11.10.2012
Technologie

Windows 8 updates zonder Service Pack

By: Danny Burlage

BlogTechnologie
windows-8-updates-zonder-service-pack.jpg
windows-8-updates-zonder-service-pack.jpg

Microsoft introduceert nieuwe functionaliteiten doorgaans door middel van een Service Pack. Daarnaast zijn er tussentijds vaak wel updates in de vorm van patches en hotfixes. Patches en hotfixes hebben echter als primaire doel om eventuele fouten op te lossen of beveiligingsrisico’s te minimaliseren. Bij Service Packs is sprake van echt nieuwe functionaliteiten.
Het lijkt erop dat dit bij Windows 8 anders zal zijn. Vorige week heeft Microsoft alle door het bedrijf zelf aan Windows 8 toegevoegde apps geüpdate. Deze week voert Microsoft enkele grote wijzigingen door aan Windows 8 zelf. Wijzigingen die in beide gevallen doorgaans alleen bij de introductie van nieuwe Service Packs worden toegevoegd.

Steven Sinofsky, president van de Microsoft Windows- en Windows Live-divisies, kondigde op dinsdag in een blog aan nieuwe functies aan Windows 8 toe te zullen voegen met behulp van Windows Update. De nieuwe functies verbeteren de snelheid van Windows 8, verhogen de batterijlevensduur, zorgen ervoor dat Windows 8 beter met mediabestanden omgaat en bieden meer standaard ondersteuning voor hardware. 

Vorige week stelde Microsoft updates beschikbaar voor de bij Windows 8 meegeleverde apps. Het betrof hier onder meer updates voor de SkyDrive, Mail, Photos, Bing Music, Games en Weather apps. Deze wijzigingen zijn ook door Steven Sinofsky in een blog aangekondigd.

Of Microsoft Windows 8 tussentijds zal blijven aanpassen met grote wijzigingen is onbekend. Hier doet Sinofsky verder geen uitspraak over. Het tussentijds beschikbaar stellen van updates is goed voor eindgebruikers. Deze krijgen immers stabielere systemen en meer functies tot hun beschikking. Dat geldt ook voor bedrijven. Tussentijdse updates zullen minder supportincidenten tot gevolg hebben. Wanneer Microsoft echt op continue basis updates zal gaan verspreiden, heeft dit gevolgen voor IT-afdelingen.

Nu al testen organisaties vaak alle updates voordat ze beschikbaar gesteld worden aan eindgebruikers. Daar komt bij dat nieuwe en aanvullende functies tevens betekenen dat organisaties hun beheersystemen en in het bijzonder de zogenaamde Group Policies vaker zullen moeten aanpassen. Ik ben dus benieuwd welke impact de het nieuwe beleid zal gaan hebben op het beleid en functioneren van IT-afdelingen. Waarschijnlijk zal dit minimaal zijn. Maar mocht je als lezer zelf interessante ervaringen opdoen hoop ik in ieder geval dat je ze hier onder met ons deelt.

Share this post