Technology21.11.2012

De toekomst: arbeidsethos op recept


de-toekomst-arbeidsethos-op-recept.jpg
de-toekomst-arbeidsethos-op-recept.jpg

Een Ritalin-pil slikken op vriendelijk, maar dringend verzoek van een werkgever. Volgens het Rathenau Instituut is dat geen ondenkbare toekomst. En laten we het dan ook maar even hebben over diepe hersenstimulatie, waarbij elektroden in je bovenkamer worden geplaatst. Daarmee wordt de toewijding van de werknemer op een ‘eenvoudige’ manier versterkt.

Of het allemaal echt gaat gebeuren, human enhancement opgelegd door de werkgever, dat is een vraag die Ira van Keulen van het Rathenau instituut niet beantwoordt. Ze spreekt op het Haagse bètafestival Border Sessions. Hier wordt de hele dag de impact van nieuwe technologieën en ontwikkelingen op de samenleving aangekaart. En laat dat nou prima in het straatje van Van Keulen passen, die de maatschappelijke discussie rondom human enhancement een flinke slinger wil geven.

Human enhancement gaat over medisch technische ontwikkelingen die ooit met de zieke mens in het achterhoofd tot stand zijn gekomen, maar waar de uitkomsten in een later stadium ook worden gebruikt door, of worden toegepast op, gezonde mensen. Denk bijvoorbeeld aan Botox, ooit bedoeld als spierverslapper, nu een veelgebruikt middel om even een paar rimpels weg te werken. Of Ritalin, medicatie voor kinderen met ADHD, dat ook gebruikt wordt door studenten die even snel hun studiefocus willen verhogen, de avond voor een tentamen. En ook jonge mannen slikken soms Viagra. Dat komt wel van pas na een avondje flink stappen.

Op de snijvlakken van nanotechnologie, neurotechnologie, biotechnologie en ICT is nog veel meer mogelijk. Het werd al even aangestipt, het inbrengen van elektroden in de hersenen. Dat kan dankzij een combinatie van neurotechnologie en ICT. In theorie kan je er allerlei gedrag mee veranderen. De ontwikkelingen gaan razendsnel.

Publiek debat
En precies daarom hebben we in Nederland behoefte aan een publiek debat over human enhancement, in goed Nederlands ook wel mensverbetering. Volgens Van Keulen is de tijd rijp om de druk op de overheid op te voeren, die beleid op dit gebied moet maken.

Er is, naast het verschuiven van een morele grens, namelijk nog een aantal pijnpunten. Bijvoorbeeld de veiligheid. Voor de meeste middelen is onderzoek gedaan op ratten, of zieke mensen. Voor gezonde mensen zijn de gevolgen of bijwerkingen misschien weer heel anders. En er is de kwestie van sociale druk. Die stijgt als de norm verplaatst. Als de buurvrouw Ritalin neemt en een betere moeder is, moet jij dat dan ook doen? En wat te denken van de vraag of dit soort zaken vergoed moeten worden? Dan stijgen de zorgkosten explosief. Bovendien wordt het dan misschien opgelegd vanuit de werkgever als het zo vanzelfsprekend is. Aan de andere kant, dit soort zaken niet worden vergoed, dan is het alleen beschikbaar voor de bovenklasse.

Bovendien, kiezen we straks niet te vaak voor een technische oplossing als er sprake is van een maatschappelijk probleem? Je kunt je kind Ritalin laten slikken om het beter te laten doen op school, terwijl het echte probleem misschien ligt in te grote klassen die eigenlijk gewoon verkleind moeten worden.

Volgens Van Keulen is het zo klaar als een klontje, de is tijd rijp om het debat bij het publiek aan te zwengelen.

Om te kijken waar jij in deze discussie staat, ben je bijvoorbeeld een transhumanist of een purist, ontwikkelde het Rathenau Instituut een test. Nog leuker is de iPhone game waarin met behulp van gamification elementen de pijnpunten heel mooi zichtbaar worden.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Neurotechnologie

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

De nieuwe stap van Neuralink gaat verder: Blindsight is gemaakt om mensen die blind zijn te laten zien. Zelfs als ze blind geboren zijn.

Technology18.09.2024

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

Neuralink heeft succesvol een implantaat in een mens gezet, maar nu blijkt het toch tegen problemen aan te lopen met dat implantaat.

Technology09.05.2024

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Nadat hij vorige week al schaak speelde met zijn brein alleen, heeft hij nu ook een tweet de wereld ingeslingerd. De vanaf zijn schouders verlamde Noland Arbaugh is de wereldberoemde eerste mens met Neuralink-chip in zij...

Technology25.03.2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​Eerste Neuralink-gebruiker stuurt computermuis aan met brein

Elon Musk is in zijn nopjes: de eerste Neuralink zit nu in een mens en die kan er ook meteen goed mee overweg. De ‘patiënt’ weet er een paar weken na plaatsing al een computermuis mee aan te sturen.

Technology21.02.2024

​Eerste Neuralink-gebruiker stuurt computermuis aan met brein

​Neuralink zit nu in een mens: heet Telepathy

“Stel je voor dat Stephan Hawking sneller kon communiceren dan een speedtyper of veilingmeester. Dat is het doel.” Elon Musk is in zijn nopjes. Neuralink, het ‘hersenchip’-bedrijf van de miljardair, heeft voor he...

Technology30.01.2024

​Neuralink zit nu in een mens: heet Telepathy