang en daarmee de langste hyperloop van Europa. We hebben het over het gloednieuwe European Hyperloop Center in Veendam. Het is te vinden bij Husa Logistics en kostte 7,5 miljoen euro om te bouwen. Spec...

Technology28.03.2024

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

Eén van de redenen dat vorig jaar zoveel acteurs en scenarioschrijvers in Hollywood staakten, was de angst voor AI. Computergemaakte mensen kunnen immers veel engere stunts doen, hoeven niet te worden betaald en zijn al...

Technology24.03.2024

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

And so it begins
​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Nvidia is bekend van chips, maar ook van intelligentie. Het heeft nu een tweede versie van aarde gecreëerd: een digitale tweeling, die kan laten zien hoe klimaatverandering eruitziet. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het...

Technology20.03.2024

​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

De mens-achtige robot van Unitree kan eng goed traplopen

Het Chinese Unitree heeft een robot ontwikkeld die op twee benen staat en dat eigenlijk nog beter doet dan mensen. Je kunt hem schoppen en hij vindt zijn evenwicht snel weer. Ook kan hij snel traplopen en zelfs pirouette...

Technology04.03.2024

De mens-achtige robot van Unitree kan eng goed traplopen