Begin 2010 wilde de Duitse minister van Consumenten-bescherming Ilse Aigner, dat Google Street View werd verboden. Aanleiding was een groot aantal klachten van mensen die het niet zien zitten dat hun woning zomaar bekeken kan worden door potentiële inbrekers.
Ruim een jaar later maakte Google bekend dat zij defintief ging stoppen met het nemen van street view foto’s in Duitsland ondanks dat een Duitse rechtbank kort daarvoor had bepaald dat het nemen van straat opnames legaal is.
Gisteren werd bekend dat Google, Microsoft, Deutsche Telekom en Nokia samen met enkele andere bedrijven een initiatief hebben opgezet om de privacy bezwaren van Duitsers weg te nemen. De organisatie met de prachtige naam ‘Verein Selbstregulierung Informationswirtschaft’ (vrij vertaald als de vereniging voor zelfregulering in IT) heeft een website gelanceerd waar mensen in een keer o.a. hun huizen, kentekenplaten of zichzelf kunnen verwijderen van een aantal diensten waaronder Google Street View en Nokia Maps.
Duitsers die vinden dat de opnamen een inbreuk op hun privacy zijn kunnen via de website geodatendienstekodex.de een klacht indienen. De klacht wordt daarna beoordeeld door de nieuwe dienst die bij het erkennen het beeld wazig maakt als dit terecht is. Het initiatief komt tegemoet aan de noodzaak om een wet goed te keuren over bescherming van de privacy van degenen die toevallig binnen het bereik van een camera op het internet worden vastgelegd. Dat laatste is een boeiend gegeven want dagelijks worden er meer dan waarschijnlijk miljoenen foto’s gepubliceerd op andere als Twitter en Facebook van mensen die ook nooit toestemming hebben gegeven. (Bron ZDNet)