Op 22 november 1985 lanceerde Microsoft voor de eerste keer Microsoft Windows. Voor die tijd was dat een openbaring. Zelf was ik opgegroeid met midrange en mainframe-computers. Als systeemprogrammeur gestart met het schrijven in Assembler en later RPG (verschrikkelijk), Fortran en Cobol. Onze computers draaiden onder VME, nog steeds één van de belangrijkste operating systemen.
Schermen noemde we terminals en iedereen die de film The Matrix heeft gezien zal het beeld van donkere schermen met groene uit grote pixels opgebouwde characters kunnen herinneren. Niets grafisch, en meerdere schermen tegelijkertijd openen was niet mogelijk.
Na de komst van de eerste DOS PC’s (de Personal Computer) veranderde alles. Maar nog steeds single tasking. Dat veranderde toen Digital Research het voor toen vernieuwende Concurrent DOS lanceerd,e en we in meerdere windows (niet Windows) ‘grafische’ software konden draaien (software in die tijd: Wordstar, Lotus, Harvard Graphics en Supercalc).
De PC was een mijlpaal in de geschiedenis en de komst van Microsoft Windows mag je wat mij betreft zeker op gelijke hoogte stellen. Het operating system groeide uit tot een wereldwijd fenomeen en kende z’n hoogtepunt toen in 1995 Windows 95 werd gelanceerd. Vanaf dat moment was het Windows en nog eens Windows. In november 2011 draaide ruim 91% van alle personal computers op dit platform (Bron: NetmarketShare).
Enige concurrent is al die jaren eigenlijk alleen Apple geweest. Toch waren Steve Jobs en alle evangalisten van het merk niet in staat met de fraaiste en zeer betrouwbare computers nog maar in de buurt te laten komen van het succes van PC’s met Windows. Het Operating System is net zo goed verguisd als geprezen, het aantal practical jokes en de verwensingen in woord, beeld en video over ‘ctrl-alt-delete to restart your computer‘ is ontelbaar (Google: 5.810.000 resultaten).
Dat alles is na 26 oktober geschiedenis als Microsoft haar nieuwe OS Windows 8 officieel lanceert. Alles wat we er nu toe van hebben kunnen zien oogt geweldig. Snel, intuïtief en vooral vernieuwend. De installed base van computers met Windows ligt ver boven de miljard. Dat is dus ook de potentie. Veel oudere systemen zullen afvallen, nieuwe vooral tablet-achtige computers doen hun intrede. Voor gebruikers onstaan er nieuwe keuzes. Is het nog wel handig als je thuis besluit alles over te zetten naar Windows 8, nog gewoon blijven werken met je iPhone of Android smartphone of kun je dan maar beter overstappen naar nieuwe Window Phones. Uiteindelijk wil je ook dat aan de achterkant (en in de Cloud) alles met elkaar verbonden is. Die keuze is een onderwerp op zich.
We zullen de introductie van Windows 8 op de voet volgen. Windows 8 is inmiddels een vast onderwerp geworden hier op DutchCowboys. Lezers en wij zijn verheugd over de bijdragen van Danny Burlage die als Microsoft-watcher en Enterprise solutions specialist regelmatig schrijft over alles op en rond Windows 8. Over minder dan twee weken komt Windows 8 op de markt.
Gebruikers van Windows 7, Vista en XP kunnen online voor 30 euro upgraden naar Windows 8 Pro. Wie liever een versie heeft met DVD moet 59,99 euro betalen. Wie onlangs een PC met Windows 7 heeft gekocht kan via een speciaal aanbod van 14,99 euro upgraden naar Windows 8. Meer info is te vinden in de Microsoftstore.